Skocz do zawartości

[toosh_light]

Toosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planujesz jakąś masową produkcję z późniejszą sprzedażą? Jeśli tak to na ile szacujesz cenę detaliczną, bo byłbym zainteresowany takim mocnym maleństwem :).

• Mod Team
Napisano

A to jest lampka na rower czy na dyskotekę?? Skoro na rower to dlaczego ona tak rozjaśnia się i nagle przyciemnia. Następnie jest tak jakbyś podłączył pod kanał głośnikowy i zrobił się efekt stroboskopu :)

Napisano

Tryb się zmienia przez szybkie naciśniecie na przycisk. Na początku jest 5 trybów jasności, potem SOS i stroboskop, a na końcu rozjaśnianie/ściemnianie. W sumie 3 ostatnie to bajer bardziej do mrygania ludziom po oczach, niż do jazdy.

Ale z każdego trybu można przejść do pierwszego- najjaśniejszego przez 0.5sec dłuższe przytrzymanie przycisku.

• Mod Team
Napisano

No proszę jestem pod wrażeniem. Samego pomysłu i to, że udało się to wszystko wykonać. Teraz już wszystko jasne, zimą o 16 idziemy na rower kiedy juz jest ciemno wracamy o 20 i wyskakujemy na miasto na dyskotekę. Dobra opcja dwa w jednym :o

Napisano

Uzytkownik EDI na allegro ma przetwornice jakie sobie zażyczycie. Diody i optyka w najlepszych cenach jest u dystrybutora w stolicy - firma GAMMA. Profil alu do dostania w castoramie.

Schemat podłączenia będzie dołożony do przetwornicy. Lutowanie jednej diody z prztwornica i jakimś przełącznikiem jest naprawde bardzo łatwe. Nigdy nie mialem stycznosci z elektornika a moja pierwszą zabawką było lutowniae układu przetwornicy z trzema diodami. Niesty projekt czesciwo wykonczonej lampki wrzucilem do szuflady i czeka na zasilanie.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Jasne, że można, ale złożenie jednej lampki wliczając w nią koszty przesyłek wyniesie podobnie jak gotowa lampka. na dodatek trzeba poświęcić na to kilka godzin, a robocizna też kosztuje ;]

Dzisiaj/jutro wrzucę foty gotowej lampki.

Napisano
Jasne, że można, ale złożenie jednej lampki wliczając w nią koszty przesyłek wyniesie podobnie jak gotowa lampka. na dodatek trzeba poświęcić na to kilka godzin, a robocizna też kosztuje ;]

Ale ile frajdy i satysfakcji, że się zrobiło samemu i jest się niezależnym. :)

Napisano

Toosh, też czekam na info bo pomysł mi się spodobał :P chociaż po głowie mi trochę inny jeszcze chodzi. Mógł byś napisać coś o kosztach takiej zabawki?

Napisano
Toosh, też czekam na info bo pomysł mi się spodobał ;) chociaż po głowie mi trochę inny jeszcze chodzi. Mógł byś napisać coś o kosztach takiej zabawki?

Najlepsza dioda obecnie na rynku o pięknej ciepłej barwie to cree r2 koszt koło 35 zeta do tego opytka na lediko koło 10 złoty (owal/koło) i sterownik od 10 zł wzwyż do 50zł najlepszy który za niedługo wyjdzie :) , trzeba jeszcze doliczyć materiały na obudowę i przełączniki plus dużo robocizny - wbrew pozorom takiego czegoś się nie składa w 3 godziny :)

IMO jedna dioda to o wiele, wiele za mało jak na rower no chyba ze na miasto

Napisano
Najlepsza dioda obecnie na rynku o pięknej ciepłej barwie to cree r2 koszt koło 35 zeta do tego opytka na lediko koło 10 złoty (owal/koło) i sterownik od 10 zł wzwyż do 50zł najlepszy który za niedługo wyjdzie ;) , trzeba jeszcze doliczyć materiały na obudowę i przełączniki plus dużo robocizny - wbrew pozorom takiego czegoś się nie składa w 3 godziny :)

IMO jedna dioda to o wiele, wiele za mało jak na rower no chyba ze na miasto

a w lediko mają diody z binu r2? jakoś na stronie się tym nie chwalą...

