biker80JG Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Witam serdecznie. Szukałem tu tematu i nie mogłem znalesc (a moze zle szukałem). Chodzi o to ze nie moge znalesc pozycji na kierownicy bo jak dłuzej jade w jednej boli mnie w okolicach nadgarstka gdy trzymam "pełnym chwytem kiere) i od czasu do czasu drętwieje mi najmniejszy palec. Na poczatku słyszalem ze mam za długi mostek 110 wiec wymieniłem na 90 kupiłem miekie chywt ritcheya, jezdze w rekawiczkach. Słyszałem tez ze majac nadwage ciezar za duzy na kiere idzie. Ja juz nie wiem co mam zrobic. przeciez nie bede wiecznie kombinował na kierze co 10 minut jak mam ja chwycic choc zdarza sie ze nieraz jest dobrze Jezeli chodzi o rozmiary to rama 19 mostek jak wspominałem 90, siodło jest ustawione normalnie ani do przodu ani do tyłu mój wzrost 173 a waga 80 kg Jezeli ktos miał cos podobnego to prosze o pomoc i porady
bialykom Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 A nie pomyslales, ze masz za duza rame? 19 cali przy twoim wzroscie to troche za duzo. Byc moze to jest powodem bolow. Moja rada to kombinowanie z ustawieniami kokpitu. Proponuje tez pozyczyc jakis rower z mniejsza rama i sprawdzic czy bole wystepuja.
Selvan82 Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Odczuwasz bóle pewnie dlatego, że ciężar w większości spoczywa na rękach (czego Twoje nadgarstki mogą nie wytrzymywać) - można jeszcze spróbować z giętą kierownicą (jeśli jeszcze jej nie masz). Gdybyś mógł wrzucić swoją fotkę siedząc na rowerze na pewno pomogłoby to lepiej określić co Ci może dolegać. Ps. 19" przy Twoim wzroście to faktycznie chyba za dużo...
biker80JG Napisano 27 Lutego 2008 Autor Napisano 27 Lutego 2008 Z rama jest wszytsko ok. Wg tabel rozmiarowych firmy fuji oraz niezaleznych tabel ta 19 jest w sam raz do mojego wzrostu tj mieszcze sie po srodku tych danych znalazłem cos o opuszczeniu siodełka by ciezar ciała na tył przerzucic
Selvan82 Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Obniżając za bardzo siodełko owszem przeniesiesz ciężar na tył ale znowu obciążysz bardziej kolana. Moim zdaniem masz źle dobrany rower do swojej osoby albo źle ustawione komponenty (kierownica, mostek, siodełko). Poczytaj na forum o ustawieniach - jest wiele tematów na ten temat. Tak na sucho ciężko będzie Ci pomóc bo nie widzimy jak jesteś ustawiony na rowerze.
QWEY564 Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 siodełko na maxa do przodu(żeby odciążyć dłonie), rogi(jeśli nie masz) lub gięta kiera... jak już ktoś wspomniał musisz kombinować z kokpitem, poza tym zaleca się bardziej wyprostowaną sylwetkę
biker80JG Napisano 27 Lutego 2008 Autor Napisano 27 Lutego 2008 Panowie z ta 19 nie ma co kombinowac bo niższy o 3 cm kolega ma taka sama rame i nie narzeka tylko w jego przypadku jest lzejszy o 10 kg ;-) Dałem siodło lekko do przodu i zobacze co sie bedzie działo. Moze musze sie przywyczaic Ponizej geomeria ramy Geometria dla rozmiaru 19": Kąt główki (A): 71,5° Kąt podsiodłowy (: 73° Rura górna ©: 580,3 mm Rura podsiodłowa (D): b.d. Rozstaw kół (E): 1042,6 mm
bialykom Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 to ze kolega nie narzeka o niczym nie swiadczy.
Gryzon Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 biker80JG a może miałeś dłuższą przerwę od roweru? Po przerwie dzieje się tak bardzo często, później przechodzi samo. Możesz spróbować jazdy z rogami jeśli ich nie masz bądź ustawić kierownicę wyżej jeśli masz taką możliwość. Pozdrawiam.
biker80JG Napisano 27 Lutego 2008 Autor Napisano 27 Lutego 2008 Przerwa dwa miech wczesniej tez to sie pojawiało ale rzadziej. Dałem do przodu siodło zrobie jakies 100 km podzileone na 3 dni i ocenie.
