Skocz do zawartości

[siodło] Jak powinno być ustawione, regulacja?

Krezystof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie udało mi się znaleźć nic na ten temat, dlatego piszę ten post.

Gdybyście mogli napisać jak należy ustawić siodło, tak aby to było

- komfortowe

- zdrowe

- wytrzymałe (chodzi mi o łatwość wyłamania czegoś itd)

Mam tu namyśli coś takiego jak, czy powinno być na środku chwytane, czy przy któryś numerkach, czy główka do dołu czy do góry (siodło z "dziurą") itd. :yes:

ja sam ma pochylone do tył, żeby odciążyć ręce :)

a nogi mam lekko zgięte w kolanie

ostatnio jednak wydaje mi się, że w kolarstwie szosowym jest moda do niższych ustawień siodełka

a pamiętaj, że stopa powinna być w pozycji prawie równoległej do ziemi choć to też mocno indywidualna kwestia (jakiś zawodowy szosowiec zasuwa tak, że depcze tak jak by stał na palcach)

pozycje ustawiaj w takim obuwiu jak jeździsz (różnica pomiędzy wys. buta spd i zwykłego adidasa jest znacząca)

ps. teraz jest najlepszy czas na ustawienie pozycji. Takiej której przez cały sezon się nie będzie ruszać :) (stale będą pracować te same partie mięśni)

Ja w tej chwili mam ustawione równolegle i dopiero zobaczyłem ze ono samo w sobie ma ryjek wypukły na górze! :)

Temat napisałem, ponieważ chcę wymienić na coś takiego: http://www.velo.com.pl/php/szukaj.php?k=36

"Siodełko turystyczne o anatomicznie uformowanym kształcie z podłużnym otworem pośrodku. Konstrukcja siodełka maksymalnie obniża nacisk wywierany na wrażliwe części ciała podczas jazdy, jednocześnie zachowując wysoki komfort jazdy. Długość: 265mm. Szerokość: 160mm. Waga: 400g. Kolor: czarne."

Tylko... 400g to nie jest jakoś gigantycznie dużo?! W tej chwili mam Bontrager Select i nigdzie nie moge nic o nim znaleźć ;/

Mam, http://jaxbicycles.com/itemdetails.cfm?cat...d=1&id=2081

Jest napisane 310g, 90g lzejsze... Zamienilibyście? (Mam takie i takie w domku)

Jeśli chodzi o pochylenie, to jest jeszcze 1 wskazówka:

"ustawienie siodła uzyskujemy, kierując jego oś długą na jarzmo kierownicy w mostku lub tuż powyżej".

Oczywiście różnimy się "wymiarami" i każdy trochę inaczej powinien ustawić sobie siodło, ale sądzę, że ta zasada jest słuszna.

Potwierdza to też praktyka - mając siodło powyżej kiery wielu bikerów pochyla je trochę przodem w dół, w rowerach DH itp. wygodnie i stabilnie się siedzi dopiero z siodłem o "nosku" skierowanym do góry.

Uważam za głupotę lansowane w niektórych artykułach stwierdzenie, że siodło w rowerze sportowym musi być poziomo.

Niezależnie jak nisko mamy kierę, jak bardzo leżymy na kroczu, a kości kulszowe wiszą w powietrzu, jaką mamy budowę, jak nas uciska, nie można pochylić go? Można.

Sam mam siodło lekko przodem w dół ustawione.

Może nie jest to typowe, ale zaobserwowałem u siebie, że kiedy miałem poziomo, to ze względu na ucisk przyrodzenia nie pochylałem dostatecznie tułowia (pogarszłoby ucisk), tylko zginałem mocniej kręgosłup, co wywoływało jego ból i drętwienie pleców. Obniżyłem przód i przeszło - mogę pochylić tułów wraz z miednicą i wyprostować się bardziej. Takie własne spostrzeżenie :)

O ewentualnym zsuwaniu się mogę mówić tylko podczas jazdy bez trzymanki z tułowiem w pozycji pionowej :)

wytrzymałe (chodzi mi o łatwość wyłamania czegoś itd)
W marnych siodłach szybciej wyginają się pręty, jak ustawisz je w jarzmie na max do tyłu, ale to wada siodła, imo po to ma te pręty, żeby można było je dowolnie regulować :)

400g to nie jest jakoś gigantycznie dużo?!

http://www.pro-bike.pl/index.php5?a=sklep&...okaz&id=175

400g jest dużo :) A tak serio to sporo, ale akceptowalna masa jak na siodło komfortowo-turystyczne. Zależy, do czego będzie służyć :P

tu była spora dyskusja na ten temat: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=31062

ja lubię siodełko ustawione nosem w górę, niezależnie od typu roweru (szosowka, goral XC). ustawiania w dół nie znoszę.

zgadzam się, że teorie o "ustawianiu poziomo" nie są zbyt dobre, ale z nieco innego powodu: otóż nie ma siodełek płaskich jak deska, każde ma jakieś zagłębienie, powiększajace się gdy się go dosiądzie. jeśli jakąś część siodełka ustawimy poziomo, to inna część ustawi się skośnie, więc nie wiadomo co przyjąć za główne odniesienie.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ja mam pytanie troszke innej natury technicznej aczkolwiek tez dotyczace ustawien siodelka.

Chodzi mi o ustawienie przod - tyl. Czytalem ze musi byc tak by rzut z rzepki przecinal os pedalu. Rozumiem ze z tej najbardziej zewnetrznej czesci rzepki. No i tu wlasnie pytanie. Takie ustawienie wydaje mi sie troche abstrakcyjne obecnie, bo przy mojej sztycy seatback musialbym ustawic siodelko mozliwie na max do tylu i jeszcze siedziec na jego koncu... Czyli absolutnie zadnej dowolnosci regulacji. Ciezko mi uwierzyc by bylo az tak. Przeciez ludzie jezdza na sztycach prostych (nie seatback) i jakos daja rade.

Co grozi jak ta rzepka bedzie z 8cm przed osia pedalu? Tzn samo kolano jest nad osia tylko zewnetrzna czesc rzepki jest z przodu.

Martwi mnie to glownie dlatego ze mysle o zmianie na sztyce bez tego cofniecia do tylu i wowczas automatycznie siodelko pojdzie do przodu (choc troche do gory tez). Jak wiec jest z tym ustawieniem przod - tyl?

• 2 tygodnie później...

Naprawdę chodzi Ci o przedział wagowy?! IMHO nie ma sensu ustalać takich norm.

Najważniejsze jest dopasowanie - szerokość, kształt, miękkość etc stosownie do preferencji, potem jakość, trwałość.

Lubię lekkie siodełka, ale na wadze bym się nie skupiał :P Niektórzy lubią deski, inni nie.

Jak nie, to nie ma sensu ładować lekkiego siodła, dużo się na tym nie urwie gramów, a można "ucierpieć" ;)

Pozatym teoretycznie w pewnych granicach można mieć siodła o takim samym komforcie, ale różnej masie - w zależności od ceny, jaką się jest gotowym zapłacić...

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...