Skocz do zawartości

[gripy(uchwyty)] jak zdjąć ?

howado

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ja mam taki sposob na gripy całkowicie gumowe. Niewiem jak wasze ale moje (oryginalne meridy) są nie do sciągniecia normalnie. niczym ich nie mogłem ruszyć.

Poradziłem sobie w taki oto sposob : ze starej wycieraczki wydobyłem swego czasu ten spręzysty płaskownik (rózne wycieraczki sa róznie wykonane). jest on cienki i w miare szeroki. Lekko podostrzyłem koncówke i pozniej kilka kropel oleju na płaskownik i wsuwałem pod gripa. Zabieg na gorze i na dole gripa i schodzi legancko. pozniej tylko wytrzeć szmatką olej.

Po tym zabiegu elegancko sie nasuwaja ale jak sie nasuną na swoje miejsce to tak jak by sie zassały, nie ruszają sie ani nie obkręcaja.

Zrobiony płaskownik równiez doskonale mi słuzył do wyciągania wszelkich zaślepek plastikowych w aucie. Wiecie takich ktorymi sie zatyka śrUbke a ktore nie maja otworku do podwaŻania :)

Napisano

ja też do zdejmowania mam strzykawkę z igłą, w miarę małą. Wbijasz (gdzieś na srodku) pod gripa i wpuszczasz wodę. zawsze działa

PS: ogólnie to strzykawka to jest fajan sprawa, nakładam nią czasem smar na łańcuch i inne takie

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czesc

A jak to działa w drugą stronę, bo ja mam notorycznie problemy ze spadającymi gripami z kiery?

Były myte i wkładane na samą wodę. Troche potrzymały ale po kilku dniach znów zaczęły się zsuwać z kierownicy.

Kiera jest gięta, rogów braK .

Jeszcze raz dokładnie je umyć i założyć? Raczej nie pomoże. Ten sam problem mam już w trzecim rowerze.

Napisano

Dobrą metodą jest podobno lakier do włosów :) . Sama nigdy nie próbowałam, ale wiele osób właśnie ten sposób doradzało przy problemach ze zsuwającymi się gripami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...