Threekey Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam, Moze odkopałem stary temat ale też dotyczy XT shadow 08 i mam problem z wyregulowaniem jej. Co tutaj pełni rolę śruby baryłkowej ? Bo mam tylko 2 sruby H i L, taką dużą śrubę do ustawiania naprężenia sprężyny i jest właśnie taka wystająca śrubka z boku , czy to ona jest do regulacji? Bo sytuacje mam taką, ze po zmianie z biegu 6 na 7 przerzutka albo wraca z powrotem na 6 albo spada na 8, czyli skacze "automat' , więc myślę , że to nawet nie jest kwestia kręcenia śrubkami H i L tylko własnie tą małą srubka. Wszystkie inne biegi chodzą idealnie, przód też. A nie mam regulacji przy manetce . Czym więc to wyregulować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Przerzutki w wersji Shadow nie mają śruby baryłkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 pozostaje imbus w dłoń i odrobina szczęścia daj na najniższy bieg (np 9) i naciągnij linkę tak aby pasowała idealnie to tego trybu powinno hasać ew trochę bardziej i powoli później po milimetrze będziesz ją luzował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No i zawsze można zmontować śrubę baryłkową w dowolne miejsce (przy przerzutce albo na którejś przelotce), ale nie wiem czy bez tokarki da się to zrobić w miarę prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Threekey Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Aha ok, Czyli dokręcam tą śrubę od linki imbusem,a do czego jest więc ta śrubka o którą wcześniej pytałem ( ta z pytajnikiem ) Zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Na szybko spojrzałem, ona bodajże reguluje oddalenie górnego kółka przerzutki od kasety, aby na najmiększych przełożeniach nie szorować przerzutką o ząbki kasety. Bez śruby baryłkowej przy manetce będziesz miał spory problem z regulacją przerzutki, życzę powodzenia :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ta śruba służy do oddalania wózka od kasety. Śrubki H i L regulują maksymalne wychylenie przerzutki na skrajnych przełożeniach, tak aby łańcuch nie spadał pomiędzy najmniejszą koronkę a ramę i szprychy a największą koronkę. Regulować musisz dokładnie tak jak to napisał nikodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Masz baryłkę przy manetce - ona spełnia rolę tej dolnej śruby (w zwykłych przerzutkach Shimano masz zresztą obie: przy przerzutce i przy manetce). Spokojnie da się nią wyregulować przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 (...)A nie mam regulacji przy manetce .(...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Threekey Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Już wszystko ok, Znalazłem przyczynę tych skaczących biegów. Jedno ogniwo w łańcuchu było zgięte, na szczęście udało mi się to jakoś wyprostować tak, że praktycznie jest idealnie równo z innymi. Chociaż nie wiem czy takie ogniwo za jakiś czas znowu się nie zegnie. Tak czy inaczej dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Jak nie masz rozkuwacza do łańcucha to zawsze możesz powyginać łańcuch na boki w miejscu tego zgięcia, trochę to rozluźnia ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Threekey Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Mam spinke, a wyprostowałem to po prostu kombinerkami. Biegi już zmieniają się ok. Ale pewnie takie zgięte ogniwo jest już słabsze i za chwilę się może znowu zgiąć. Tylko ciekawe dlaczego zgięło się na łańcuchu który ma przejechane jakieś 500km i to w żadnych jeszcze ekstremalnych warunkach. Łańcuch - IG - 90 , kaseta CS-HG-90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiTii Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Witam Po miesiącach tortur, wyścigów, ostrych blotnistych jazdach przyszedł czas na rekonsfalestencje napędu. No więc wymienilem kasete (na tą samą- PG-950 11-32) i łańcuch, powymieniałem linki z pancerzami, wyczyściłem specjalnymi środkami przerzutki i wszystko co by sie nie dało, regulacje, smarowańska itd. żeby było cacy i "jak nowe". No i się pojawił problem, a w zasadzie to dopiero teraz się uwidocznił. Otóż tylna przerzutka, hmm źle zmienia przełorzenia Wygląda to tak: zmieniając biegi z największej koronki w dół do 5 przełorzenia jest wszystko ok, w obie strony. Dopiero przy zmienianiu na 6 przerzutka ustawia się między przełozeniem 6 a 7. Dalej jest już tylko gorzej a w zasadzie gdy na manetce jest 8 to przełorzenie jest już całkowicie na 9tce. Przełorzenie na 9 w manetce rozluźnia tylko linke. Do tego momentu próbowałem takich operacji: -manipulacja śrubami regulacyjnymi tylnej przerzutki -sprawdzanie pozycji chwytu linki przy przerzutce - i oczywiście manerwy napięciem samej linki (gdy się odpowiednio napnie i przy 6-9 działa dobrze, to problem pojawia się przy biegach 1-3) Bardzo prosze o pomoc, może ktoś miał podobne przypadki i sobie z tym jakoś poradził, czekam na odpowiedzi/pomysły, bo moich już zabrakło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 PrzełoŻenie na 9 w manetce rozluźnia tylko linke chyba tu tkwi problem. Na ostatnim biegu linka powinna być minimalnie luźna, a nie zwisać. Poza tym sprawdź, czy nie masz lekko skrzywionego haka, u mnie też były problemy ze zmianą biegów, a winnym był skrzywiony hak. Prostowałem go kilkukrotnie, aż w końcu biegi zmieniają się prawie idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Sprawdź też mocowanie przerzutki do haka. Proponowałbym jeszcze raz spróbować wszystko ustawić od początku, a może coś się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 A nie stosujesz czasem morderczych przelozen 3:1, 1:9 etc? Bo jesli tak to zle i zadna przerzutka nie jest w stanie sobie z tym poradzic... Pamietaj, ze istnieje cos takiego jak serwis rowerowy, i tam znajduja sie fachowcy i oni pomoga jak juz bedziesz zdesperowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiTii Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Hak mam prosty, mocowanie przerzutki okej, ostatnio je rozbierałem i smarowałem- luzów brak, całą przerzutke dokładnie czyściłem i przesmarowałem, a morderczych przełorzeń nie uzywam. W takim razie oddam to do serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiTii Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No i w serwisie mi też nie zrobili :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiTii Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 No i w serwisie mi też nie zrobili :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Moze nie z tyłu tkwi problem tylko w manetce ? sprawdząłaś czy działa jak pwinna?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.