Skocz do zawartości

[Okulary]Szkła fotochromatyczne - na ile przydatne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po awarii moich wędkarskich Jaxonów przyszedł czas na zakup nowych okularków. Pierwotnie koszt miał się zamknąć w 100zł ale z racji nagrody(za napisanie recenzji) którą udało się zdobyć :) w jednym ze sklepów rowerowych stwierdziłem, że zaszaleje i wydam nieco więcej.

Wybór padł na okulary Shimano Equinox model 2008. Wygląd mi wybitnie przypasował, do tego 4pary szkieł co jest raczej nie spotykane. Cena 181zł więc całkiem sporo ale......... no właśnie jest coś co w tej klasie cenowej okulary są nie do pobicia a mianowicie szkła fotochromatyczne.

Sczerze mowiac zakupiłem okulary zwiedziony opinia znajomego i rzekomo cudownym działaniem owych fotochromatycznych szkieł.

Czy ktoś z Was jezdzi w fotochromach?

Jaki to ma faktycznie wpływ na jazdę w różnych warunkach nasłonecznienia?

Jak szybko szkła adaptują się do danych warunków świetlnych?

Krótki test i foty w przyszłym tygodniu jak tylko okularki do mnie dotrą.

Ahia i z tego co szukałem po innych europejskich sklepach to w chwili obecnej Equinoxy w Polsce mają najniższą cenę sugerowaną. W polsce jest to właśnie 181zł, czesi mają ceny między 1999Kc a 2800Kc a reszta europy kształtuje się między 80 a 99,5€.

Z góry wielkie dzięki za opinie i uwagi o zastosowaniu szkieł fotochromatycznych w okularach rowerowych!

Pozdrawiam!

Marcin!

Okulary fotochromy to rewelacyjny wynalazek, posiadam takowe od dosc dawna i maja wiele zalet, pierwsza to,że oczy się zdecydowanie mniej męcza( natężenie światła pozostaje prawie cały czas takie samo) do tego jeśli jeszcze maja polaryzację to już 100% sukcesu, ale teraz wady takie prawdziwe fotochromy to jednak szkło (ja takowe mam) cała reszta (Oakley rudy project) nie nazywaja tego fotochrom tylko maja swoje własne nazwy.

Generalnie niby zasada m byc taka sama, ale nie jest miałem Oakley i działa to, ale jak się przesiadłem na Action SMITHA to dopiero dowiedziałem się co to soczewka foto-optyczna... Niestety maja wadę sa szklane i też minimalne cięższe niż plastikowe.

Niby soczewki super utwardzane itd.., ale w nich nie jeżdżę.

Na rower mam Actiona ,ale "tylko" z polaryzacja...

Fotochrom i szybkość działania? Najszybsze obecnie na rynku fotochromy Transitions V (te z reklamy telewizyjnej) barwią się do ponad 80% przy silnym nasłonecznieniu w niecałą minutę. Powrót do stanu całkowitego rozjaśnienia to przeważnie około 3 minut. Dostępne w kolorze szarym i brązowym, standardowo nałożona powłoka utwardzająca, filtr UV, w najlepszej wersji wielowarstwowy antyrefleks. Troszkę wolniejsze są soczewki starszego typu, np. Sunsensors. Ich plusem jest zdecydowanie niższa cena. Szklane fotochromy potrzebują dużo więcej czasu na zabarwienie/odbarwienie. No i szkło na rower to raczej pomyłka. Fotochrom plus polaryzacja? Pytanie po co? Standardowo soczewki z filtrem polaryzacyjnym posiadają zabarwienie 50-75%, czyli w zupełności wystarczające do użytkowania przy słonecznej pogodzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...