Skocz do zawartości

[przerzutka tył] nie moge sobie poradzic z XT :(

howado

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moze odkopałem stary temat ale też dotyczy XT shadow 08 i mam problem z wyregulowaniem jej. Co tutaj pełni rolę śruby baryłkowej ? Bo mam tylko 2 sruby H i L, taką dużą śrubę do ustawiania naprężenia sprężyny i jest właśnie taka wystająca śrubka z boku , czy to ona jest do regulacji? Bo sytuacje mam taką, ze po zmianie z biegu 6 na 7 przerzutka albo wraca z powrotem na 6 albo spada na 8, czyli skacze "automat' :), więc myślę , że to nawet nie jest kwestia kręcenia śrubkami H i L tylko własnie tą małą srubka. Wszystkie inne biegi chodzą idealnie, przód też. A nie mam regulacji przy manetce . Czym więc to wyregulować?

Na szybko spojrzałem, ona bodajże reguluje oddalenie górnego kółka przerzutki od kasety, aby na najmiększych przełożeniach nie szorować przerzutką o ząbki kasety. Bez śruby baryłkowej przy manetce będziesz miał spory problem z regulacją przerzutki, życzę powodzenia :/

• Mod Team

Ta śruba służy do oddalania wózka od kasety.

Śrubki H i L regulują maksymalne wychylenie przerzutki na skrajnych przełożeniach,

tak aby łańcuch nie spadał pomiędzy najmniejszą koronkę a ramę i szprychy a największą koronkę.

Regulować musisz dokładnie tak jak to napisał nikodem.

Już wszystko ok,

Znalazłem przyczynę tych skaczących biegów. Jedno ogniwo w łańcuchu było zgięte, na szczęście udało mi się to jakoś wyprostować tak, że praktycznie jest idealnie równo z innymi. Chociaż nie wiem czy takie ogniwo za jakiś czas znowu się nie zegnie. Tak czy inaczej dzięki za porady :)

Mam spinke, a wyprostowałem to po prostu kombinerkami. Biegi już zmieniają się ok. Ale pewnie takie zgięte ogniwo jest już słabsze i za chwilę się może znowu zgiąć. Tylko ciekawe dlaczego zgięło się na łańcuchu który ma przejechane jakieś 500km i to w żadnych jeszcze ekstremalnych warunkach. Łańcuch - IG - 90 , kaseta CS-HG-90.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Po miesiącach tortur, wyścigów, ostrych blotnistych jazdach przyszedł czas na rekonsfalestencje napędu. No więc wymienilem kasete (na tą samą- PG-950 11-32) i łańcuch, powymieniałem linki z pancerzami, wyczyściłem specjalnymi środkami przerzutki i wszystko co by sie nie dało, regulacje, smarowańska itd. żeby było cacy i "jak nowe". No i się pojawił problem, a w zasadzie to dopiero teraz się uwidocznił. Otóż tylna przerzutka, hmm źle zmienia przełorzenia :P Wygląda to tak: zmieniając biegi z największej koronki w dół do 5 przełorzenia jest wszystko ok, w obie strony. Dopiero przy zmienianiu na 6 przerzutka ustawia się między przełozeniem 6 a 7. Dalej jest już tylko gorzej a w zasadzie gdy na manetce jest 8 to przełorzenie jest już całkowicie na 9tce. Przełorzenie na 9 w manetce rozluźnia tylko linke. Do tego momentu próbowałem takich operacji:

-manipulacja śrubami regulacyjnymi tylnej przerzutki

-sprawdzanie pozycji chwytu linki przy przerzutce

- i oczywiście manerwy napięciem samej linki (gdy się odpowiednio napnie i przy 6-9 działa dobrze, to problem pojawia się przy biegach 1-3)

Bardzo prosze o pomoc, może ktoś miał podobne przypadki i sobie z tym jakoś poradził, czekam na odpowiedzi/pomysły, bo moich już zabrakło.

PrzełoŻenie na 9 w manetce rozluźnia tylko linke
chyba tu tkwi problem. Na ostatnim biegu linka powinna być minimalnie luźna, a nie zwisać. Poza tym sprawdź, czy nie masz lekko skrzywionego haka, u mnie też były problemy ze zmianą biegów, a winnym był skrzywiony hak. Prostowałem go kilkukrotnie, aż w końcu biegi zmieniają się prawie idealnie.

A nie stosujesz czasem morderczych przelozen 3:1, 1:9 etc? Bo jesli tak to zle i zadna przerzutka nie jest w stanie sobie z tym poradzic...

Pamietaj, ze istnieje cos takiego jak serwis rowerowy, i tam znajduja sie fachowcy i oni pomoga jak juz bedziesz zdesperowany ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...