Skocz do zawartości

PILNIE POTRZEBNA KREW 0 RH-

Emilpe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W ostatnich dniach zdarzył się (kolejny :/) tragiczny wypadek z udzialem kolarza... ;( Mianowicie wpadl na treningu pod jadacego TIR-a z naprzeciwka, nie wiem jak to sie stalo dokładnie, postaram się o jakieś bliższe informacje. Chodzi o młodego 15-letniego chlopaka ze Stomila - Tomka Jakubowskiego. Obecnie leży w stanie śpiączki farmakologicznej w szpitalu na ul. Krysiewicza, stan krytyczny :)

!! Potrzebna jest KREW grupy 0 Rh- jak najszybciej! !! W imieniu rodziny i swoim proszę, jeśli takową posiadacie o niezwłoczną reakcję oraz o modlitwy w jego intencji!! 3majmy kciuki aby z tego wyszedl ;(

Napisano

przeceiz to moze byc kazda grupa krwi, bo musi sie bilansowac ilosc a nie grupa, nie? jak co to pisz, ja jutro lub pojutrze bym mogl pojechac oddac dla tego kolarza

Napisano

Jeżeli biorca ma Rh- to nie można mu podać Rh+, bo w jego krwi znajdują się przeciwciała Rh czy jakoś tak, a więc może być tylko Rh-. Można podawać na odwrót, tj. Rh- biorcy z Rh+, ale w tym przypadku tylko ta grupa krwi.

a tutaj lukas info:

transfuzja krwi â przetoczenie krwi zawierającej niewłaściwe antygeny wywołuje reakcję obronną organizmu (aglutynację - sklejenie krwinek), prowadząc do poważnych powikłań, ze zgonem włącznie.

Napisano

madrala sie znalazl....nikt przeciez nie twierdzi ze ta krew ktora sie odda daja bezposrednio poszkodowanemu...chodzi o to ze ilosc krwi musi sie w banku wyrownac, czyli ja np. oddam swoja Arh+ a jemu dadza taka jaka potrzebuje

Napisano

No jeżeli o to ci chodziło to tak. toś ją na pewno dostanie, także oddawanie krwi to dobra rzecz. JA myślałem, że chodzi ci o to, czy każdą grupę krwi można podać osobie z 0Rh-. Nie miałem żadnych złych zamiarów i nie chciałem się wymądrzać, tylko wyjaśnić jak to jest. A teraz proponuje koniec OT.

Napisano

ja moge oddac Arh+ jesli rodzina jest zainteresowana to prosze o maila/PW/gg albo najlepiej GSM 507321719 (bo nie bede mial neta przez pewien czas)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...