Skocz do zawartości

[rama] Giant XTC - wymiar...

korboss89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem niedawno amortyzator RS Reba Race i chciałem go zamontować na jakiś czas do starego roweru. W przyszłości planuję wymienić ramę na Giant XTC '07 lub '08. Niestety nie wiem na jaką długosc mam przyciąć rurę sterową żeby się później nie okazało ze będzie za krótka...

Mam w związku z tym prośbę do posiadaczy ram Giant XTC.

Prosiłbym o podanie wysokości główki ramy - lecz nie samej ramy tak jak podają w katalogu lecz z dostarczonymi przez producenta sterami (bo takie chyba dołączają do tej ramy ?)

Z góry dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam.

PS. jeśli była by taka możliwość to bardzo bym prosił o zdjecie tej części ramy.

najlepiej zrobisz nie przycinajac wogle. po zmianie ramy bdziesz mial wieksze pole manewru. moze sie przeciez okazac, ze nowa rama wymusi inna pozycje na rowerze, a wtedy mozesz chciec miec kierownice na innej wysokosci.

Tylko jak tu jeździć do połowy wakacji z wystającą rurą sterową ponad mostek (ewentualnie z dziesięcioma podkładkami :) )

Przecież na stronie Gianta podane są wszelkie wymiary.

Tak tylko ze tam jest podany wymiar samej główki ramy a mi chodzi jeszcze o wymiar sterów, które oni dołączają do tej ramy bo to przecież też należy doliczyć do długości rury sterowej (podkładki max 3cm jak pisze w gwarancji no i mostek to tak jak Ritchey WCS).

miałem xtc 18" i rura sterowa 18.5cm - z mostkiem ritchey pro + 3mm podkładka jest tak jak powinno być (jakieś 3mm poniżej krawędzi mostka). Rura poniżej 19cm raczej będzie na styk (zależy od mostka). Zostaw tak 19.5cm i bedzie ok.

No i pomierzyłem wszystko (zrobiłem zdjecia, które dołączam poniżej).

I tak (wysokość w mm):

Główka ramy:____135 => (Giant XTC 18'' 130)

Stery: ___________22 (łącznie nad i pod główką ramy)

Mostek:__________50

Podkładki:________24

Rura która odstaje:_26

http://www.zse.krosno.pl/~spasl/IMG_1154.jpg

http://www.zse.krosno.pl/~spasl/IMG_1155.jpg

http://www.zse.krosno.pl/~spasl/IMG_1156.jpg

http://www.zse.krosno.pl/~spasl/IMG_1157.jpg

http://www.zse.krosno.pl/~spasl/IMG_1158.jpg

No i teraz mam pytanie... Czy obcinać te 2,6cm?? Wydaje sie dużo (Patrz. zdjęcia) i mogło by troche przeszkadzać... z drugiej jednak strony boje się ze później by nie pasowało mi to idealnie jak bym zmienił rame...

Prosze... doradźcie cos :P

No dobra chyba musze poprobować bez ucinania rury na razie...

Mam tylko jedno pytanie zanim zamontuje... czy tą gwiazdkę ze starego amorka da rade wyjąć czy lepiej nową kupić?? (jeśli tak to jak to zrobić? wybijać ją w dół czy jakoś do góry wydrzeć?)

Ma może ktoś poradnik jak sie takie rzeczy montuje? (głównie chodzi mi o przesmarowanie sterów...) bo do serwisu nie chce dawać bo 80zł ze mnie zedrą tak jak kiedyś jak im kazałem przesmarować stery i je wyregulować przed zawodami :/

czy tą gwiazdkę ze starego amorka da rade wyjąć czy lepiej nową kupić?? (jeśli tak to jak to zrobić? wybijać ją w dół czy jakoś do góry wydrzeć?)

Spokojnie możesz użyć poprzedniej.

Do góry raczej gwiazdki nie wybijesz ;) Ale w dół powinna wyjść bez problemów. Tylko jakąś tulejką długą polecam ją wybijać... chodzi o to żeby siła uderzenia była równo na powierzchnię gwiazdki rozkładana. Wtedy nie wygniesz żadnego ramienia i ładnie wyjdzie.

Mam tylko jedno pytanie zanim zamontuje... czy tą gwiazdkę ze starego amorka da rade wyjąć czy lepiej nową kupić?? (jeśli tak to jak to zrobić? wybijać ją w dół czy jakoś do góry wydrzeć?)

Jak kupisz Nową ramke z nowymi sterami, to powinna byc nowa gwiazdka w komplecie ze sterami. We wszystkich sterach jest gwiazdka w komplecie.

Pzdr.

PS.