nikodem Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 spróbuj zmienić ustawienia siodełka tzn podnieś jego czubek to tył (nie chodzi mi o regulację wys. całego siodła tylko o jego regulacje w poziomie) ja też miewałem taki problem lekko podniosłem czubek siodła i problem przestał istnieć a moja rama to 19,5 a wzrost 173/174 a mostek 90mm czy 80m...hmm nie pamiętam :/
biker80JG Napisano 27 Lutego 2008 Autor Napisano 27 Lutego 2008 Dziekuje za pomoc i czekam dalsze sugestie na razie przesunełem siodło do przodu i bede musiał zrobic kilka godizn jazdy by to wyczuc. nikodem piszesz zebym dziób siodła dał w góre moje jest lekko w doł jak wiekszczosci
Selvan82 Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Nos siodełka lekko w dół - tyłek Ci zjeżdża i właśnie opierasz się rękoma na kierownicy (ciężar bardziej na ręce) . Nos siodełka lekko w górę - ciężar opierasz bardziej na tyłku
GdyniaBiker Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Możesz spróbować rękawic z BodyGeometry Specializeda - podobno mają zapobiegać różnym tego typu problemom, ale: 1- może na drętwienie, ale na ból nadgarstka nie sądzę 2- to spory koszt 3- u mnie to BG = dodatkowa okrągła poduszeczka w miejscu, którym nawet mocno nie opieram się na kierze.. Możesz też pokombinować z ustawieniem kierownicy - podobno ustawienie prostej kiery jest wygodniejsze dla nadgarstków, gdy jej końcówki są skierowane do tyłu lekko w dół (piszę "podobno", bo dopiero kupiłem prostą, ale wydaje mi się to słusznym stwierdzeniem). Z giętą też można kombinować. Właściwie przypominam sobie, że na giętej miewałem problemy z niewygodą - chyba miałem końcówki kiery za bardzo "do przodu" - chciałem trochę wydłużyć pozycję - była źle ustawiona. Mimo krótkiego mostka pozycja może być niewłaściwa, ale to tak indywidualna kwestia, że nie ma wystarczających danych, by to orzec. No i czy nie masz drastycznie wąskiej lub szerokiej kierownicy?
b1ogusz Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Ja bym zajrzal do ortopedy. Jesli boli cie nadgarstek i dretwieje maly palec to moze ci cos uciskac na nerw lokciwy (to ten co przy uderzeniu lokciem o kant stolu powoduje dziene doznania;]). Mam podobne problemy z nadgarstkami i lokciami, ale u mnie spowodowane to jest pamiatkami z silowni... Jak na razie przed jazda porzadnie rozgrzej nadgarstki i lokcie i powtarzaj to co jakis czas w przerwach na wycieczce. To, zeby odciazyc ramiona przenoszac ciezar ciala na tyl tez nie glupie... Doraznie ci te sposoby pomoga, jednak na dluzsza mete chybe nie... Wspomagajace na stawy sa specyfiki zawierajace siarczan glukozaminy, chociaz to nie lek wiec cie nie uzdrowi, moze jedynie zmniejszyc dolegliwosci.
nabial Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 ja przy 188 wzrostu mam 19" i mostek 100mm, jak ty w ogole na tym rowerze dajesz rade, to mozna by sie dluzsza chwile dziwic i zastanawiac mysle ze problem tkwi w zbyt waskim chwycie kierownicy, co wykrzywia nadgarstek w nienaturalny sposob, do tego troche wibracji i bol gwarantowany, jezeli nie, to moze masz jakas krzywa kierownice, w sumie dziwna sprawa moze cie to zdziwi ale napisz jaki szeroki jestes w barkach, czy siodelko masz przechylone nosem do dolu i napisz jaka masz kierownice - dlugosc i jaki profil
biker80JG Napisano 28 Lutego 2008 Autor Napisano 28 Lutego 2008 W barkach sam sie mierzyłem wiec na to biore poprawke wychodzi jakos ok 45 cm nawet nie wiem jak to mierzyc hehe . Kiera WCS 580 mm siodło nosem w dol no i uwierz mi ze tam moja 19 nie jest az taka drastycznie długa i wysoka, mostek 90 mm nieraz az mi sie wydaje ze jestem za blisko kiery... To jest foto jak moja rama wyglada http://www.pro-bike.pl/null.html nie ten model roweru ale ta sama rama Widze ze link nie działa wiec nastepny bardziej z wymiarami http://rowery.onet.pl/4,35,139093,1517,fuj...pro,sprzet.html
yburg Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Miałem podobny problem, przy trasach powyzej 70km, który rozwiązałem w ten sposób: 1. Kupiłem rękawiczki Speca z BG (mod. Radiator), cóż, troche mnie to kosztowało, ale za żadne pieniądze nie wrócę do moich starych Rzeczywiście mały palec mi tak juz nie drętwiał. Troche popracowałem nad samym ułożeniem dłoni i nie mam juz z tym problemu. Jeśli masz za wąską kierę to opierasz się bardziej na zewnętrznej części dłoni - co powoduje ucisk na nerw. 2. Zobacz pod jakim kątem masz manetki - ja miałem je za bardzo "do siebie", co powodowało że wyginałem nadgarstki "go góry". Teraz praktycznie nie zginam ich w większości sytuacji, wiec mnie już nadgarstek nie boli.
