Emilpe Napisano 26 Lutego 2008 Napisano 26 Lutego 2008 Witam! W ostatnich dniach zdarzył się (kolejny :/) tragiczny wypadek z udzialem kolarza... ;( Mianowicie wpadl na treningu pod jadacego TIR-a z naprzeciwka, nie wiem jak to sie stalo dokładnie, postaram się o jakieś bliższe informacje. Chodzi o młodego 15-letniego chlopaka ze Stomila - Tomka Jakubowskiego. Obecnie leży w stanie śpiączki farmakologicznej w szpitalu na ul. Krysiewicza, stan krytyczny !! Potrzebna jest KREW grupy 0 Rh- jak najszybciej! !! W imieniu rodziny i swoim proszę, jeśli takową posiadacie o niezwłoczną reakcję oraz o modlitwy w jego intencji!! 3majmy kciuki aby z tego wyszedl ;(
snuffi Napisano 26 Lutego 2008 Napisano 26 Lutego 2008 A czy może być grupa 0 rh+? Teoretycznie pasująca do każdej innej
lukas_t1 Napisano 26 Lutego 2008 Napisano 26 Lutego 2008 przeceiz to moze byc kazda grupa krwi, bo musi sie bilansowac ilosc a nie grupa, nie? jak co to pisz, ja jutro lub pojutrze bym mogl pojechac oddac dla tego kolarza
MarcinKowalczyk Napisano 26 Lutego 2008 Napisano 26 Lutego 2008 Jeżeli biorca ma Rh- to nie można mu podać Rh+, bo w jego krwi znajdują się przeciwciała Rh czy jakoś tak, a więc może być tylko Rh-. Można podawać na odwrót, tj. Rh- biorcy z Rh+, ale w tym przypadku tylko ta grupa krwi. a tutaj lukas info: transfuzja krwi â przetoczenie krwi zawierającej niewłaściwe antygeny wywołuje reakcję obronną organizmu (aglutynację - sklejenie krwinek), prowadząc do poważnych powikłań, ze zgonem włącznie.
lukas_t1 Napisano 26 Lutego 2008 Napisano 26 Lutego 2008 madrala sie znalazl....nikt przeciez nie twierdzi ze ta krew ktora sie odda daja bezposrednio poszkodowanemu...chodzi o to ze ilosc krwi musi sie w banku wyrownac, czyli ja np. oddam swoja Arh+ a jemu dadza taka jaka potrzebuje
MarcinKowalczyk Napisano 26 Lutego 2008 Napisano 26 Lutego 2008 No jeżeli o to ci chodziło to tak. toś ją na pewno dostanie, także oddawanie krwi to dobra rzecz. JA myślałem, że chodzi ci o to, czy każdą grupę krwi można podać osobie z 0Rh-. Nie miałem żadnych złych zamiarów i nie chciałem się wymądrzać, tylko wyjaśnić jak to jest. A teraz proponuje koniec OT.
Emilpe Napisano 28 Lutego 2008 Autor Napisano 28 Lutego 2008 http://potrzebna-krew.pev.pl/ Moze dostac tylko grupe 0 Rh-! Taka to juz grupa, ze moze dac kazdemu, ale przyjac moze tylka ta jedyna
lukas_t1 Napisano 28 Lutego 2008 Napisano 28 Lutego 2008 ja moge oddac Arh+ jesli rodzina jest zainteresowana to prosze o maila/PW/gg albo najlepiej GSM 507321719 (bo nie bede mial neta przez pewien czas)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.