Dodam, ze nie powinno sie uzywac uzywanej gwiazdki do nowych sterow .;)

korboss89: wymieniasz widelec, wiec sterow nie ruszaj. jak sie sypia kulki to zepni 2-ma zipami ;). stery konserwuje sie jak kazde inne lozysko: czysci, naklada nowy smar, sklada do kupy.

gwizadke mozesz uzyc stara. jesli nie bedzie trzymala (zadko sie zdarza) bierzesz kombinerki i odchylasz bardziej blaszki. mozesz wogle nie dac gwiazdki, a luzy skasowac: np: zaciskiem stolarskim.

"Dodam, ze nie powinno sie uzywac uzywanej gwiazdki do nowych sterow"

dlaczego?

Miedzy innymi dlatego, ze dosc ciezko skasowac luzy, no i szybciej mozesz zniszczyc dolną czesc sterow, wiadomo kazda firma ma swoje kąty wiec lepiej uzywac kompletnych sterow z gwiazdką. Zdaje się to być logiczne. Oczywiscie jest to moje zdanie i goscia co mi zakladal stery do nowej ramki - powiedzial, zebym zdjał stara gwiazdke i zalozył nową od nowych sterow. Stery to: TOKEN Kudos ZC Carbon. Wszystko śmiga cacy

Pzdr.

A co maja stery do gwiazdki? Przeciez w gwiazdce filozofii nie ma. Nie przesadzajmy. Je sie nawet osobno kupuje, nie trzeba tych z kompletu uzywac jesli w ogole jakies sa w komplecie. Ja jak kupowalme amora to mi od razu w sklepie docieli rure sterowa i zalozyli nowa gwaizdke ( w starym amorze gwaizdka tamta zostala) za darmo. A gwiazdka uzywana... Jakie to ma znaczenie, to najbanalniejszy z banalnych mechanizmow blokada rozporowa.

Coś mi się zdaje, że kolega Ravo_XC lekko zmylił pojęcia - jemu chyba chodzi o dolną bieżnię... Bo jeśli faktycznie ma na myśli gwiazdkę - to ja się dołączam do grona kompletnie zaskoczonych powyższymi rewelacjami...

Pozdrówko naprowadzające :D

PS. Nigdy nie miałam do czynienia ze sterami (ani nawet o takowych nie słyszałam), w komplecie których znajdowałaby się gwiazdka...

To ciekawe, bo ja nigdy nie dostałam :P . Nawet nie widziałam w opisach na stronie producentów. Może to jakiś nowy trend - albo sprzedawcy na Allegro chcą w ten sposób zachęcić do swojej oferty...

Pozdrówko zubożone ;)

To ciekawe... w 2005 i 2006 r kupowałam stery (odpowiednio: Neco i Cane Creek), maszynówki i dość wysokie modele (w przypadku Neco - nawet najwyższy) i do żadnego z tych kompletów nie dodawano gwiazdki. Co więcej, zastanawiając się nad sterami w 2006 roku, przewaliłam sporo stron internetowych i przy żadnych oglądanych przeze mnie sterach (a było tego sporo, różnych firm) nie było ani adnotacji o gwiazdce w komplecie, ani też gwiazdka nie widniała na fotce. Przywykłam, że gwiazdkę kupuje się (bądź dostaje za ładny uśmiech B) ) w srewisie przy zakupie bądź montażu amora.

Może niedawno coś się zmieniło - bo to dla mnie naprawdę nowina...

Natomiast nadal nie rozumiem, co ma gwiazdka do niszczenia "dolnej części sterów" - i nadal podejrzewam tu jakąś pomyłkę...

Pozdrówko zdezorientowane :P

Kurde przepraszam, chyba pomyliłem pojecia gwazdki z dolna bieznia co nabija sie na zewnetrzna strone rury sterowej. Przepraszam jeszcze raz za pomyłke nie wiem jak to sie stało :D:) Coś mi sie chyba w tej mojej główce pomieszało. Tak czy siak gwiazdke oczywiscie mozna uzyc stara. Ale bieznia musi byc od sterów których aktualnie uzywaz :D:)

Pozdrówko i jeszcze raz przepraszam za pomyłkę

Tak czy siak gwiazdke oczywiscie mozna uzyc stara. Ale bieznia musi byc od sterów których aktualnie uzywaz :D:)

Tu też się z Tobą nie zgodzę Ravo. Bieżnię można wsadzić od innych sterów pod warunkiem, że jest dopasowana i nie zużyta. Kwestia tak zwanego "kombinowania". :D Jeżdżę od dwóch lat właśnie z inną bieżnią i wszystko jest cacy:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...