GdyniaBiker Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 Kiera WCS 580 mm siodło nosem w dol To nie jest dla Ciebie jakaś bardzo wąska - wiesz, niektórzy tną do szerokości takiej, jak barki, albo wężej, wtedy można by się zastanawiać nad szerokością. Jeśli wybaczysz, że się powtórzę - jak masz ustawione końcówki kiery? Bardziej w dół, czy do góry? Próbowałeś kombinować z tym?
biker80JG Napisano 29 Lutego 2008 Autor Napisano 29 Lutego 2008 Kiera jest ustawiona stanadardowo czyli ani w gore ani w dol. nie kombinowałem z tym jeszcze Miałem podobny problem, przy trasach powyzej 70km, który rozwiązałem w ten sposób:1. Kupiłem rękawiczki Speca z BG (mod. Radiator), cóż, troche mnie to kosztowało, ale za żadne pieniądze nie wrócę do moich starych Rzeczywiście mały palec mi tak juz nie drętwiał. Troche popracowałem nad samym ułożeniem dłoni i nie mam juz z tym problemu. Jeśli masz za wąską kierę to opierasz się bardziej na zewnętrznej części dłoni - co powoduje ucisk na nerw. 2. Zobacz pod jakim kątem masz manetki - ja miałem je za bardzo "do siebie", co powodowało że wyginałem nadgarstki "go góry". Teraz praktycznie nie zginam ich w większości sytuacji, wiec mnie już nadgarstek nie boli. Powaznie te rekawiczki duzo daja??? Juz szukałem one sa z długimi placami tylko??? Jaka jest wentylacja??
GdyniaBiker Napisano 29 Lutego 2008 Napisano 29 Lutego 2008 To pokombinuj Teoretycznie tym mają się wyróżniać, że są zaprojektowane, by zapobiegać takim nieprzyjemnościom Ale chodzi dokładnie o redukcję ucisku na nerw dłoni, nie zneutralizuje ewentualnej niewygodnej dla Ciebie pozycji, kierownicy, chwytów... Spec robi dużo modeli rękawiczek, chyba wszystkie z BG - również z krótkimi palcami oczywiście Przykładowo tutaj: http://sklep.rower.com/view.php?idc=37
yburg Napisano 29 Lutego 2008 Napisano 29 Lutego 2008 I trzeba polować na różne okazje - ja radiatory, które kosztowały swego czasu 180pln, kupiłem na wyprzedaży w ski-team za 120pln. Czy są takie wspaniałe? - jak dla mnie są wygodne, a że mam najbardziej przewiewny model, to są i przewiewne, czasami nawet za bardzo (jak jest zimno ) Na minus - gumki na końcach palców (te od wewnętrzej strony) po pewnym czasie odpadają (chociaż tego byłem pewien przed zakupem ) i rzepy są do d**y. Od razu wszyłem inne Ciebie pozycji, kierownicy, chwytów... Najpierw mimo wszytko radzę popracować nad pozycją itp. najlepiej poproś inną osobę żeby zrobiła zdjęcie czy coś, bo samemu ciężko to oceniać A chwyty mam ze zwykłej czarnej gumy, która syfi mi rękawiczki Jeszcze ich nie wymieniłem, ale mam to w planach
GdyniaBiker Napisano 29 Lutego 2008 Napisano 29 Lutego 2008 Ja też kupowałem w ski-teamie Owszem, szkoda przepłacać, bo Spec się ceni i ma bardzo wysokie ceny w 99% przypadków... Mam z krótkimi pacami bodajże BG Sport i komfort, przewiewność, jakość OK. Moje mają coś, jak rzep ale nie taki typowy i trzyma dobrze. Ale to właśnie tylko dodatek, wykończenie, ostateczność - śpiewam unisono z yburgiem
GdyniaBiker Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 A propos dodatków zwiększających komfort trzymania kierownicy - są jeszcze chwyty Ergon: http://www.bikeman.pl/advanced_search_resu...776abee7bb6a187 Jak widać lepiej podpierają dłoń, są przystosowane do anatomii.
QWEY564 Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 te są akurat oki ale bywają też wersje bez śruby(jak zwykle chwyty) mój brat ma takowe i nie jest specjalnie zadowolony -chwyty bez przerwy się zsuwają i co kilkanaście km trzeba je "poprawiać" nie jeździłem na tych "dokręcanych", ale ostrzegam przed "niedokręcanymi"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.