howado Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam ! Mam taki problem , otóż założyłem dziś nowa przerzutkę XT Shadow ale strasznie mi ucieka w górę i nie mogę jej inaczej ostawić ... dodaje zdjęcie ... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Mam wrażenie że korpus przerzutki nie oparł sie we właściwym miejscu miejscu o hak przerzutki. Aż popatrzyłem u siebie i faktycznie- całość znajduje sie pod zupełnie innym kątem. Sprawdź jeszcze raz mocowanie przerzutki- poluzuj śrubę mocującą i obróć całość do tyłu aż taka czarna wypustka na korpusie przerzutki zaczepi o odpowiednio wyprofilowaną końcówkę haka (nie wiem czy to opisałem w sposób w miarę zrozumiały). Potem tylko dokręcić śrubę- jak pokombinujesz dasz radę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
howado Napisano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 a mógłbyś dać jakieś foto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Spróbuję wstawić fotkę. O ile coś zobaczysz, przyjrzyj się pozycji w jakiej znajdują się elementy haka i przerzutki. Nie wiem tylko czy umiem wstawic fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Tak z tą wypustką to jedna sprawa. Shadow potrzebuje też krótszego łańcucha niż standardowa przerzutka, przynajmniej u mnie tak było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
howado Napisano 7 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 zrobiłem ale czy teraz jest dobrze ustawiona czy może wymaga jeszcze regulacji na śrubie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 7 Marca 2008 Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 domyslam sie, ze teraz pancerz wymaga skrocenia . sprawdz, jaka jest odleglosc kolka prowadzacego od trybow (na kazdym biegu). nie powinna byc mniejsza niz kilka mm. jesli jest blizej -> wkrec srubke, jesli duzo dalej -> wykrec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 1) Skróć pancerz od przerzutki, wtedy pójdzie jeszcze trochę w górę. 2) Wkręć tą śrubę bardziej do regulacji, chyba że jest przerzutka ustawiona ok. 3) Jak możesz to daj zdjęcie na przełożeniu 1x1 i wtedy powiem Ci jak ja mam i czy masz dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
howado Napisano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 oto fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 8 Marca 2008 Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Jak na moje oko to jest dobrze, choć łańcuch mógłby być o te jedno ogniwko dłuższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
howado Napisano 9 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 wszystko fajnie chodzi tylko jakoś głośno przerzuca na ostatnie 3 najmniejsze koronki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 U mnie też przy zmianie przełożeń jest dość głośno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 9 Marca 2008 Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 a mi brakuje rolki do regulacji jak w starym xt. poprzez uszkodzenie regulatora w manetce nie moge doprecyzować działania.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Niektrzy dorabiają sobie regulator przy przerzutce. A jak nie to pozostaje Ci wymiana regulatora przy manetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gonzo2 Napisano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Czesc, dołączę się: mam xt shadow. Czy wam też łańcuch obija o rame jak zjeżdżacie np z kraweżnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Zależy jaki ten krawężnik wysoki i z jaką prędkością się go pokona. Technologia Shadow nie zapobiega obijaniu łańcucha o ramę, lecz korpusu przerzutki o ramę i powoduje też "schowanie" się przerzutki bardziej pod ramę. Fakt, że ma mocniejszą sprężynę, i przez to mniej się obija łańcuch o ramę niż w starszych Shimano, ale nie oznacza to, że nie obija się w ogóle. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam, mam także tą przerzutkę. Otóż sprawa wygląda tak: Założyłem nową przerzutkę- wyżej wspomnianą oraz nowe manetki Deore LX. Mam kasetę 8rzędową- na razie budżet nie pozwala na wymianę. i tu pojawił się problem. Wszystko pięknie chodzi oprócz jednego ale: kiedy chcę wrzucić na największy rząd- jedynkę, to przerzutka spada mi na 2 i nie chce wskoczyć. kombinowałem z regulacją chyba z godzinę i nic. jakieś porady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 kombinowales z regulacją - czego? na manetce? na przerzutce? przerzutka ma obrotową srube w miejscu wejscia linki z pancerzem i dwie sruby regulujace zakres ruchu przerzutki. srube L (low) trzeba wykrecic jesli przerzutka nie chce wrzucac na najwiekszą koronke kasety lub zrzuca z niej lancuch powrotnie na mniejszą koronke. wykrecaj srube o 1/2 obrotu tak by łancuch wchodzil i zostawal ale zeby nie wpadal miedzy kasete a szprychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 A więc kombinowałem na przerzutce, na manetce to coś da? w którą stronę kręcić na manetce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 nowe manetki lx, czyli 9 biegowe? nie wyregulujesz tego. jesli tylko 1 bieg nie wychodzi, to i tak dobry efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Jeśli problem występuje tylko na ostatniej zębatce - niczego nie ruszać na manetce; linkę zostaw w spokoju. Wykręcaj pomału śrubkę "L" zgodnie z instrukcją tobo, kontrolując zachowanie przerzutki - tak, żeby zaczęła wrzucać, łańcuch nie spadał, ale też nie wpadał między kasetę a szprychy. Pozdrówko krok po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 może linka za słabo naciągnięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 ok, zaraz idę na rowerek, to jeszcze przed pomyślę i spróbuję. jak się nie uda, no to mówi się trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Kwietnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Skoro masz manetki LX to przypuszczam, że są na 9 przełożeń. A piszesz, że kaseta jest na osiem. To nie ma prawa działać. A jak udało ci się osiągnąć efekt iż jedno przełożenie nie działa to i tak sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.