Mody Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Przeciez mozna to ustawic. Tylko musisz ustawic tak, aby bylo przesuniecie. Czyli jak na manetce bedziesz mial 9 na kasecie ma byc 8 i tak az do gory, az bedziesz mial na manetce 2, a na kasecie 1 i ogranicz mozliwosc wychylenia wozka przerzutki srubka L, tak aby uniemozliwic wychylenie wozka za pierwsza koronke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Mody ale czy nie rozumiesz, że w manetkach 8 i 9 biegowych jest zupełnie inny skok linki Już od wieków się mówi, że kaseta 9 ma mniejsze przerwy między koronkami niż 8. Dlatego też nie zastosujemy do niej łańcucha 8 biegowego oraz ciężko wręcz niewykonalne będzie wyregulowanie tego wszystkiego. To co ty piszesz można zrobić w kasecie 7 mając np. manetki 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 przy manetce 7biegow i kasecie 8 indeksacja jest zgodna - po prostu jedna koronka kasety jest nieuzywana (decyduje się czy najmniejsza czy największa). przy 9tce czy kasecie czy manetce tak jak pisal pixon nie da sie tego zrobic gdyz manetka wrzuca lancuch i pozycjonuje przerzutkę między koronkami kasety. nawet jesli lancuch bedzie trafial na koronke to przerzutka bedzie minimalnie wciagac lancuch wyzej lub sciagac nizej co w pierwszym przypadku spowoduje silne ocieranie lancucha o kolejną koronke kasety znajdujacą sie wyzej lub tez lancuch bedzie chcial zejsc na koronke nizej i bedzie wracal na koronke wybranego biegu co praktycznie uniemozliwi jazdę. na upartego mozna wszystko. tylko po co. koszt kasety i lancucha 9tki jest dzis bardzo niewielki (sporo ponizej 100 zl za kpl). ja wolalbym sie nie męczyc. tym bardziej jesli jezdzi sie w terenie gdzie naped poddawany jest wiekszym obciazeniom niz na szosie i prawdopodobienstwo defektu rośnie. a moim zdaniem szkoda z oszczędności zostac bez przerzutki czy lancucha np 30 km od domu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Mody ale czy nie rozumiesz, że w manetkach 8 i 9 biegowych jest zupełnie inny skok linki Już od wieków się mówi, że kaseta 9 ma mniejsze przerwy między koronkami niż 8. Dlatego też nie zastosujemy do niej łańcucha 8 biegowego oraz ciężko wręcz niewykonalne będzie wyregulowanie tego wszystkiego. To co ty piszesz można zrobić w kasecie 7 mając np. manetki 8. Owszem, ale to nie znaczy,ze w tym przypadku jest to niemozliwe. Robilem juz cos takiego, dlatego pisze, bo mam pewnosc, a nie informacje wyssane z palca. Z regulacja trzeba sie pobawic troche, ale nie jest to niemozliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 1 Maja 2008 Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 pokręciłem na manetce i wszystko działa- i co, da się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 7 Maja 2008 Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Jeszcze jedno pytanie: Jak sobie poradzić z ocierającym łańcuchem o blaszkę w przerzutce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Chodzi ci o przerzutkę przód czy tył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 8 Maja 2008 Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 tylną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Pobaw się śrubą baryłkową przy manetce, czyli zmień naciąg linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 9 Maja 2008 Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Mowilem,ze sie da, wielka filozofia to nie jest. A moze masz wozek przerzutki krzywy i dlatego haczy? Sprawdzales czy jest prosty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Na wózku jest taka blaszka z prowadnicami, po której przechodzi łańcuch i to właśnie coś skrzeczy. Moze dlatego, ze mam łańcuch pod 8 rzędową kasetę, a przerzutka jest na 9? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Twoja przerzutka, to nie jest wyjatek, ze tylko na 9 przelozen, jesli na 9, to i na 8 i tez 7. Chyba,ze masz taki dziwaczny lancuch jak ja Co prawda nie haczy o prowadnice, ale spinki do niego nie dokupisz, bo kazda za waska. Jak mozesz, to zrob fotke i wskaz te miejsca w ktorych ociera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 ok, zdjęcia chyba dopiero jutro, bo jakoś dzisiaj nie mam na nic ochoty:D A jeszcze jedno pytanie, bo nie chce mi sie w innym wątku pisać, czy przy nowym amortyzatorze dają gwiazdkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Z nowym amortyzatorem nie ma gwiazdki. Dostajesz ją razem ze sterami, a także możesz ją kupić osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 http://pl.tinypic.com/view.php?pic=fbvsch&s=3 http://pl.tinypic.com/view.php?pic=35hlret&s=3 właśnie to jest ta blaszka, z prowadnicą, o którą ociera lańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Teraz tak zauważyłem, że ja mam inaczej zrobiony wózek. Tam gdzie ty masz ta blaszkę ja mam wózek taki jak u ciebie z zewnątrz (wewnątrz mam taki jak ty). A tą blaszkę mam od przodu wózka. Coś tu chyba jest nie tak. Zrób jeszcze zdjęcie przerzutki z profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangi Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 też mam taką 'blaszkę'. wygląda na to, że ma ona ograniczyć ewentualne wychylenie/opadanie łańcucha na odcinku między kółkami wózka. Jeżeli łańcuch ci o nią ociera to: - masz za luźny łańcuch - masz łańcuch po złej stronie 'blaszki' (ma być nad nią, nie pod) pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 też mam taką 'blaszkę'. wygląda na to, że ma ona ograniczyć ewentualne wychylenie/opadanie łańcucha na odcinku między kółkami wózka. Jeżeli łańcuch ci o nią ociera to: - masz za luźny łańcuch - masz łańcuch po złej stronie 'blaszki' (ma być nad nią, nie pod) pozdr. ta nad nią?? ja mam pod:D- tam nawet są specjalnie wyżłobione rowki=prowadnice na łańcuch patrz na zdjęcia: http://i31.tinypic.com/1qolu8.jpg http://i32.tinypic.com/qstij4.jpg http://i31.tinypic.com/dpvo2f.jpg I co o tym myślisz??, przekładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 o widzę że znalazł się właściciel długiego wózka... możesz zmierzyć odległość od środków dwóch kółek??(interesuje mnie długość takiego wózka...) dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 ok zmierzę, ale raczej nie teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczy Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Przełóż łańcuch nad tą blaszkę. Mówisz, że łańcuch Ci o nią ociera a po chwili dodajesz, że są tam 'prowadnice'. Czy nie uważasz, że to sobie przeczy? Przełóż 'nad' i daj znać czy ociera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Jak przełoży nad to wreszcie będzie miał dobrze i nic nie będzie ocierać. Czasem najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 doba, zobaczymy czy to takie proste a co do tych prowadnic, to rzeczywiście są, ale łańcuch o nie trze- więc nie przeczę sobie Zmieniłem przed chwilą drogę łańcucha tak, jak radziliście( nad blaszką puściłem) i nic nie ociera :0 dzięki za pomoc te prowadnice mogły człowieka zmylić i mnie zmyliły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Zmierzyłeś wózek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 a zapomniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.