Skocz do zawartości

[amortyzator] ciśnienie powietrza i olej a temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak zapewne wszyscy (lub przynajmniej większość) się orientują, to gazy rozprężają się w wysokiej temperaturze , a wraz z jej spadkiem zachodzi proces odwrotny. Logicznie rzecz biorąc amortyzator napompowany w garażu (+16'C) po wyprowadzeniu na zewnątrz (0-5'C) powinien stać się bardziej miękki (zwłaszcza, ze podczas jazdy owiewające go powietrze dodatkowo obniża temperaturę widelca i zamkniętego w nim powietrza). Z drugiej jednaj strony olej na zimnie gęstnieje, co także nie jest novum. Stad następujące pytania:

1) Na ile różnica temperatury 10-15'C ma wpływ na zmianę działania widelca (dampera)?

2) Czy pompujecie widelce mocniej w zimie, aby zrekompensować różnicę temperatur, a może pompujecie je poza pomieszczeniem?

3) Czy gęstszy olej z tłumika (utwardzający działanie widelca na małych nierównościach) niweluje mniejsze ciśnienie powietrza w goleniach?

Napisano

Ja przy swoim Z1 FR SL odczułem taki efekt jak było -5 ale to niewielka różnica była. Za to w tłumieniu nie odczułem żadnej różnicy.

ps. mój wideł jest powietrzny

Napisano

zauwazylem ze przy nizszych temperaturach - nawet w granicach juz + 5/10 stopni widelce robia sie ciut tępe. nie wiem czym to jest spowodowane - nawet po rozkreceniu tlumienia powrotu i tak to nie jest to. moze po prostu olej w dolnych goleniach teżeje i powoduje wzrost oporu ruchu goleni.

Napisano

Zgadzam się z tobo - przy niskich temperaturach widelce robią się lekko tępe. Jest to spowodowane gęstnieniem oleju. Ale myslę, że nie ma to aż tak dużego znaczenia. Owszem niska temperatura zabija widelce z elastomerem.

Z fizyki nigdy nie byłem dobry ale moim zdaniem w amorkach powietrznych, zwłaszcza wysokociśnieniowych różnica temperatur na rozprężanie powietrza nie ma znaczenia. Tam jest naprawdę wysokie ciśnienie. Weź napompuj sobie balon w domu i wyjdź z nim na -20 - różnicy nie zauważysz. A co dopiero w stalowej komorze amora, gdzie panuje ciśnienie 180psi :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...