Skocz do zawartości

[ubijaki] niszczą podeszwę

vovovoytek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po ok. 10 tys. km używania ubijaków (LOOK 4x4) w podeszwach butów zrobiły się wyraźnie wgłobienia na kilka mm- myślę, że gdzieś tak do połowy głębokości podeszwy. Czy jest jakiś sposób, żeby temu zapobiec? Może wina zużytych bloków? To drugi komplet- może trzeba zmieniać częściej? Podkładki załączone do bloków mam założone, ale one są bardzo cienkie. Może wyciąć coś grubszego z jakiegoś tworzywa? Może pod blok podłożyć jakąś większą łatę z tworzywa, aby pokryła istniejący ubytek w podeszwie i zapobiegła dalszym uszkodzeniom? Co rok kupować nowe buty to chyba przesada. CZy ktoś poradził sobie z tym problemem?

http://www.crankbrothers.com/shoe_shields.php?itemId=

Lub wytnij sam z kawalka blachy aluminiowej lub stalowej. Sam uzywam tych shield'ow i jestem zadowolony.

OSTRO!

I.

Dzięki za link, zaraz idę coś takiego wyciąć, jeszcze nie wiem z jakiego materiału ale coś się znajdzie.

A czy stalowa blacha nie jest za twarda? Nie będzie ścierała pedałów? Chyba potrzebne jest tworzywo w miarę miękkie, które co jakiś czas się wymieni. Lepiej wymienić podkładkę niż pedały...Aluminium chyba będzie ok, a może plasterek podeszwy ze starego buta?

Vovovoytek: Masz może Buty SiDi i te podkładki pod pedały to też od SiDi ? Ostatnio zakupiłem Dragony karbonowe do 4Ti Cranków i nie chciałbym butów za ponad 1000zł zajechać w jeden sezon, bo zwyczajnie szkoda...

Ostatnio ujeżdżam Shimano, niższy model, SIDI też mam, ale jeżdziłem na nich mało- jakieś niewygodne, może się rozchodzą, a raczej rozjeżdżą. Na razie dobijam stare Shimano i nie żal będzie ich wyrzucić jak się podeszwa rozleci. Na podeszwach SIDI też są małe wgłobienia, mimo, że zrobiłem na nich może tylko z 500 km. Kombinuję teraz, co zrobić, aby nie rozwalić następnych butów. Podkładki dołączone były do pedałów a potem takie same dostałem kupując zapasowe bloki. (Kupując buty nigdy nie dostawałem żadnych podkładek pod bloki). Podkładki mają grubość może ok 1 mm i odsuwają blok od podeszwy ale pedał i tak podeszwę tnie. Przed chwilą z kawałka panela PCV o grubości podobnej do oryginalnych podkładek wyciąłem podkładki większe niż oryginalne- tak, że zasłaniają uszkodzony kawałek podeszwy i teraz pedał będzie ścierał podkładkę a nie podeszwę. But wpina się i wypina jak należy. Nie wiem tylko, jaka będzie trwałość tego ustrojstwa. Mam nadzieję, że nie rozleci się na pierwszej jeździe. Jak się rozleci za szybko, to potem potnę brzeszczotem na plasterki podeszwę z rozlatujących się butów Shimano i z nich zrobię kilka kompletów podkładek. W końcu kilka tys. km wytrzymały zanim się przetarły.

Zastanawiam się, co by było, gdyby podłożyć kilka par oryginalnych podkładek albo wyciąć jedną grubszą, aby odsunąć blok od buta na 0,5 cm?

• Mod Team

Klaniam,

Pragne tylko zauwazyc ze shield jest zrobiony ze stali nierdzewnej, na oko ma okolo 1mm grubosci. Generalnie sam z siebie nie wchodzi w interakcje z blokiem, zapobiega tylko zlobieniu dziur w podeszwie buta. Zrobie zdjecia i powiesze jutro. Zobaczycie jak wyglada taki shield i blok po okolo 1k przebiegu.

OSTRO!

I.

Witam - mam pytanie - czy ubytki w podeszwie spowodowały bloki czy same pedały?

Pytanie wydaje się zasadne - gdyż sam zobaczyłem (zmieniając bloki) że zrobiły się odciski w podeszwie (jeździłem bez podkładek). Teraz już założyłem wszystko jak się należy. Jednak z tego co czytam ( o ile dobrze rozumiem) problem może leżeć także gdzie indziej - same pedały mogą niszczyć podeszwę - tego na razie u siebie nie zauważyłem :)

• Mod Team

Klaniam,

Kostrukcja blokow nie ma nic wspolnego z dziurami w podeszwie. To same klatki pedalow sa tak buto-zerne :)

Obiecane foty:

p3064989ch7.th.jpg p3064991hk2.th.jpg p3064992vk7.th.jpg

Same bloki mam juz nieco zryrane ale uzywam ich do jazdy/chodzenia po miescie

OSTRO!

I.

Witam - mam pytanie - czy ubytki w podeszwie spowodowały bloki czy same pedały?

Pytanie wydaje się zasadne - gdyż sam zobaczyłem (zmieniając bloki) że zrobiły się odciski w podeszwie (jeździłem bez podkładek). Teraz już założyłem wszystko jak się należy. Jednak z tego co czytam ( o ile dobrze rozumiem) problem może leżeć także gdzie indziej - same pedały mogą niszczyć podeszwę - tego na razie u siebie nie zauważyłem :)

Podeszwę niszczy pedał. Kilka mm poniżej bloku-tzn. w kierunku środka buta, robi się linijne wgłobienie powstające od pręta pedałka. Po drugiej stronie bloku, czyli w kierunku czubka buta, też jest ślad pozostawiony przez pedał, ale tylko ślad, jakby zrobiony czasnym flamastrem, bez wgłobienia w podeszwie.

Zrobiłem zdjęcie, dzisiaj wstawiam. Przepraszam za jakość ale mam do dyspozycji tylko aparat w komórce.

Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08def2621ce5c3bc.html

Są po 600km. To czarne na blaszkach to nie wgłębienia ale dosłownie leciutkie przetarcie/odbarwienie blaszki. Z 2kkm spokojnie potrzyma jeszcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...