Ada93m Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 (edytowane) A czy ktoś z Was miał kiedyś okazje odpowietrzać hamulce Giant Root No przy zacisku chyba wiem krórą śrubkę trzeba "poluzować" ale problem pojawia się przy klamce , patrząc od góry mam śrubke na imbusa, a od strony kierownicy mam inne zamknięcie do zbiorniczka i nie wiem z kąd mam "ciągnąć" olej jak będę przepompowywał Edytowane 12 Marca 2011 przez Ada93m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyxer Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A propo odpowietrzania, który sposób jest według Was lepszy ? - ten z dwiema strzykawkami czy tylko z wężykiem 4mm i woreczkiem ? Niedługo pojawi się w moim garażu rower z hydraulikami shimano i jak na razie wydaje mi się, że sposób bez strzykawek jest lepszy i zrozumiały. Pytanie 2: Czy jest jakaś różnica w sile hamowania jeśli odpowietrzymy tym albo tym sposobem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Każdy sposób jest dobry tak długo jak jesteś w stanie usunąć maksymalną ilość powietrza z układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 15 Maja 2011 Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ja odpowietrzam przy pomocy strzykawek i wężyka.Uważam,że to lepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 15 Maja 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Mi wystarczy jedna strzykawka z wężykiem. Najpierw odsysam cały płyn z układu, potem nabieram nowy płyn do tej strzykawki i zalewam od dołu aż w zbiorniczku wyrównawczym będzie pełno. Wypróbowałem różne metody i ta dla mnie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tluscioszek Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Przepraszam, że się tak wbijam w temat, ale postaram się to zrobić po cichu! Mam jedno proste pytanie, czy jest jakaś prosta operacja, która pozwoli mi w hamulcach hydr. Shimano M575 podciągnąć klamkę hamulca? I teraz po polsku: żeby klamka miała mniej pustego przebiegu zanim zacznie hamować. I jeszcze bardziej po polsku, żeby zaczynała hamować po pół centymetrze od naciśnięcia a nie w połowie drogi do kierownicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Musisz dolać płynu przez zacisk przy zamkniętym układzie (zbiorniczek zakręcony). Tylko nie za dużo. Nakładasz wężyk ze strzykawką i płynem, odkręcasz śrubkę, dolewasz i trzymając wciśniętą strzykawkę zakręcasz śrubkę. No i klocki będą wtedy bliżej tarczy, czyli będzie większa możliwość ocierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Dokładnie tak jak napisał Sznib - trzeba przepełnić system. Niestety ma to swoje wady czyli potrafi polecieć spod dekla na klamce oraz drastycznie spada tolerancja na krzywą tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Znalazłem na jutubie taki manual. Może się przyda. Ja w tym tygodniu będę odpowietrzać moje xt-ki. Wish me luck:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiekvip3 Napisano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Znalazłem na jutubie taki manual. Może się przyda. Ja w tym tygodniu będę odpowietrzać moje xt-ki. Wish me luck:) Skąd wytrzasnąć taką żółtą podkładkę, jaką gościu wkłada między tłoczki po wyjęciu klocków ? Można to dostać w sklepach rowerowych ? Ja w zestawie z Deore M595 dostałem tylko czerwoną wkładkę którą się wsuwa między klocki hamulcowe. Można odpowietrzać układ z włożonymi klockami i czerwoną wkładką, czy lepiej wsadzić coś innego bez klocków na wzór tego żółtego ? Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez Misiekvip3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 16 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ja tam odpowietrzam z heblami zamontowanymi w rowerze i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Dołączam sie do pytania o podkładke wkładaną w zacisk gdy nie ma tarczy (np, w czasie transportu roweru) Skąd wytrzasnąć taką żółtą podkładkę, jaką gościu wkłada między tłoczki po wyjęciu klocków ? Można to dostać w sklepach rowerowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Powinne być przy nowych hamulcach: http://allegro.pl/shimano-xt-m775-przod-tyl-i1754368617.html http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-shimano-deore-br-m595-160-180-203-i1755742074.html Pytajcie w sklepach z serwisami o te podkładki. Jeśli składają komuś rower i dostają hamulce w komplecie z tymi podkładkami to często zostawiają je sobie i za kilka plnów na pewno odsprzedają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ten element można zrobić z kawałka drewna etc. Wystarczy poprosić kogoś o dokładne zmierzenie grubości i potem sobie coś takiego wystrugać W czasie transportu można użyć ekwiwalentu tarczy czyli kawałka blachy o grubości ok 2mm a na klamkę założyć gumkę recepturkę i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Mam już. Dali mi w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micropoint Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Mam już. Dali mi w serwisie. a ja byłem w 3 sklepach i gadka zawsze ta sama ,,mamy tylko kilka sztuk na własne potrzeby''. Trzeba będzie zrobić samemu. Wie ktoś jaka jest szerokość tej żółtej podkładki dystansowej? 