Napisano
a w lediko mają diody z binu r2? jakoś na stronie się tym nie chwalą...

się chwalić nie muszą ;) jakiś czas temu mieli jeszcze, hmm napisz do nich maila oni czasem mają problemy z aktualizacją na bieżąco :/

Napisano

ponad 15 kapitalizmu w Polsce, a oni wciąż wyciągają spod lady :).

Toosh - u Ciebie są Q4, tak? W trybie 100% jaki idzie prąd, 1A? I dlaczego na tym filmiku odniosłem wrażenie, że dioda po przełączeniu nawet na tryb normalny (100, 80 czy 50%) lekko przygasa? Mam coś z oczami czy faktycznie jest takie zjawisko?

Pozdro i czekam na fotki z lasu ;)

Napisano

Tak Q4, w trybie 100% idzie 800mA, co jest wystarczające, a różnica pomiędzy 800mA i 1000mA jest podobno niezauważalna- oko nie widzi przyrostu jasności liniowo, przykładowo przy 3'krotnym zwiększeniu strumienia oko zobaczy wzrost o 1 raz. Ponadto przy 1000mA dioda wydziela dużo więcej ciepła, niż przy 800mA- za słabe odprowadzenie ciepła, zwiększanie temp diody i spadek jasności. Możliwe, że wychodzi na to samo.

Na filmie tryby przełączałem trochę za szybko. Aparat był ustawiony na auto, sam ściemnił obraz, a w realu jasność została ta sama. Minimalne zwiększanie/zmniejszanie plamy światła też widać tylko na filmie.

Napisano

Obiecane foty, miały być wcześniej, ale cały tydzień padało. Trochę słaba jakość, niedługo podrzucę lepsze.

Odległość na jaką b. dobrze widać drogę to ok. 7-8m- zupełnie wystarczająco, dalsze plany też są lekko doświetlone. Komfortowo można jechać nawet powyżej 25km/h. Bez porównania do tanich diodówek ze sklepu.

Jasne pole na zdjęciu ma długość ok 7~m i jest tam wystarczająca ilość światła, poza nim też widać sporo.

Zdjęcia: czas naświetlania 1sekunda, F2,8, ISO400.

Full:

dscf0554mediumph2.th.jpg

50%: niewiele mniej światła, a oszczędność energii spora

dscf0555mediummk6.th.jpg

30%:

dscf0556mediumhl3.th.jpg

20%:

dscf0557mediumeh1.th.jpg

10%:

dscf0558mediumob3.th.jpg

full w las, drzewo z tyłu w odległości 7,5m

dscf0562mediuman1.th.jpg

Napisano

Zasięg jest ok, jutro postaram się o lepsze foty i wrzucę artykuł/ofertę na stronę. Zawsze można zrobic podwójną lampkę :D

Na masie Białostockiej może tak. W Wawie sprzedaje kolega trochę uboższą i trochę droższą wersję.

Napisano
Brakuje trochę dłuższego zasięgu...

Kwestia ustawienia lampki na kierownicy... Widzisz dalej kosztem mniejszej widoczności przed kołem albo na odwrót (tak jak na zdjęciach). Od siebie dodam, że użyteczność takiej lampki rośnie zdecydowanie po zamontowaniu jej na kasku. Wtedy można świecić gdzie popadnie i jazda po lesie to czysta frajda :D.

Toosh -> świetna robota!

Napisano

Foty z dzisiaj, jutro wrzucę artykuł na stronę.

Ostatnim razem lampka była za nisko i dawała krótką plamę, teraz była podniesiona wyżej. Gałęzią pod skosem zaznaczone miejsce, do którego widać drogę- 15 metrów, drzewa z tyłu są w odległości 20 metrów.

crw9539ty5.th.jpg

I lampa:

crw9566ir9.th.jpg

crw9564eg0.th.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...