Skocz do zawartości

[naped] z przerzutek na singla

susi33

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie jak bedzie wygladalo napiecie lancucha gdy przerobilbym naped na singla, wiem ze musialbym kupic reduktor zamiast kasety. Jednak to co mnie ciekawi to napiecie lancucha. Wiem ze istnieje cos takiego jak napinacz na tyl montowany na hak jednak czy to sie sprawdzi? Jest jakis sprawdzony sposob przerobienia roweru na single speed tak aby lancuch nie spadal?

Testowane? Bo chcialbym obaczyc jak sie jezdzi na singlu i uwolnic kiere od kabli zeby robic barspiny :thumbsup: tylko ze nie wiem jak przerobic mojego treka jak najnizszym kosztme na singla ale tka zbey nie spadal lancuch. na razie ustalilem ze przydaloby sie kupic klamke (klamkomanetka tak wsiursko by wygladala) reduktor i napinacz, lancuch nromlany moze byc?

Żeby zobaczyć jak jeździ się na singlu i nie wydać na to ani grosza, zablokuj przerzutkę na wybranym biegu za pomocą śrub regulacyjnych i... już. Delektuj się. Jak się spodoba, można kupić redukcję na bębnek, władować jedną zębatkę z tyłu, pozbyć się 2 tarcz z przodu, zlikwidować manetkę, skrócić łańcuch o kilka ogniw a przerzutkę zastąpić mocowanym w haku napinaczem, czyli pozbyć się gdzieś kilograma.

Żeby zobaczyć jak jeździ się na singlu i nie wydać na to ani grosza, zablokuj przerzutkę na wybranym biegu za pomocą śrub regulacyjnych i... już. Delektuj się. Jak się spodoba, można kupić redukcję na bębnek, władować jedną zębatkę z tyłu, pozbyć się 2 tarcz z przodu, zlikwidować manetkę, skrócić łańcuch o kilka ogniw a przerzutkę zastąpić mocowanym w haku napinaczem, czyli pozbyć się gdzieś kilograma.

Czy jezeli zablokuje przerzutke to bede mogl zdjac z niej linke?

Czy lancuch bedzie dostatecznie napiety?

Skad wziasc waska kierownice do barspinow bo moja 700mm to ja sobie żebra polamie :thumbsup: na allegro ogladalem to same szerokie sa. Kupic druga i skrocic?

Jak dlugi powinien byc pancerz od klamki do pierwszego mocowania na ramie aby mozna bylo smialo robic obrot kiera o 360 stopni?

Czy jezeli zablokuje przerzutke to bede mogl zdjac z niej linke?
tak

Czy lancuch bedzie dostatecznie napiety?

Przerzutka sama napnie łańcuch

Skad wziasc waska kierownice do barspinow bo moja 700mm to ja sobie żebra polamie

Nie połamiesz

ja kręcę barspiny na 680 a miałem 700, obciąłem po 1 cm z każdej strony.

ew. przytnij lub http://www.allegro.pl/item327324373_kierow...strict_low.html

Zamiast reduktora mozna zastosowac plastikowe podkładki ktore sa pomiedzy zebatkami w kasecie. Bierzesz jakies dwie stare kasety rozbierasz i juz masz ok.50zl w kieszeni ;) jak nie masz niepotrzebnej kasety w domu jedz do jakiegos serwisu za browara dostaniesz ;)

Tina ma singla, więc parę uwag praktycznych co do niego:

1) ważne! - daruj sobie jakiekolwiek półogniwa. Większośc ram z posiomymi hakami (nawet tak krótkimi jak DC Pussy) da się spokojnie ustawić na singla przy "zwykłym" łańcuchu,

2) ten reduktor BOPa można dystać taniej (my wyhaczyliśmy za 30PLN). A jak nie, to faktycznie zajechana kaseta SRAM (czyli, rozkręcalna i żeby miała w miarę dobrą zębatkę 14 lub 16, bo takie przy 32z z przodu używa się najczęściej, no i najmniejszą 11 aby dało się całość skręcić) i z niej zrobić sobie reduktor,

3) łańcuch może być jak napisałem zwyczajny - my wstawiliśmy lekko już pojechany PC-48 i śmiga bez problemu,

4) gdyby rama miała pionowe haki (jakie są w twej ramie??? ;) ) wtedy robimy napinacz ze starej przerzutki lub kupujemy cosik takiego: http://www.allegro.pl/item321256732_vtc_zr...cucha_ssp_.html - można wyhaczyć taniej, niekoniecznie z tej samej firmy.

5) ewentualnie, gdyby łańcuch bez napinacza był "prawie napięty", tzn. że da się na nim jeździć, ale jest niewielkie niebezpieczeństwo zsunięcia się go z zębatki, wtedy robimy coś takiego: pierścienie kasety - zębatka min. 21, najlepiej z objechanymi ząbkami - pierścień - zębatka właściwa - pierścień - objechana 21 - pierścienie - nakrętka 11. Otrzymujemy coś w rodzaju "klatki" dla łańcucha.

