Skocz do zawartości

[przerzutka tył] nie moge sobie poradzic z XT :(

howado

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrażenie że korpus przerzutki nie oparł sie we właściwym miejscu miejscu o hak przerzutki. Aż popatrzyłem u siebie i faktycznie- całość znajduje sie pod zupełnie innym kątem. Sprawdź jeszcze raz mocowanie przerzutki- poluzuj śrubę mocującą i obróć całość do tyłu aż taka czarna wypustka na korpusie przerzutki zaczepi o odpowiednio wyprofilowaną końcówkę haka (nie wiem czy to opisałem w sposób w miarę zrozumiały). Potem tylko dokręcić śrubę- jak pokombinujesz dasz radę.

Pozdrawiam.

• Mod Team

1) Skróć pancerz od przerzutki, wtedy pójdzie jeszcze trochę w górę.

2) Wkręć tą śrubę bardziej do regulacji, chyba że jest przerzutka ustawiona ok.

3) Jak możesz to daj zdjęcie na przełożeniu 1x1 i wtedy powiem Ci jak ja mam i czy masz dobrze. ;)

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team

Zależy jaki ten krawężnik wysoki i z jaką prędkością się go pokona. :D

Technologia Shadow nie zapobiega obijaniu łańcucha o ramę,

lecz korpusu przerzutki o ramę i powoduje też "schowanie" się przerzutki bardziej pod ramę.

Fakt, że ma mocniejszą sprężynę, i przez to mniej się obija łańcuch o ramę niż w starszych Shimano,

ale nie oznacza to, że nie obija się w ogóle. :D

Pozdrawiam.

Witam, mam także tą przerzutkę. Otóż sprawa wygląda tak:

Założyłem nową przerzutkę- wyżej wspomnianą oraz nowe manetki Deore LX. Mam kasetę 8rzędową- na razie budżet nie pozwala na wymianę. i tu pojawił się problem. Wszystko pięknie chodzi oprócz jednego ale: kiedy chcę wrzucić na największy rząd- jedynkę, to przerzutka spada mi na 2 i nie chce wskoczyć. kombinowałem z regulacją chyba z godzinę i nic. jakieś porady?

kombinowales z regulacją - czego? na manetce? na przerzutce? przerzutka ma obrotową srube w miejscu wejscia linki z pancerzem i dwie sruby regulujace zakres ruchu przerzutki. srube L (low) trzeba wykrecic jesli przerzutka nie chce wrzucac na najwiekszą koronke kasety lub zrzuca z niej lancuch powrotnie na mniejszą koronke. wykrecaj srube o 1/2 obrotu tak by łancuch wchodzil i zostawal ale zeby nie wpadal miedzy kasete a szprychy.

Jeśli problem występuje tylko na ostatniej zębatce - niczego nie ruszać na manetce; linkę zostaw w spokoju. Wykręcaj pomału śrubkę "L" zgodnie z instrukcją tobo, kontrolując zachowanie przerzutki - tak, żeby zaczęła wrzucać, łańcuch nie spadał, ale też nie wpadał między kasetę a szprychy.

Pozdrówko krok po kroku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...