Skocz do zawartości

[klamka] Avid FR5 - rozbieranie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko da się rozebrać klamke FR5 na częsci, chodzi mi o to aby odzielic cześć stała od tej której się wciska, chyba czaicie o co mi chodzi :excl: Chcę jedną cześć kalmy pomalować na czarny mat a druga w polerke i po to potrzebuje mieć ją w częścicach

Napisano

Należałoby jakoś wybić nit, a potem umocować go ponownie, ale jak? Chyba tylko młotek, pobijak... i trochę szczęścia, żeby potem dało się to złożyć do kupy.

PS. Jak ktoś tego popróbuje, to do tuningu sam się zabiorę, ale po nim złożę klamki nie na nicie, a na śrubie z nakrętką - ze 3 g ciężej, ale za to możliwość całkowitego skasowania luzów, o którą w Avidach niełatwo (a o luzy nietrudno) :P

• 4 miesiące temu...
Napisano

cos cieniutkiego w miare

mlotek

wybijasz nit:)

wyjmujesz dzwignie

malujesz

wkladasz dzwignie

wciskasz nit ( ponownie ten sam, kumpel moze go wyjac i wlozyc ile razy cche, jest tez problem ze nieraz nierozbierane klamki gubia te nity:)

ta srubka to idealny pomysl;)

aha, nie gubcie sprezynki ktora bedzie na dzwigience...:)

Napisano

A da radę łatwo dopasować tą sprężynkę z powrotem na miejsce? Śrubka to rzeczywiście lepsze wyjście bo 1 że łatwiejsza w "obsłudze" a 2 że może pomóc zlikwidować luzy które niewątpliwie ma każde SD7/FR5. Jutro popytam w sklepie o miarową śrubkę i jeśli znajdę to biorę się za malowanie :)

Napisano

Potwierdzam że da się rozebrać i złożyć z powrotem :( Moje klamki już są pomalowane :) Problemy były z ponownym montażem ale tylko dlatego że nie chciało mi się ich ściągać z kierownicy do demontażu... :) Moje lenistwo, moja wina :)

Pozdrawiam

Arek

• Mod Team
Napisano

Dzisiaj właśnie wybiłem nity w moich klamkach DeOne (kopia Avidów FR-5).

Następnie powiększyłem średnicę otworów w klamce pilnikiem, tak aby śruba weszła.

Potem wszystko skręciłem i klamki nie mają żadnego luzu.

Przybrały pewnie trochę na wadze, ale to mało w tym wypadku istotne.

Liczy się precyzja hamowania i modulacja.

Napisano
Dzisiaj właśnie wybiłem nity w moich klamkach DeOne (kopia Avidów FR-5).

Następnie powiększyłem średnicę otworów w klamce pilnikiem, tak aby śruba weszła.

Potem wszystko skręciłem i klamki nie mają żadnego luzu.

Przybrały pewnie trochę na wadze, ale to mało w tym wypadku istotne.

Liczy się precyzja hamowania i modulacja.

Możesz mi powiedzieć jak one się spisują? Jaka waga i jak ze sztywnością? Ogólnie w stosunku do Avidów jak to wygląda?

• Mod Team
Napisano

Spisują się dobrze.

Miałem porównanie do Avid'ów i są tak samo szytwne.

Waga taka sama jak Avid'ów, czyli około 155g.

Jedynym mankamentem tych klamek są duże fabryczne luzy,

które potrafią wkurzyć z czasem.

Lecz potem łatwo zastąpić nity śrubami.

To wszystko co mogę o nich napisać.

Jak chciałbyś się czegoś więcej dowiedzieć pisz.

Ale ogólnie polecam te klamki.

Są warte tych 20 zł.

Później nie żal wyrzucić.

P.S. DeOne'y mają trochę gorszy "dizajn".

Napisano

Dzięki za odpowiedź, chciałem je kiedyś kupić, ale nikt nic mi nie mógł o nich powiedzieć. Chociaż za te 20zł, można nawet zaryzykować bez opinii, ale tak, to zawsze się coś więcej wie na ich temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...