ramir Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Witam! Problem, który powraca jak bumerang. Który z pedałów odkręca się odwrotnie??? Wydaj mi się, że ten od strony patelni ma przeciwny gwint - ale wolę się upewnić zanim coś rozwalę. Szukałem na forum - ale chyba od dawna tego tematu nie było. Sprawa prozaiczna - ale jakby ktoś pamiętał - proszę o podpowiedź. Pozdr.
bialykom Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 zeby nie bylo problemow ze stronami... pedaly odkrecamy krecac kluczem w strone TYLU roweru
hudy Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Albo patrząc z prawej strony roweru zawsze w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Sporo jest sposobów na zapamiętanie tego
ramir Napisano 28 Lutego 2008 Autor Napisano 28 Lutego 2008 Najgorsza sprawa jak rower stoi do góry nogami - zawsze coś się pozajączkuje. Poza tym - pewnie to kwestia wprawy. Miałem gdzieś to zapisane, ale się zawieruszyło Może zrobimy konkurs - najprostszy sposób na zapamiętanie takich niuansów jak z pedałami (odwrotny gwint przy pedale od strony blatów).
Xanagaz Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 zeby nie bylo problemow ze stronami... pedaly odkrecamy krecac kluczem w strone TYLU roweru Jak klucz będzie "na górze" i będziemy kręcić do tyłu to będzie to w przeciwną stronę niż wskazówki, jak klucz będzie "na dole" i będziemy kręcić do tyłu to zrobimy to zgodnie z ruchem wskazówek, więc jak mamy kręcić?
Mathieo Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Było trzeba szukać w archiwum . Lewa strona korby ma lewy gwint, prawa strona prawy. Koniec OT
jacekacek Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Po lewej gwint lewy, po prawej prawy. Prościej sie nie da Edit: Spóźniłem się, Mathieo wygrał.
Xanagaz Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Po lewo lewy, po prawej prawy, który jest ten normalny, spotykany w codziennym życiu np. w nakrętkach od butelek?
Adik Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Prawy jest w 90% przypadków i w codziennym życiu. Prawy pedał odkręcasz trzymając klucz w jednym połozeniu i kręcąc prawą korbą tak, jak kręcisz żeby jechać na rowerze
Mod Team Pixon Napisano 28 Lutego 2008 Mod Team Napisano 28 Lutego 2008 A jak pamięć zawiedzie to nie można ruszyć głową i zrobić tego na logikę ? Wystarczy uzmysłowić sobie jak obraca się pedał podczas kręcenia korbą. Prawy pedał będzie się obracał zgodnie ze wskazówkami, czyli żeby się nie odkręcił podczas normalnej jazdy musi mieć taki gwint, żeby odkręcać go można było w lewo. Analogicznie podchodzimy do sprawy z lewej strony. Lewy pedał kręci się tu odwrotnie do wskazówek zegara, czyli w lewo. Dlatego też żeby sytuacja się nie powtórzyła musimy go odkręcić w prawo. Dla mnie nie ma prostszej metody, bo tą zawsze jestem w stanie sobie wyobrazić. Pewnie dlatego, że nie wiem który to prawy a który lewy gwint , albo inaczej nie mogę zapamiętać
ramir Napisano 28 Lutego 2008 Autor Napisano 28 Lutego 2008 Ludzie - nie każdy ma tak rozbudowaną fantazję żeby wyobrażać sobie ruchy przedmiotów obracające się jednocześnie w kilku płaszczyznach. Gdyby tak było każdy byłby inżynierem. Podałem dokładnie o co mi chodzi - czy pedał od strony "patelni" (blatów) odkręca się odwrotnie? Mile widziane proste odpowiedzi "tak" albo "nie" i po sprawie. Chyba prościej już się nie da? Poza tym - kto powiedział, że do odkręcenia pedałów będę zdejmował korby z roweru??? Nie sądzę, żeby były aż tak zapieczone. Dziś obleje je wd-40 i mam nadzieję, że do jutra puszczą. Potem obrócę rower w pozycję "dachowanie" i będę się starał odkręcić pedały. Ponieważ nie chce mi sie bawić w domysły - dlatego pytam na forum - chyba po to ono m.in. jest? Dzięki za wypowiedzi. Dzięki - już po sprawie - odkręcone
DuzyMarek Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Dla mnie nie ma prostszej metody, bo tą zawsze jestem w stanie sobie wyobrazić. Pewnie dlatego, że nie wiem który to prawy a który lewy gwint , albo inaczej nie mogę zapamiętać Jest prostsza, acz może być ryzykowna . Jak w jedną stronę nie idzie odkręcić to odkręcamy w drugą, ot cała filozofia. Tylko radzę ostrożnie z momentem siły, bo jeszcze się komuś uda zerwać gwint i będziecie mieli do mnie pretensje .
ramir Napisano 29 Lutego 2008 Autor Napisano 29 Lutego 2008 Zerwać gwint - jak zerwać gwint - czytałem o takim, co stosował powyższy sposób i potem zanosił korbę do rozcinania
Gryzon Napisano 1 Marca 2008 Napisano 1 Marca 2008 Ot mój sposób: jak rower stoi normalnie na kołach to żeby jechać, korbą kręci się do przodu, a żeby odkręcić pedały trzeba kręcić do tyłu (roweru) - w przeciwną stronę niż się jedzie. Myślę, że to dość prosty sposób
Adik Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Prawy jest w 90% przypadków i w codziennym życiu. Prawy pedał odkręcasz trzymając klucz w jednym połozeniu i kręcąc prawą korbą tak, jak kręcisz żeby jechać na rowerze Ot mój sposób: jak rower stoi normalnie na kołach to żeby jechać, korbą kręci się do przodu, a żeby odkręcić pedały trzeba kręcić do tyłu (roweru) - w przeciwną stronę niż się jedzie. Myślę, że to dość prosty sposób Odkręcanie prawego pedała powyżej a lewy odkręca się trzymając klucz w jednym położeniu i kręcąc lewą korbą do tyłu - przeciwnie do kierunku jazdy. Sposób który jest łatwy prosty i szybki. Dlatego Gryzon twoja teoria jest zbytnio uproszczona...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.