POWODZENIA :D

• Mod Team

To ja się wtrącę do tematu, ponieważ ostatnio po złamaniu haku i byciu prawie 50 km od domu musiałem coś zrobić co by do niego dojechać na rowerze.

Także skróciłem łańcuch spiałem, a że pozostał jakiś luz to go wrzuciłem na wyższą koronkę i teraz jest napięty idealnie. Nic nie przeskakuje i ogólnie da się jeździć, dopóki nie kupi się haku od extremeshopu :) Teraz mam przełożenie 32x15 ;)

Więc na szybko:

grzegorz1974paszek odpowiedzi na twe Re:

1) - do pionu czy poziomu, półogniwa w praktyce to badziejstwo, paru znajomych próbowało i zrezygnowało,

2) nawet nie wiedziałem... może dlatego, że mam Alivio a nie wyżej :P ,

4) owszem, ale nie zawsze da się to zrealizować (zwłaszcza w pionowych hakach, ale z poziomymi też czasem jest problem bo mają za małe możliwości regulacji) - więc czasem taki napinaczyk okazuje się niezbędny,

5) jak w pkcie 1. - szkoda kasy i nerwów na półogniwa.

bogus92

"Klatka" to nie mój pomysł, ale się sprawdza, zwłaszcza kiedy nie da się odpowiednio mocno napiąć łańcucha. Ale uwaga - trzeba wtedy naprawdę mocno skręcać tę "pozostałość kasety", bo tylko część pierścieni jest przedzielona koronkami, a wtedy są bardziej podatne na zgniatanie! :D

Witam,

niedawno przerabiałem swoje MTB na single'a i z moich obserwacji wynika, że naprawdę warto dać te 100zł i mieć napinacz zamiast przerzutki i reduktor zamiast kasety.

Wagowo też wychodzi lepiej, napinacz - 116,5g, a reduktor - 60,4g, zębatka z zestawu 18t - 57g.

W najbliższym czasie dartmoor wprowadzi też zębatki 3/32 do singla których brakowało na rynku:

http://www.velo.com.pl/www/produkty.php?m=...d=1&id=1971

Jeszcze zdjęcie jak to u mnie wygląda(przełożenie 44:13):

dscn4480bg5.th.jpg

dscn4483mf5.th.jpg

Pozdro.

• Mod Team
1) - do pionu czy poziomu, półogniwa w praktyce to badziejstwo, paru znajomych próbowało i zrezygnowało,

5) jak w pkcie 1. - szkoda kasy i nerwów na półogniwa.

I tu sie z kolega zupelnie nie zgodze. Pologniwo to bardzo dobry patent, na ktorym bez trudu zrobilem kilogram kilometrow zanim oddalem rower po testach docelowemu wlascicielowi. Przelozenie bylo 42x20, lancuch PC1, reduktor no-name do piasty Deore...

Witam,

niedawno przerabiałem swoje MTB na single'a i z moich obserwacji wynika, że naprawdę warto dać te 100zł i mieć napinacz zamiast przerzutki i reduktor zamiast kasety.

Wagowo też wychodzi lepiej, napinacz - 116,5g, a reduktor - 60,4g, zębatka z zestawu 18t - 57g.

Pozdro.

Ciekawi mnie ze szeroko komentowany na angielskojezycznych forach jest fakt takowy iz przerzutki, szczegolnie szosowe, maja twardsze sprzezyny niz napinacze i lepiej sprawdzaja sie w roli jaka przed nimi postawiono.

I jeszcze ciekawostka. W ostatnim "WMB" ktos zapodal zdjecie napinacza zrobionego ze starej przerzutki Altus, tyle ze z wozkiem obcietym do polowy. Jutro wrzuce fote tego wynalazku... Tworca zachwala jako budzetowa i niezawodna opcje...

OSTRO!

I.

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj miałem trochę więcej czasu żeby się pobawić przy moim rowerze i zrobiłem coś takiego

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a3fdea0d6e7ebea.html

podczas jazdy próbnej nie sprawiało żadnych problemów, jedynym mankamentem jest to ze podczas skoków przerzutka wali o ramę i jest nieprzyjemny dźwięk, na razie dałem tam kawałek dętki żeby tłumił, ale jutro mam zamiar założyć opaskę. Przerzutka i tak dotyka ramy więc nie będzie różnicy jak założę opaskę a stukać nie będzie

Byc moze troche odkopuje temat, ale...

W najblizszym czasie chce sobie sprawic pussiaka (poziome haki) i tak czytam Wasze wypowiedzi i prosilbym o taka porade w pigulce - jak zrobić singla na takiej ramie ? Mam kasete (z amstaffa) i jak, kupuje reduktor, nowy lancuch, zakladam i jade ?

PS. Prosze nie bic zoltodzioba :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...