pogromca0szos Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam, Zastanawiam się nad zakupem, właściwie to już podjąłem decyzję co do zakupu diamondback'a vertec team sl (sama rama). Waży ona jakieś 1438g z hakiem, z nabitymi miskami sterów, ale bez łożysk - rozmiar 19 cali. Moja waga nie jest duża, jakieś 65kg. Jaki przebieg może taka ramka wytrzymać pode mną ? Nie planuję żadnych skoków, tylko i wyłącznie XC. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Wg mnie lajtowane aluminiowe ramy to zawsze ryzyko. Niewiele zyskasz a zawsze może Ci się coś przykrego przydarzyć. Jak już coś lekkiego kupować to nie łatwo "męczące" się Alu a Tytan z tym, że wiadomo to drogie rozwiązanie jak cholera. No ale wieczne, i jak grzmotniesz na bok w jakiś kamień czy nawet korzonek nie wgniecie się jak puszka po piwie no i nie koroduje w ogóle będąc także materiałem elastycznym co ważne jak to ma być hardtail. Nie wiem jak teraz ale Diamond Back robił kiedyś fajne tytanowe ramy. Opinia jest moja, wybór Twój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 13 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Cena tej ramy była tak zachęcająca, że najpierw się zdecydowałem, a teraz myślę jak to będzie Myślałem też o Giancie XTC, ale używka XTC droższa od tej mojej nówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Skoro bierzesz 19kę przy 65 kg, znaczy że jesteś raczej wysoki i szczupły (dla mnie przy identycznej wadze idealne są 16ki - teraz mam nawet mniejszą bo 15, ale np. w klatce posiadam więcej centymetrów niż Ma , a ona ma czym oddychać ), co może sugerować że do tego jeszcze preferujesz wyższą kadencję (niżsi jeżdżą raczej bardziej niż wyżsi, wiem po sobie ), więc IMO ramka tym bardziej powinna wytrzymać. Zresztą rama jak sądzę jest na gwarancji, a tak naprawdę, za wyjątkiem tych za czterocyfrową cenę, mało kto z nas użytkuje jedną powyżej 2-3 sezonów (osobiście mam 4 ramę w ciągu 5 lat ) PS. Ja obstawiałbym karbon monocoque jako alternatywę dla alu, zwłaszcza w projektach bardziej budżetowych, z tym że tutaj trzeba bardziej niż w tytanie uważać na uszkodzenia mechaniczne. PS2. Ale co będziemy kolegę straszyć na wejściu - POWODZENIA! PS3. pogromca0szos - przywitajka: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...&start=1060 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 13 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 jesteś raczej wysoki i szczupły niektórzy mówią nawet, że lekko "anemiczny", ale z siłą u mnie ok ;p Ramka jest z demontażu z nowego roweru i niestety nie ma gwarancji Gdyby nie cena pewnie bym jej nie wziął, ale mam nadzieję, że nie będzie się źle spisywała. Widzimy tu pana na identycznej ramce, jednak sam jeździec jest nieco potężniejszy niż ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ramka pod twoja masą będziesprawować sie dobrze. Lekki jesteś i ramka na pewno sie nie rozleci przynajeździe na pierwszy korzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 13 Marca 2008 Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ramka jest z demontażu z nowego roweru i niestety nie ma gwarancji Eeetam, gucio prawda. Ja też (poprzednią) ramę kupiłem z rozbiórki całego roweru. Po sezonie rozsypała się zawiecha, a ja nie miałem paragonu ani faktury, tylko KP (dowód wpłaty). A kasę i tak odzyskałem, jak tylko pani sprzedawczyni usłyszała "Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta", "sąd", "pozew", "postępowanie". Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Dzisiaj odebrałem ramę, wygląda na solidną i wbrew pozorom masywną. Zastanawiam się jeszcze czy nie zmienić skoku w amortyzatorze ze 100 na 85. Pewno prowadzenie nieco by się poprawiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Więc powodzenia w użytkowaniu! A co do zmiany skoku amorka - to Reba że ma takie wartości? Choć osobiście na razie zostawiłbym 100, przejechał parę razy i wtedy ewentualnie dokonał modyfikacji. A nuż ta większa wartość podpasuje? Zwłaszcza, że ramka to "tylko i aż" 19 cali - czasem firmy zalecają do większych rozmiarowek ramy większe skoki amortyzatorów. Np. mojemu znajomemu w rozmiarze 22 lub 24 (nie pamiętam dokladnie, w każdym razie wielki jest ) spasowało dopiero... 120mm Blacka. Ale każdy dobiera to indywidualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Nie Reba a Bomber MX PRO Też jest zabawa z podkładkiami. Rama wyglada masywnie i jest boska mój kross sie chowa, po prostu pieknosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Tak, tak ;p Może wie ktoś, czy da radę w domowych warunkach i bez specjalnego doświadczenia w rozkładaniu amorków przełożyć tą podkładkę czy co tam jest i zmienić skok ? P.S. A kolega Michał niech lepiej skołuje zacisk do koła, który miał mi dzisiaj dostarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Oto ta ramka z moim tylym kołem:) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...c636789daa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_PL Napisano 18 Marca 2008 Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ładna ładna no i waga całkiem całkiem ile kosztuje takie cudo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pogromca0szos Napisano 18 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Sama rama wyszła mnie jakieś 660zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.