Skocz do zawartości

[przerzutka tył] nie moge sobie poradzic z XT :(

howado

Rekomendowane odpowiedzi

Przeciez mozna to ustawic. Tylko musisz ustawic tak, aby bylo przesuniecie. Czyli jak na manetce bedziesz mial 9 na kasecie ma byc 8 i tak az do gory, az bedziesz mial na manetce 2, a na kasecie 1 i ogranicz mozliwosc wychylenia wozka przerzutki srubka L, tak aby uniemozliwic wychylenie wozka za pierwsza koronke

• Mod Team

Mody ale czy nie rozumiesz, że w manetkach 8 i 9 biegowych jest zupełnie inny skok linki :D Już od wieków się mówi, że kaseta 9 ma mniejsze przerwy między koronkami niż 8. Dlatego też nie zastosujemy do niej łańcucha 8 biegowego oraz ciężko wręcz niewykonalne będzie wyregulowanie tego wszystkiego. To co ty piszesz można zrobić w kasecie 7 mając np. manetki 8.

przy manetce 7biegow i kasecie 8 indeksacja jest zgodna - po prostu jedna koronka kasety jest nieuzywana (decyduje się czy najmniejsza czy największa). przy 9tce czy kasecie czy manetce tak jak pisal pixon nie da sie tego zrobic gdyz manetka wrzuca lancuch i pozycjonuje przerzutkę między koronkami kasety. nawet jesli lancuch bedzie trafial na koronke to przerzutka bedzie minimalnie wciagac lancuch wyzej lub sciagac nizej co w pierwszym przypadku spowoduje silne ocieranie lancucha o kolejną koronke kasety znajdujacą sie wyzej lub tez lancuch bedzie chcial zejsc na koronke nizej i bedzie wracal na koronke wybranego biegu co praktycznie uniemozliwi jazdę. na upartego mozna wszystko. tylko po co. koszt kasety i lancucha 9tki jest dzis bardzo niewielki (sporo ponizej 100 zl za kpl). ja wolalbym sie nie męczyc. tym bardziej jesli jezdzi sie w terenie gdzie naped poddawany jest wiekszym obciazeniom niz na szosie i prawdopodobienstwo defektu rośnie. a moim zdaniem szkoda z oszczędności zostac bez przerzutki czy lancucha np 30 km od domu....

Mody ale czy nie rozumiesz, że w manetkach 8 i 9 biegowych jest zupełnie inny skok linki :blush: Już od wieków się mówi, że kaseta 9 ma mniejsze przerwy między koronkami niż 8. Dlatego też nie zastosujemy do niej łańcucha 8 biegowego oraz ciężko wręcz niewykonalne będzie wyregulowanie tego wszystkiego. To co ty piszesz można zrobić w kasecie 7 mając np. manetki 8.

Owszem, ale to nie znaczy,ze w tym przypadku jest to niemozliwe. Robilem juz cos takiego, dlatego pisze, bo mam pewnosc, a nie informacje wyssane z palca. Z regulacja trzeba sie pobawic troche, ale nie jest to niemozliwe.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Twoja przerzutka, to nie jest wyjatek, ze tylko na 9 przelozen, jesli na 9, to i na 8 i tez 7. Chyba,ze masz taki dziwaczny lancuch jak ja :P Co prawda nie haczy o prowadnice, ale spinki do niego nie dokupisz, bo kazda za waska.

Jak mozesz, to zrob fotke i wskaz te miejsca w ktorych ociera.

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Teraz tak zauważyłem, że ja mam inaczej zrobiony wózek.

Tam gdzie ty masz ta blaszkę ja mam wózek taki jak u ciebie z zewnątrz (wewnątrz mam taki jak ty).

A tą blaszkę mam od przodu wózka.

Coś tu chyba jest nie tak.

Zrób jeszcze zdjęcie przerzutki z profilu.

też mam taką 'blaszkę'. wygląda na to, że ma ona ograniczyć ewentualne wychylenie/opadanie łańcucha na odcinku między kółkami wózka.

Jeżeli łańcuch ci o nią ociera to:

- masz za luźny łańcuch

- masz łańcuch po złej stronie 'blaszki' (ma być nad nią, nie pod)

pozdr.

też mam taką 'blaszkę'. wygląda na to, że ma ona ograniczyć ewentualne wychylenie/opadanie łańcucha na odcinku między kółkami wózka.

Jeżeli łańcuch ci o nią ociera to:

- masz za luźny łańcuch

- masz łańcuch po złej stronie 'blaszki' (ma być nad nią, nie pod)

pozdr.

ta nad nią?? ja mam pod:D- tam nawet są specjalnie wyżłobione rowki=prowadnice na łańcuch

patrz na zdjęcia:

http://i31.tinypic.com/1qolu8.jpg

http://i32.tinypic.com/qstij4.jpg

http://i31.tinypic.com/dpvo2f.jpg

I co o tym myślisz??, przekładać

doba, zobaczymy czy to takie proste :P

a co do tych prowadnic, to rzeczywiście są, ale łańcuch o nie trze- więc nie przeczę sobie :mellow:

Zmieniłem przed chwilą drogę łańcucha tak, jak radziliście( nad blaszką puściłem) i nic nie ociera :0 dzięki za pomoc :D

te prowadnice mogły człowieka zmylić i mnie zmyliły :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...