10mm? (hamulce xt m775). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ezi Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam Dołączę do tematu, bo nie ma sensu tworzyć nowego. Mam problem z Magura JULIE HP. Pewien czas temu zapowietrzyłem hampel i postanowiłem wymienić płyn. Jako że Magura działa na oleju mineralnym zakupiłem GULF LHM http://gulf.pl/upload/articles/Karty_produktow/7_Plyny_do_sciegiel_i_hamulcow/6410__Gulf_LHM_Fluid.pdf I teraz o problemach: po odpowietrzeniu wszystko działa jak należy ale po jakiś 20 km klamka zaczyna się zapadać aż dochodzi do gripa i koniec ... Co więcej, podczas ostrych zjazdów wszystko działą jak należy a podczas długiej wycieczki klamka się zapadnie. Ostatnio zauważyłem że podczas pompowania (zapowietrzonego już) hamulca zaczął wyciekać płyn z otworu przelewowego w postaci piany (taki otworek wykonany w pokrywce zbiorniczka i nie chodzi o otwór do uzupełniania płynu) Czy ktoś używał tego konkretnego płynu i czy ma jakieś doświadczenie z nim. Podejrzewam że problemem jest jego nadmierne pienienie się przez co klamka pompuje powietrze w układ, ale potrzebuję się upewnić. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 @Ezi, jesteś pewien, że dobrze odpowietrzasz system? Jeżeli nic nie wskórasz to spróbuj zalać olejem shimano i sprawdź czy problem się powtarza. Sprawdź na stronie magury czy Twoje hample nie kwalifikują się jakiejś akcji serwisowej czy coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ezi Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Wydaje mi się, że wszystko robię OK - nawet dorobiłem sobie podobny sprzęcik jaki jest w zestawie MAGURY (Strzykawka + wężyk + śrubka z otworem żeby powietrza nie pompować) ale niestety ... Wg mnie LHM GUFL nie nadaje się do hamulców i zaczyna się gotować a w rezultacie pienić - dlatego pytałem czy ktoś ma doświadczenie z tym płytm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ezi - masz zepsuty hamulec - zużyta uszczelka na tłoczku w klamce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam Szanownych Forumowiczów! Otóż pojawił się u mnie problem z tylnym hamulcem po zmianie klockow. Mianowicie klamka jak gdyby stracila caly skok. Tzn. mozna ja nacisnac ale tylko moze z centymetr. Przed zmiana klamka pracowala normalnie. Skutkuje to tym że klocki ocierają caly czas i tarcze i nie moge wyregulowac hamulca. Hamulce to BR445. Dodam jeszcze ze jest przy nich taki malutki imbus przy klamkach do regulacji skoku i w momencie kiedy go wykrecam czyli probuje zwiekszyc skok klamk,i nic sie nie zmienia. Ciagle pozostaje brak skoku, nawet przy calkowicie wykreconym imbusie. Z tego co przeczytalem w tym watku to chyba zapowietrzyl mi sie hamulec przy operacji wymiany klockow, ale chcialbym potwierdzic swoje wnioski u bardziej doswiadczonych Kolegów. Bede bardzo wdzieczny za pomoc w tym temacie. Dodam ze wymienialem klocki z tylu i z przodu i przod dziala bez zrzutu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jednak to nie było zapowietrzenie. Zdjąłem pokrywę zbiorniczka wyrównawczego, popompowałem trochę klamką, kilka bąbelkow wyleciało ale mało, wychlapało się trochę płynu no i zrobiło się wszystko w porządku. Tyle że jak odwracam rower do góry kołami to płyn wpływa do zbiorniczka (tyle ile sie wychlapało) i wtedy robi się znowu bardzo miekka klamka, ale po przewroceniu roweru z powrotem na kola zaczyna wszystko dzialac tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 a po co przewracasz rower do góry kołami? Jeździsz tak ? W odwróconej pozycji powietrze ze zbiorniczka zawsze będzie wpływać do cylindra i powodować efekt miękkiej klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) a po co przewracasz rower do góry kołami? Jeździsz tak ? Tak właśnie jeżdżę. Niezle co?? Ty nigdy nie odwracasz roweru do góry kołami? Ciekawe bo jestem pewien ze 90% uzytkowników tego forum zdarza się odwrocic rower żeby dokonać takich czy innych czynnosci serwisowych, napraw, itp. Chyba ze masz jakies szczegolne zdolnosci pozwalajace zawiesic rower w powietrzu. Ja takowych nie posiadam. Ani stojaka tez nie... Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Peterp079 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Wielokrotnie w wielu tematach było mówione, że nie należy naciskać klamek gdy rower jest odwrócony do góry kołami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi