Skocz do zawartości

[amortyzator] oddzielenie lagów górnych od dolnych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

zabrałem się za serwis mojego amortyzatora - RS Recon air. Z Motion Control nie było większych problemów. ale kiedy przyszło do oddzielenia lag dolnych od górnych pojawił się jeden generalny problem - nie da się :P . Wg. istrukcji RS'a wystarczy spuścić powietrze trochę odkręcić śrubki mocujące, popukać w nie młotkiem plastikowym i zejdzie samo. z jedną lagą mi się udało, pojawił się luz między lagami a gwintem śrubki, wylał się olej. ale drugiej nie mogę 'odczepić' od gwintu w żaden sposób.

boję się na chama uderzać młotkiem, ale próbowałem całkiem mocno i nic. proszę o jakieś porady.

Napisano

moze za duzo obrotow odkrecasz srubke? generalnie za pierwszym razem jak rozbieralem rs psylo tez balem sie porzadnie walnac mlotkiem. to byl wlasnie moj blad bo tez nie moglem oddzielic goleni :P imho powinienes walnac mlotkiem mocniej

Napisano

zobacz ile zwojow gwintu ma sruba mocujaca i wkrec ze dwa włosy gwintu. uderz młotkiem plastikowym albo drewnianym. musi puscic.

Napisano

zrobiłem inaczej :D ale puściło :P

wkręciłem najmocniej jak się dało tą śrubkę, później zgodnie z instrukcją postukałem młotkiem i zeszło. nie powiem że gładko, bo prawie się przewróciłem jak puściło :P

ufff - pierwszy samodzielny serwis amora - bezcenne :)

Napisano

tak robiłem, le musiałbym wziąć 3 kilowy młotek żeby coś zdziałać

przy okazji:

wszystko śmiga, tylko blokada Motion control się zacina w pozycji zamkniętej. Wiecie może czy to od za małej ilości oleju, za dużej, czy czegoś innego? nie wymieniałem oleju w MC więc powinno być tyle samo, tylko dolałem 2 cm^3 żeby wyrównać to co się wylało przy wyciąganiu tłumika i jego serwisie.

Napisano

wywaliłem ją:rolleyes: . ma działać bez manetki. zacina się, czyli po włączeniu blokady nie da się jej wyłączyć tj. odkręcić to niebieskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...