mudia Napisano 14 Marca 2008 Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Jeżdżę na napędzie alivio z łańcuchami IG51. Gdy chciałem kupić ostatnio kolejny IG51, to dowiedziałem się, że tego modelu już nie produkują i że powinienem zakupić HG50. Faktycznie oznaczenia na kasecie to HG50, więc myślałem, ze będzie ok. Gdy jednak (po skróceniu do odpowiedniej liczby ogniw) wyjechałem na nowym łańcuchu w teren, to łańcuch często przeskakiwał (napęd jest świeży i miał wtedy tylko 640km na nowym IG51). Gdy, złorzecząc na cały świat, wróciłem do domu i porównałem długość IG51 i HG50, to okazało się, że przy tej samej ilości ogniw, IG jest dłuższy o ok 10-12mm!! Pomyślałem, ze to niemożliwe, aby tak wyciągnął się przez 640 km i porównałem do starego IG (6000km). Tu okazało się, że różnica długości obu IG to... 2mm! Stąd prosty wniosek, że HG ma krótsze ogniwa. O co tutaj chodzi? Czyżby zmienił się standard w długości ogniw? Czy starsze łańcuchy (IG51) przestały być kompatybilne z nowymi częściami? Innym problemem jest spinka SRAMa, która spina IG, ale do HG jest już za ciasna. Czyżby szerokość ogniw też uległa zmianie? Przecież zarówno IG i HG są dedykowane to 8 rzędowych napędów, skąd więc takie rozbieżności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 14 Marca 2008 Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Wychodzi na to że zakupiłeś jakąś wadliwą partię łańcuchów HG, albo ten IG był wadliwy. Widać jakieś zniszczenia zębatek na kasecie? Innym problemem jest spinka SRAMa, która spina IG, ale do HG jest już za ciasna. Czyżby szerokość ogniw też uległa zmianie? To akurat jest normalne - łańcuchy HG pod 8 biegów są troszkę szersze od przyjętej normy i stwarzają problemy przy współpracy ze spinkami (trzeba podszlifować boki jednego z ogniw - wtedy spinka wejdzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 14 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Uszkodzeń raczej nie ma. Przejechałem na łańcuchu HG tylko kilkanaście km i potem założyłem inny IG. Teraz napęd pracuje bez problemów. Gdybym miał nowe IG, to poszedł bym do sklepu z reklamacją na HG, ale że IG jest już używane to na pewno nie uznają mojej racji. Taki to jest sklep (próbowałem już w nim reklamować inne rzeczy - prawie zawsze bezskutecznie). Niestety mam do niego blisko, więc często z niego korzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.