vovovoytek Napisano 3 Marca 2008 Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witam, po ok. 10 tys. km używania ubijaków (LOOK 4x4) w podeszwach butów zrobiły się wyraźnie wgłobienia na kilka mm- myślę, że gdzieś tak do połowy głębokości podeszwy. Czy jest jakiś sposób, żeby temu zapobiec? Może wina zużytych bloków? To drugi komplet- może trzeba zmieniać częściej? Podkładki załączone do bloków mam założone, ale one są bardzo cienkie. Może wyciąć coś grubszego z jakiegoś tworzywa? Może pod blok podłożyć jakąś większą łatę z tworzywa, aby pokryła istniejący ubytek w podeszwie i zapobiegła dalszym uszkodzeniom? Co rok kupować nowe buty to chyba przesada. CZy ktoś poradził sobie z tym problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 http://www.crankbrothers.com/shoe_shields.php?itemId= Lub wytnij sam z kawalka blachy aluminiowej lub stalowej. Sam uzywam tych shield'ow i jestem zadowolony. OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 3 Marca 2008 Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 ja sobie wczoraj wycialem takie blaszki z puszki od piwa ;] zobacze czy bedzie to dzialac na dluzsza mete i dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Marca 2008 Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Puszka od piwa to raczej za cienka będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 3 Marca 2008 Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Time attacki też niszczą, więc używam spd, żeby nie zużyć przedwcześnie karbonowych butów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vovovoytek Napisano 3 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 http://www.crankbrothers.com/shoe_shields.php?itemId= Lub wytnij sam z kawalka blachy aluminiowej lub stalowej. Sam uzywam tych shield'ow i jestem zadowolony. OSTRO! I. Dzięki za link, zaraz idę coś takiego wyciąć, jeszcze nie wiem z jakiego materiału ale coś się znajdzie. A czy stalowa blacha nie jest za twarda? Nie będzie ścierała pedałów? Chyba potrzebne jest tworzywo w miarę miękkie, które co jakiś czas się wymieni. Lepiej wymienić podkładkę niż pedały...Aluminium chyba będzie ok, a może plasterek podeszwy ze starego buta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech89 Napisano 3 Marca 2008 Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Vovovoytek: Masz może Buty SiDi i te podkładki pod pedały to też od SiDi ? Ostatnio zakupiłem Dragony karbonowe do 4Ti Cranków i nie chciałbym butów za ponad 1000zł zajechać w jeden sezon, bo zwyczajnie szkoda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vovovoytek Napisano 3 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Vovovoytek: Masz może Buty SiDi i te podkładki pod pedały to też od SiDi ? Ostatnio zakupiłem Dragony karbonowe do 4Ti Cranków i nie chciałbym butów za ponad 1000zł zajechać w jeden sezon, bo zwyczajnie szkoda... Ostatnio ujeżdżam Shimano, niższy model, SIDI też mam, ale jeżdziłem na nich mało- jakieś niewygodne, może się rozchodzą, a raczej rozjeżdżą. Na razie dobijam stare Shimano i nie żal będzie ich wyrzucić jak się podeszwa rozleci. Na podeszwach SIDI też są małe wgłobienia, mimo, że zrobiłem na nich może tylko z 500 km. Kombinuję teraz, co zrobić, aby nie rozwalić następnych butów. Podkładki dołączone były do pedałów a potem takie same dostałem kupując zapasowe bloki. (Kupując buty nigdy nie dostawałem żadnych podkładek pod bloki). Podkładki mają grubość może ok 1 mm i odsuwają blok od podeszwy ale pedał i tak podeszwę tnie. Przed chwilą z kawałka panela PCV o grubości podobnej do oryginalnych podkładek wyciąłem podkładki większe niż oryginalne- tak, że zasłaniają uszkodzony kawałek podeszwy i teraz pedał będzie ścierał podkładkę a nie podeszwę. But wpina się i wypina jak należy. Nie wiem tylko, jaka będzie trwałość tego ustrojstwa. Mam nadzieję, że nie rozleci się na pierwszej jeździe. Jak się rozleci za szybko, to potem potnę brzeszczotem na plasterki podeszwę z rozlatujących się butów Shimano i z nich zrobię kilka kompletów podkładek. W końcu kilka tys. km wytrzymały zanim się przetarły. Zastanawiam się, co by było, gdyby podłożyć kilka par oryginalnych podkładek albo wyciąć jedną grubszą, aby odsunąć blok od buta na 0,5 cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Klaniam, Pragne tylko zauwazyc ze shield jest zrobiony ze stali nierdzewnej, na oko ma okolo 1mm grubosci. Generalnie sam z siebie nie wchodzi w interakcje z blokiem, zapobiega tylko zlobieniu dziur w podeszwie buta. Zrobie zdjecia i powiesze jutro. Zobaczycie jak wyglada taki shield i blok po okolo 1k przebiegu. OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 5 Marca 2008 Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam - mam pytanie - czy ubytki w podeszwie spowodowały bloki czy same pedały? Pytanie wydaje się zasadne - gdyż sam zobaczyłem (zmieniając bloki) że zrobiły się odciski w podeszwie (jeździłem bez podkładek). Teraz już założyłem wszystko jak się należy. Jednak z tego co czytam ( o ile dobrze rozumiem) problem może leżeć także gdzie indziej - same pedały mogą niszczyć podeszwę - tego na razie u siebie nie zauważyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 5 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Klaniam, Kostrukcja blokow nie ma nic wspolnego z dziurami w podeszwie. To same klatki pedalow sa tak buto-zerne Obiecane foty: Same bloki mam juz nieco zryrane ale uzywam ich do jazdy/chodzenia po miescie OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vovovoytek Napisano 5 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam - mam pytanie - czy ubytki w podeszwie spowodowały bloki czy same pedały?Pytanie wydaje się zasadne - gdyż sam zobaczyłem (zmieniając bloki) że zrobiły się odciski w podeszwie (jeździłem bez podkładek). Teraz już założyłem wszystko jak się należy. Jednak z tego co czytam ( o ile dobrze rozumiem) problem może leżeć także gdzie indziej - same pedały mogą niszczyć podeszwę - tego na razie u siebie nie zauważyłem Podeszwę niszczy pedał. Kilka mm poniżej bloku-tzn. w kierunku środka buta, robi się linijne wgłobienie powstające od pręta pedałka. Po drugiej stronie bloku, czyli w kierunku czubka buta, też jest ślad pozostawiony przez pedał, ale tylko ślad, jakby zrobiony czasnym flamastrem, bez wgłobienia w podeszwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 5 Marca 2008 Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Rozumiem, że taka masakra na podeszwach robi się po 10 tys. przebiegu - a nie od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 9 Marca 2008 Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 W zeszłym roku kupowałem mxr'y i były podobne osłonki tylko że wykonane z plastiku. Dla zainteresowanych tematem http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...;p=%&id=923 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 10 Marca 2008 Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 To są plastikowe podkładki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 10 Marca 2008 Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Niestety nie wiem, jak jutro będę w sklepie to może tam będą wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Marca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Tiaaa... Jesli ten wynalazek nie jest metalowy to mozna go sobie wlozyc w buty Obawiam sie ze zaden plastik nie poradzi... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 17 Marca 2008 Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Nie orientujecie sie, czy można gdzies w PL kupić te Shoe Shield'y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 17 Marca 2008 Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Tutaj tego nie ma. Może 7Anna ma na stanie ale w bikeKatalogu tego nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech89 Napisano 18 Marca 2008 Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ulvgar: One nie są plastikowe tylko jest to jakiś stop metalu. Wiem bo mam je i zapłaciłem za nie 13zł. Mogę zrobić któregoś dnia fote i Ci wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech89 Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Zrobiłem zdjęcie, dzisiaj wstawiam. Przepraszam za jakość ale mam do dyspozycji tylko aparat w komórce. Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08def2621ce5c3bc.html Są po 600km. To czarne na blaszkach to nie wgłębienia ale dosłownie leciutkie przetarcie/odbarwienie blaszki. Z 2kkm spokojnie potrzyma jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Miałem na myśli te plastikowe shieldy które 7Anna dodaje (takie jakie były w moich MXRach). Te które są w ofercie Sidi wyglądają na trwalsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech89 Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Tak, owszem. I są w miarę trwałe. 13zł to nie jest majątek, a spełniają zadanie. Aczkolwiek zależy też jak patrzeć... 13zł za 2 kawałki metalowej blaszki wycinanej laserowo pewnie to jest dość dużo chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 a czy takie podkladki z nieco grubszej blachy nie beda niszczyly pedalow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech89 Napisano 20 Marca 2008 Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Fakt, faktem, że tej złotej anody już na Crankowskich łopatkach nie widać... Ale to na pewno nie od blaszki ale od wpinania i wypinania oraz jazdy bez wpięcia. Wszystko się zużywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.