Skocz do zawartości

[toosh_light]

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Nie, to nie są aku AA. Te aku to li-on, mają 20mm średnicy i 660mm długości, waga 2 sztuk to 100g. jeden taki aku to 6-8 dobrej jakości aku AA ;).

• 3 tygodnie później...
Napisano

Hehe, lampkę już mam :rolleyes:. Wczoraj wyskoczyłem na 10 minut w ciemne zaułki mojego osiedla, żeby przekonać się co to ustrojstwo trochę większe od pudełka zapałek potrafi :).

Potrafi naprawdę sporo, hehe :).

Napisano
Nie, to nie są aku AA. Te aku to li-on, mają 20mm średnicy i 660mm długości, waga 2 sztuk to 100g. jeden taki aku to 6-8 dobrej jakości aku AA :D .

Nie pomyliłeś się podając gabaryty baterii ? Czy mógłbys napisać o nich coś więcej : jakie mają napięcie , pojemność elektryczną , ile kosztują i czym dokładnie je ładujesz ?

Napisano

czy te plastikowe zaślepki ala noga od stołu (w podstawowce takie byly :)) - tez mozna dostac w markecie budowlanym ? jak tak, to jakim ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pierwsze wrażenia z jazdy - rewelacja. Czasy halogenu bezpowrotnie minęły :D. Ino muszę zmienić soczewki. Po uzgodnieniach z Tooshem, zamontował +-7 i +-14, ale ta druga to jednak nieporozumienie jak dla mnie. Więc będę musiał skołować drugą węższą i będzie cacy :huh:

Przed chwilą wymyśliłem jak to cudo zamontować do kasku w sposób nieinwazyjny :). Lampka jest stabilna, dzięki doczepieniu gumek recepturek. Bez nic, mogła by się zsunąć do przodu, rzep by nie był dostatecznie napięty i nieszczęście gotowe. A tak jest git :).

d6fdb2f174f77e88m.jpg a670fc83aa65aeeem.jpg

No to mała poprawka, bo pierwotnie faktycznie zrobił się z tego niezły namiot :)

910919f771c4daa8m.jpg

Niech tylko skończy się dzisiaj mecz Polska - Niemcy to sprawdzę w terenie czy takie mocowanie się sprawdzi.

Napisano

no teraz już jest nieźle

jako osobisty tester Marka mogę powiedzieć że lampka świeci znakomicie, w środku nocy osiągnołem na niej 56 km/h. co prawda wtedy już troszkę brakowało światła (za krótki strumień), ale ogólnie wrażenie jest powalające :P

Napisano

Takie cacko musi się podobać. Niestety Kuba, ale to była Twoja pierwsza i pewnie ostatnia jazda z tą lampką. Teraz jest już na moim kasku i pewnie nie będzie mi się chciało jej zdejmować :P.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Toosh - przeczytałem artykuł na e-cycle.info - lampka rzeczywiście ciekawa i dostępna dla wielu ze względu na niską cenę ('firmówki' z oczywistych względów nie mają szans pod względem ilości lumenów za wydane złotówki ;) ).

Porównywałeś może mocniejszą wersję Twojej (2x XR-E @ 0,8A) do TripleShota? (oczywiście na współczesnych diodach - SSC P4) ?

Jeszcze z ciekawości - jaka jest sprawność stosowanej przez Ciebie przetwornicy?

Napisano

Dominik pisze, że fabryczny Triple Shot z 3 diodek daje w sumie około 200lm, a po przeróbce na P4- 450lm.

Przy sterownikach, które stosuję w diodę idzie 800mA tj. 180-190lm. Razem daje to 360-380lm. Trochę mniej, niż 3xP4, ale 2? razy taniej i światła nie brakuje chyba, że robi się śrenie 50km/h po lesie ;). W następny weekend 2 sztuki jadą na 24h maraton, może będą jakieś ciekawe opinie.

Sprawności sterowników nie mierzyłem, nie działa mi amperomierz w mierniku

Napisano
(...)

Chodziło mi bardziej o różnicę 'na oko' (zwłaszcza jeśli w lampkach stosujesz R2), a nie papierowe specyfikacje, bo te znam ;) Teoretycznie powinno być identycznie, mimo różnej ilości lumenów.

Taniej na pewno i to pewnie więcej niż dwukrotnie (chociaż jak celnik się nie przyczepi to CatEye'a można mieć za 400zł + zmiana diod), nie wiem ile u Ciebie wychodzi kompletna lampka.

Napisano

Na oko te 70 lm różnicy będzie niezauważalne. Mając do dyspozycji 1, 2, 3, 4'ry diody najczęściej jeżdżę z dwiema- wystarczają nawet na kręte singletracki z wyścigów xc.

W lampkach stosuję Q4, mają chłodniejszą barwę, niż R2, która mniej męczy oczy i lepiej widać dziury nawet przy tej samej ilości światła. Poza tym R2 ma wyższe napięcie przewodzenia, niż Q4- np. przy 3,7V Q4 ciągnie 700mA, a R2 550mA i w związku z tym Q4 świeci mocniej (wartości przykładowe~).

A cena poszła na PW ;).

• 2 tygodnie później...
Napisano
(...)

Odpowiedź z 'lekkim' poślizgiem.

Akurat mi lepiej odpowiada bardziej żółta, więc R2.

Napięcie przewodzenia - robiłem jakiś czas temu jednoledową lampkę dla brata i miałem do wyboru 2szt. Q4 i 1szt. R2, nie pamiętam ile było na Q4, ale na R2: 3.55 V / 0.9A (driver: któryś od Edima).

• 3 miesiące temu...
Napisano

http://picasaweb.google.com/toosh1234/1xcreeV11#

Nowa, ostateczna (? :)) wersja lampy pojedynczej. Trochę ewoluowała wizualnie w stosunku do poprzedniej, nabrała wodoszczelności.

Koszyk na sprężynkach, nie magnesach- tak jest 'pewniej'(na chwilowe braki styku skarżyła się jedna osoba).

Cena niestety też poszła trochę do góry przez rosnący kurs dolara i droższe złącze, chociaż i tak jest b. niska biorąc pod uwagę aku/ładowarki, którą dodaje 'konkurencja' ;)

Nie zmieniła się tylko moc świecenia- w każdej wersji taka sama.

Niedługo Quardupel ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...