klimczuk Napisano 23 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Witam, chciałbym poruszyć temat okularów korekcyjnych na rower. Interesuje mnie głównie rozwiązanie bez dodatkowych wkładek korekcyjnych. Wiem, że oakley wykonyje soczewki które bezpośrednio wkłada się do ramki, ale koszty tego rozwiązania są astronomiczne. Słyszałem, że można znaleŹć zakłady optyczne w Polsce które równieŻ wykonują soczewki korekcyjne do niektórych modeli. Niestety nie mogę ich zlokalizować. Stąd moja prośba czy wykonywał ktoś takie soczewki i zna dane kontaktowe takich zakładów? Chodzi mi o dorobienie szkieł korekcyknych do Rudych Ekynox SX. Pozdrawiam Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 23 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Z tego, co się orientuję, każdy szanujący się zakład optyczny powinien takie usługi świadczyć. Mnie swego czasu zaproponował to mój optyk, a jest to mała, rodzinna firemka, nie żaden wielki moloch z superodjechanymi machinami i technologią rodem z kosmosu... Pozdrówko popularne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 ... i tu się wypowiem! Z moimi okularami drepce juz około roku po gdańskich optykach i prawie każdy, odmawia wstawienia moich szkieł w sportowe oprawki.Odmowa kwitowana jest dość dużą krzywizną owej oprawy i wyprofilowanie soczewki okularowej jest nie możliwe. Ale nie jest beznadziejnie.Oto jeden /Ecia-własnie optyczny maluch/ zaproponował mi współprace! Nie ma problemu-odparł.Niestety dla mnie był ; cena! 900zł. Dziś powoli się poddaje i drałuje w zwykłych okularach.Jesli ktoś coś znajdzie-niech napisze! ps: moja wada nie ma odpowiednika w szkłach kontaktowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 jak już zasugerował przedmówca wyjściem mogą być szkła kontaktowe. Sam pragnę zacząć ten sezon ze szkłami kontaktowymi + okulary sportowe! Jest dostępny szeroki wachlarz możliwości dopasowania soczewek do czasu ich używania: od jednego dnia do kilku miesięcy w oku. To najtańsze i najbardziej efektywne wg mnie rozwiązanie. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Ja śmigam juz jakis czas w soczewkach, czasem przy długich treningach (3h.i wiecej) potrafią sie oczy zaczerwienić, ale nie boli i przechodzi, Dla mnie to jest absolutnie najlepsza opcja, nie parują, nie zachlapiesz potem, nie kurzą sie, ogólnie super. Do soczewek zakładam okulary sportowe i jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 mam arctica s-32, rzęsy dotykają wkładki korekcyjnej, ale się do tego przyzwyczaiłem i mi to absolutnie nie przeszkadza, poszedłem do optyka z wkładką korekcyjną, kosztowało mnie to tyle co szkła do normalnych okularów, ja wziąłem plastikowe, utwardzane za ~110pln zakład mieści się przy ulicy Górczewskiej 212 W-wa pryzmat optyk x-press 226653401 "Odmowa kwitowana jest dość dużą krzywizną owej oprawy i wyprofilowanie soczewki okularowej jest nie możliwe."-lecą w bamuboko, albo nie umieją albo im się nie chcę, osadzenie soczewek to nie problem bo robi się to na "ciepło", jednak rzecz jest trochę pracochłonna i zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zmiana szkieł w normalnych oprawkach, jeśli jakiś zakład ma dużo klientów to po co ma się męczyć nad jakimiś okularami sportowymi, taka mentalność polskich sprzedawców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Swego czasu też szukałem takiej możliwości i u połowy optyków mówili, że to niemożliwe, a reszta życzyła sobie kwoty rzędu 500-700 zł. Trochę dużo... Pojawiały się argumenty typu: "mocno zakrzywiona soczewka - obraz może być zakłamany". Trudno się nie zgodzić, bo w sportowych okularach soczewka jest z reguły duża i mocno zakrzywiona, żeby chroniła od wiatru. Z drugiej strony Rudy Ekynox wyglądają całkiem normalnie. Dałem sobie spokój i kupiłem Accent Onyx z wkładką - 100 zł za okulary + 70 zł za wkładkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 25 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Dziwne właśnie .Ja poszedłem swego czasu do pierwszego lepszego optyka i bez problemu mogli mi dorobić szkła z tym ze najtańsze czyli te z najmniejszą krzywizną były o około 100 zł a tez już z ta większą dochodziły do 300 zł.Ale były też oprawki do których stwierdzono ,że zamontowanie jest niemożliwe zbyt duża krzywizna .O a kumplowi zamontowali szkła do tech okularów Jak widać krzywizna jest dość duża tak mi się przynajmniej wydaje .Takie rozwiązanie jest o niebo lepsze niż okulary z wkładką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 25 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Ja mam BBB z wkładką i trzeba się przyzwyczaić. Wkładki są małe - małe pole widzenia, oczy jakoś nie odrazu ich ustawienie pod kątem przyjmują i faktycznie rzęsy czasem dotykają. Generalnie nie lubię jeżdzić w okularach korekcyjnych czy to takich czy śmakich choć jak już jadę to o tym nie myślę. Szkła dla mnie odpadają - śmieci w oku które cały czas czuję. Natomiast krople potu jak skapną na podwójne okulary czy insze brudy, parowanie i czyszczenie tego wszystkiego jest wkurzające. Dlatego chyba zdecyduję się na laserową korekcję - drogo bo ok 1800 za oko, ale na dłuższą metę i tak się opłaci - ja zmieniam okulary (rozłażą się, szkła porysowane) co 2 lata i nie biorę jakiś drogich bo za 500-600zł więc po 6 latach mnie wyjdzie na zero - to jak z niewiele używanym Dieslem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 25 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Ja używam soczewek kontaktowych, rocznych, cena 200 zł za parę. Z tego rozwiązania jestem zadowolony, dzięki czemu używam standardowych okularów kolarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.