Skocz do zawartości

[rower] składak na ramie SC heckler '06

blavod

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrz na allegro za korbami XT, nie ma w tej chwili lepszej w: jakosc/cena/sztywnosc/trwalosc/waga (tak, to wszystko na raz).

Piasty mam, uzywam i bardzo polecam (o ile nie przeszkadza Ci bardzo glosny bebenek, mam na mysli baaardzo glosny, chyba czegos takeigo jeszcze nie slyszales). Dyskusyjne czy DT w czymkolwiek lepsze, a cen nie sledze.

Aha, wez szprychy Competition, cena prawie ta sama, a jednak troche wagi mniej.

Nadszedł czas na zaopatrzenie się w części i złożenie roweru.

koła : Mavic Crossride Disc 2008

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?modelID=15706

Hej ... moim zdaniem odradzam Ci tych kół ... na pewno nie są one przeznaczone do jazdy enduro ... no chyba, że ważysz 50kg. Złóż sobie kółka na Hopach ... fajnie będzie bzykało ... nie trzeba mieć dzwonka ... wystarczy, że nie pedałujesz :P

No i pozostaje kwestia montażu - czy jest szansa to wszystko poskładać w domowym zaciszu, czy trzeba będzie zlecić to profesjonalistom ?? Jakich narzędzi będę potrzebował ?? Wiem, że pytania idiotyczne, ale z kasą krucho, a jedyny serwis w okolicy oferuje złożenie tego za - bagatela - 450 zł :/ Więc chyba będę skazany na siebie (no i mam nadzieję, na Waszą pomoc) :) .

Szkoda, że nie jesteś z okolic Śląska/Zagłębia ... miałbym dla Ciebie rozwiązanie :D

Kondi

Właśnie pieniążki wpłynęły na konto, więc zaraz klamka zapadnie jeśli chodzi o komponenty...

Chyba Was jednak posłucham i skuszę się na korbę XT (jeszcze rozważę hone).

Kondi jestem ze Śląska, ale tymczasowo za granicą i żadne, nawet najlepsze rozwiązanie nie jest w moim zasięgu :) A wierzę, że po doswiadczeniach z Twoją 575 mógłbyś udzielić wielu wskazówek. Sam pomysł składania wziął się stąd, że poprzez próbę złożenia bike'a wreszcie zapoznam się z budową roweru, bo wstyd przyznać, ale na dzień dzisiejszy to najprostszych napraw nie jestem w stanie przeprowadzić sam :/

Jutro bądź pojutrze powinienem odebrac widelec, wprawdzie powinienem skrupulatnie przeszukać forum, ale pójdę na łatwiznę i zapytam... na jakiej długości dociąć rurę sterową w tej Vanilli, żeby nie zepsuć geometrii roweru ??

PS. Z kółkami dalej dylemat, bo zamawiam wszystko z chainreactioncycles.com i jestem ograniczony do tego, co oni aktualnie mają w ofercie...

Z kółkami dalej dylemat, bo zamawiam wszystko z chainreactioncycles.com i jestem ograniczony do tego, co oni aktualnie mają w ofercie...

no to spoko ... ja właśnie u nich zakupiłem moje kółka - eleganco złożone :)

Kondi

Ja to samo. Nawet nie musialem dociagac po kilkuset km, cycus malina (hope2pro, mavic en321, competition).

A skladanie roweru to nie jest rocket science :)

(Jak wczesniej pisalem jedyne co mozesz potrzebowac "niestandardowego" to klucz do hollowtech, no i moze cos do przyciecia kabli,pancerzy. I tyle. Imbusami reszte powinienes zalatwic).

Bieżnie to albo stara bieżnia założoną na nową "do góry nogami" lub jakoś przez deseczkę.

A gwiazdkę? Najpierw "jakoś" równo zacząć, potem możesz wkręcić śrubkę i powolutku pukać w nią (ale ryzykowne, raz się omsknie i lipa może być, do tej pory mi wychodziło).

200/180 :rolleyes:

Trochę obawiam się zakładania korby i suportu, bo producent zaleca zostawienie tego specjalistom. Zamówiłem już jednak klucz do korby typu Hollowtech, więc zobaczę 'z czym to się je' :)

Dzisiaj odebrałem Vanilkę oraz opony....Wizualnie fox robi wrażenie (to pierwszy jakiego miałem w rękach), wygodę jazdy ocenię po kilku jazdach...Trochę żałuję, że brakło kasy na wersję RLC, no ale najwyżej się troszkę bardziej pomęczę na podjazdach :D

pozdrawiam, a niedługo postaram się wkleić fotki gotowego bike'a....oczywiście jeśli się uda nie zepsuć montażu (uwierzcie - jestem naprawdę antytechniczny...)

A jeśli chodzi o tarcze, to na najbliższe kilka tygodni planuję używać 160/160 a jak to okaże się niewystarczające (a sądząc po Waszych wypowiedziach tak będzie) to przy następnej wypłacie zmienię na 200/180 :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...