Skocz do zawartości

[klocki hamulcowe] Jakie klocki do Juicy 5 - oryginalne, czy moze jakis zamiennik?

b1ogusz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

a na ile wam te klocki BBB starczaja? chce kupic komplet dobrych klockow ( ktore dobrze hamuja i zeby starczyly na sporo km :P ) ostatnio kupilem do tylnego hebla klocki jagwire polmetaliczne i o ile hamuja dobrze to dosc szybko sie scieraja i po 1500km widac juz spore zuzycia. myslalem jeszcze o kool stopach ale nie ma o nich za duzo opini a wiec co brac najlepiej?

a moze warto kupic te ebc gold? dlugo one wytrzymuja?

kiedys czytalem w magazynie rowerowym test hampli hydraulicznych i zalączony do niego test okladzin tuningowych czyli niefirmowych (to znaczy zamiennikow dla oryginalow). z tego testu wyniknela dla mnie jedna istotna rzecz: wg danych pomiarowych zaden zamiennik nie dawal wiekszej sily hamowania niz oryginal.

bbb to sredniaki: dobre, przecietne tempo zuzycia, dobra sila hamowania, przecietna cena.

ebc gold: mialem je przez chwile z heblami deore 525 i jako jedyne z klockow ktore uzywalem piszczaly jak mordowana świnia nawet przy hamowaniu na sucho. :P zuzycie bylo niewielkie sila hamowania dobra - na kwiczenie pomogła pasta miedziana (zakladalem temat o tym)

Z moich dotychczasowych doświadczeń z klockami do BB7 (czyli te same klocki co w Juicy)najlepiej się spisywały oryginały, na drugim miejscu BBB, które to zużywały się podobnie i miały ciut słabszą siłę hamowania. Odpowiedniki cenowe oryginałów, czyli Clark'sy hamowały zauważalnie słabiej, a najtańsze dostępne klocki, czyli Baradine to niehamująca, zżerająca tarcze wielka śmierdząca kupa.

http://www.mtbr.com/reviews/manufacturers/2966/

http://www.mtbr.com/reviews/manufacturers/8396/

tu masz zestawienie ocen obu firm. osądz sam.

na ebc jezdzilem krotko bo hamulce sprzedalem koledze wookiego z forum - moze jego zapytaj jak dzialaja u kolegi.

okladziny powodowaly wibracje i wycie hampli - jako jedynych przeze mnie uzywanych takze w suchych warunkach.

• 5 miesięcy temu...

Kupiłem dzisiaj takie klocki Accenta. Na razie, nie umiem wyciągnąć starych, więc powiedzcie czy na pewno będą pasować do Juicy Ultimate? Te są półmetaliczne, a jakie są oryginalnie montowane?

dsc07414lj0.th.jpg

Druga sprawa, to na poprzednich klockach zrobiłem dopiero lekko ponad 2kkm i wydawało mi się, że są już starte, a dzisiaj odkręciłem zacisk i patrzę, że ścierała się tylko ich górna część, a dół jest w bardzo dobrym stanie. Dałem ciała przy ustawianiu zacisku, no nie?

Ja jeździłęm na oryginalnych klockach hygia, następnie metaliczne accenty, półmetaliczne fibrax, półmetaliczne clim8, metaliczne xtr ti, teraz założyłem komplet kool-stop, które oprócz lanserskiego wyglądu wyróżniają się jeszcze czymś- jako jedynie nie potrzebowały docierania, hamowały idealnie, najlepiej ze wszystkich już od pierwszego naciśnięcia, w deszczu dużych różnic nie zauważyłęm, tylko pisnęły ze 3 razy. Jak z wytrzymałością- nie powiem. na razie mam je 3 tyg, w tym 1 maraton, kilka treningów w desczu, mniej w błocie i są całe. Na drugim miejscu bym postawił accenty metal, jednakże są droższe, hamują trochę gorzej, ale wytrzymałe. Reszta ssie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...