Skocz do zawartości

[gripy(uchwyty)] jak zdjąć ?

howado

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Mam takie problem ... trzeba mi zdjąć chwyty ritchey wcs bo zmieniam mostek i za chiny ludowe nie chcą zejść ... Co mogę zrobić aby udało mi się je zdjąć bo nie chce ich rozcinać ?!

pozdro

Napisano

Był już takie tematy...

Powtórzę się: namoczyć w wodzie. Śmiało, bez oszczędzania: polać wodą z wiadra albo gumowym wężem ogrodowym. Zejdą bez szemrania.

Pozdrówko skuteczne ;)

Napisano

Może za mało wody? Nie można żałować, w razie potrzeby kilka litrów wylej. Mojemu Rycerzowi też ciężko schodziły pianki Authora i pomogła dopiero radykalna kuracja wodna.

Z zakładaniem to samo: namoczyć jak gąbkę, nie wyżymać. Powinny wejść jak po maśle.

Pozdrówko obfite ;)

Napisano

sprobuje jeszcze jutro ale dzisiaj tyle wylałem wody że już nic wsiąkać nie chciało... zobaczymy

dzięki

pozdro

Napisano

W ostateczności możesz użyć wody z płynem do zmywania naczyń dla poślizgu - niektórzy tak robią i też ponoć działa.

Pozdrówko zradykalizowane ;)

Napisano

Był już podobny temat....

Gripy można zdjąć ułatwiając sobie sprawę nożem. Niezbyt gruby nóż lekko wsunąć między gripa a kierownice i lekko podważać chwyt. Oczywiście bez przesady z siłą bo można sobie zniszczyć chwyty ale oprócz wody to dobra metoda ;)

Napisano

Jedno słowo: lakier do włosów :) Odgiąć gripa i psiknąć, schodzi idealnie. Wyparowuje po chwili i nie ma problemów że po ponownym założeniu będzie się ślizgać.

Metoda sprawdzona na serwisie :)

Napisano

Strzykawaka i igła a w srodku woda z płynem do naczyń to najlepszy pomysł, wymieniany też juz powyżej,

jak gripy są mimo to bardzo twarde i trudno ten zabieg przeprowadzić spróbuj ogrzać je suszarką, guma zrobi sie elastyczna,

ostatecznie jak sobie nie radzisz rozważ zakup naowych a te ciach ciach...

Napisano

Ewentualnie pod spód trochę WD-40 lub smaru w sprayu przez długaśny aplikator - tylko że potem jak zejdzie, trzeba dobrze wyczyścić spód żeby się nie ślizgało...

Ale czasem i to nie pomaga - wtedy nożyk i... witamy nowe gripy :)

Napisano

A może po prostu - garnuszek z ciepła wodą z mydełkiem i położyć rowerek na bok, tak, żeby grip zanurzył się w wodzie. Potrzymać do skutku i ściągać pomagając sobie przy tym klamka hamulcową (przesuwać gripa obejmą od klamki co jakiś czas kręcąc gripem jak manetką od gazu w motocyklu). Poza tym - podkreślmy, że

1) gripy ritchey wcs nie są z gumy,

2) szkoda ich rozcinać więc za wszelką cenę należy je zdjąć bez użycia ostatecznego rozwiązania.

Powodzenia

Napisano

Po raz kolejny :)

Strzykawka z igłą , w środku płyn np ludwik niema możliwości żeby nie zeszło .

Sprawdzone w stu procentach działa , na gumowe piankowe wszystko zejdzie

Napisano

Pisałam wyżej dokładnie o czymś takim, jak ramir - na początek spróbuj bez mydła. Bardzo porządnie nasączone gripy piankowe powinny zejść bez problemu (podkreślam raz jeszcze: naprawdę nie można żałować wody).

Pozdrówko akcentujące :)

Napisano

zrobiłem :P jak ... namoczyłem woda z ludwikiem i wsadziłem cieki pręt objeżdżając do okoła i ładnie zeszło :P))) dziękuję za rady ( trwała ta operacja może max 3 min )

pozdrawiam :)

• Mod Team
Napisano

Dodam jeszcze coś od siebie. Czasem niełatwo wstrzyknąć wodę odginając tylko brzeg gripa. Więc ja biorę oprócz strzykawki cienką igłę i robie zastrzyk :) Tak w 2-3 miejscach i chwyt się poddaje ;)

• 1 miesiąc temu...
  • 11 miesięcy temu...
Napisano
witam,

jak zdjąć już wiem, a co zrobić żeby nowe nie zsuwały sie bez przerwy? ... dodam ze to zwykle gumowe gripy

Dokładnie odtłuścić i oczyścić obydwie powierzchnie przed zakładaniem, zakładać najlepiej na wodę lub na gorąco, a nie na smar i jakieś mydła. W tym wypadku po jakimś czasie woda odparuje spod gripów i będzie się ładnie trzymać. Sprawdzone :) Woda wbrew pozorom też nadaje poślizgu, nie tak dużego jak mydło itp. , gołą ręką spokojnie można sobie poradzić.

Napisano

dzięki wielkie, juz sobie poradziłam, nakleiłam po trzy paski teflonu pod chwyt i teraz jest malyna ... na wode zjeżdżały, o mały włos a straciłabym uzębienie przez taką spadniętą rączkę :)

Napisano

Jak dla mnie najlepszy jest patent:

zdejmowanie: polanie wrzątkiem, a następnie ściągać gripa pomagając sobie klamką albo manetką

zakładanie: płyn do mycia naczyń + wrzątek + garnek + gripy w nim przez 3min i zakłada się miodzio, a trzymają, że ho- ustawić w odpowiedniej pozycji, i najlepiej przeczekać aż dobrze to wyschnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...