oficjalnie Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Witam! Cały czas jestem w trakcie poszukiwań egzotycznej średnicy sztycy = 28mm. Zaczynam już wątpić w sukces moich starań i poważnie myślę o zastosowaniu redukcji do 26,8mm. W związku z tym moje pytanie: Czy redukcja wpływa na żywotność ramy, powoduje może jakieś trzaski w sztycy, czy sztyca może się zsuwać wgłąb ramy? Może inne historie jeszcze znacie? Ktoś stosuje? Jakie macie z tym doświadczenia?? pozdr!
proxx Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Ja używam redukcji Cane Creek. Zrobiłem sporo kilometrów, często mocne lądowania tyłkiem na siodełku - lekko wygięty lewy cro-mo pręt w siodełku. Zacisk BBB. Zero osunięć, zero pęknięć, zero trzasków, krótko mówiąc zero problemów. Akurat ta redukcja ma długość 10cm, czyli tyle, ile minimalny insert większości sztyc. Minimalny = dobry, a ile wsuniesz niżej to już wszystko jedno, bez różnicy. Chyba, że masz jakąś carbonową ramę czy inne cudo. Jeżeli jednak zdecydujesz się na redukcję, to polecam konkretne rozmiary i jednocześnie odradzam redukcje 'uniwersalne', stożkowe.
koncertownik Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Najlepiej by było znaleźć stosunkowo długą redukcję tak, aby głęboko siedziała w ramie, dzięki czemu mamy większą pewność, że nasza rama dzięki temu nie ucierpi.
tobo Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 malem rame gianta rure podsiodlowa 30.8 i redukcje do rozmiaru 27.2. nawet przy posmarowanej tulei z tego miejsca potrafily dochodzic malo przyjemne trzaski uciazliwe dla uszu. co dziwne najczesciej pomagalo na to... jezdzenie przez pewien czas - tak jakby calosc sie do siebie ukladala. danie dluzszej redukcji nie mialo sensu bo rura podsiodlowa byla od dolu otwarta - full - wiec i tak nie mialaby sie o co oprzec.
verul Napisano 25 Marca 2008 Napisano 25 Marca 2008 Jak myslicie, czy tuleja o glebokosci 8cm nie uszkodzi ramy XTC? Tzn czy mozna by na niej przejechac bez strachu kilkaset km w ramach testow? Jak patrzalem na moja sztyce EA50 to minimalny insert wg tego co jest na niej namalowane to ok 7,5cm wiec teoretycznie redukcja 8cm powinna wystarczyc. Ryzykowac?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.