MarcinGoluch Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Witam! Rama którą ostatnio sprowadziliśmy z kolegą zaopatrzona była z przodu w Fox'a FLOAT 32RL ze skokiem 140mm. Widelec chodził miodnie choć użytkownik ktory poprzednio miał Rebę kręcił początkowo nosem. Z czasem rozpływał się w achach i ochach jaki to fox cudowny. Aż tu pewnego razu telefon: Ja: Pakuj rower i jedziemy. K: Nie ma szans, właśnie jade z foxem do serwisu. Ja: Co padł czy chcesz oddać do sprawdzenia(widelec i damper miał może ze 100km)? K: A wyobraź sobie k..wa że wybuchł, lis pie...ł w samym środku nocy jak stał przy łóżku. Wypluł uszczelki niczym ######a...y RST za 200zl. Widelec nadal działał ale uszczelki wystrzeliły. Hmmm serwis we wrocku zgłupiał. Ni cholery nie mogli dojść co się mogło stać. Widelec był trzy razy otwierany i składany. Zalany świeżym olejem i nikt nie mógł uwierzyć w to co sie stało. Tłumiki były szczelne, ciśnienie trzymał a uszczelki wystrzeliły. Widelec działa jak nowy więc nie dochodziliśmy z właścicielem co mogło być przyczyną. Czy ktoś z Was się spotkał z taka awarią w Foxie lub innym sztućcu? Co było przyczyna w Waszych sztukach lub w widelcu który opisywałem powyżej? Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam! Marcin
Schwefel Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Mówisz, że sprowadzaliście i czy aby nie z USA i to pocztą lotniczą?
MarcinGoluch Napisano 28 Lutego 2008 Autor Napisano 28 Lutego 2008 Mówisz, że sprowadzaliście i czy aby nie z USA i to pocztą lotniczą? Tak jest lotnicza z USA. Użytkownik Equad88 z Ebay.
MrJ Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 A ile czasu po przesyłce był ten Lisek jeżdżony? Bo gdyby to trwało tydzień, no może dwa, to można byłoby zrzucić winę na różnice ciśnień między transportem lotniczym a tym panującym na ziemi. Ale jak dłużej... coś mi się nie chce wierzyć. Zwłaszcza, że ciśnienie tam w górze jest NIŻSZE, więc ewentualnie "wyssałoby" trochę powietrza z amorka, powodując w nim po lądowaniu lekkie POD- a nie NADCIŚNIENIE. Przynajmniej tak mi się wydaje...
MarcinGoluch Napisano 28 Lutego 2008 Autor Napisano 28 Lutego 2008 Lisek po przesyłce był dobre 3tygodnie więc to nie to. A pozatym on był w samolocie(a nie poza nim ) gdzie chyba nie ma az tak znacznych różnic żeby taki gadżet mógł wystrzelić.
Andref Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 W samolocie jest normalne ciśnienie, ale w luku bagażowym już nie. Dlatego przed przewozem roweru samolotem zaleca się spuścić całe powietrze z kół i amortyzatorów. Nie wiem, jak jest z płynem hamulcowym.
uchmanek Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 W samolocie jest normalne ciśnienie, ale w luku bagażowym już nie. o moj boze... w kabienie i w luku jest takie samo cisnienie i jest ono nizsze normalnego.
proxx Napisano 1 Marca 2008 Napisano 1 Marca 2008 no ale bez przesady.. ~840hPa. gdyby uszczelki miały eksplodować od takiego ciśnienia, to by nie można było wjeżdżać wyżej niż 2km npm @Andref całego z widelca raczej Ci się nie uda spuścić. co najwyżej możesz obniżyć ciśnienie do atmosferycznego
majster Napisano 1 Marca 2008 Napisano 1 Marca 2008 to na pewno nie od transportu powietrznego, jeśli ciśnienie wewnątrz zrównało się z tym w luku w ciągu kilku godzin, to wróciło do normalnego także w ciągu kilku godzin po lądowaniu. podejrzewałbym jednak rozszczelnienie komory - pozytywnej bądź negatywnej, drugiego mogliście nie zauważyć w działaniu na 'sucho'. swoją drogą ciekawe czy jest zmiana działania amortyzatorów na dużych wysokościach
MarcinGoluch Napisano 12 Marca 2008 Autor Napisano 12 Marca 2008 Uszczelki strzeliły. Serwis trzy razy rozkładał i składał widelec i nic niepokojącego się nie doszukali. Widelec złożony i jezdzi w rowerku więc pozostaje wierzyć w siły nadprzyrodzone które sprzysięgły się przeciwko foxowi .
MarcinGoluch Napisano 31 Marca 2008 Autor Napisano 31 Marca 2008 Foxik dziala rewelacyjnie. Właściciel który poprzednio ujezdzał Rebe Race i po przesiadce na Foxa byl średnio zadowolony teraz pieje z zachwytu .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.