Skocz do zawartości

[kolano] Tarcie w kolanie ?

piootrj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od początku roku zacząłem intensywniej trenować, głównie jazda na trenażerze, trzy razy w tygodniu po godzinie. Wczoraj już pod sam koniec jazdy, zacząłem odczuwać tarcie w jednym z kolan, dzisiaj sytuacja się powtórzyła. Czy możecie coś więcej na ten temat napisać, czy to z powodu intensywnego treningu, czy może zaczynające się jakieś problemy z kolanem ?

Hm a pozycje na rowerze masz odpowiednia ? Pytam o wysokość siodełka.Raz czy dwa mialem za nisko i występowały podobne objawy.

Też cenna uwaga, dzisiaj trochę je podniosłem bo wydawało mi się za nisko, zobaczę jak będzie przy następnej jeździe.

• 1 miesiąc temu...

dołączę się do tematu.

Również mam wrażenie jak by coś w kolanie tarło, wrecz "skrzypiało". I to nie tylko na rowerze, również na co dzień. Np stojąc na lewej nodze w stylu "czekając na przystanek" (przeniesienie ciężaru ciała na lewą nogę, prawa gdzieś tam w bok), kołysząc się na boki czuję jak by coś tam tarło/skrzypiało nie wiem jak to nazwac. Z prawą nogą tego nie ma. 

Tak jak wczesniej tutaj zasugerowaliscie problem z wodą, bilans wodny mam nieco zachwiany z powodu pracy i głupich warunków tam panujących :confused:

Nie ma to jak "nowe" skrzypiące zawiasy w kolanach :wallbash:

• 10 miesięcy temu...

To ja się podłącze do tematu, ponieważ też mam czasami wrażenie "skrzypienia" w jednym z kolan. Może spróbujmy w tym temacie zebrać informacje dotyczące takiej "profilaktyki" jeśli chodzi o nasze stawy kolanowe. Czyli co jest najważniejsze, jak zapobiegać kontuzjom i złemu smarowaniu w stawach? Z tego co na razie przeczytałem to: 1. Glukozamina - czy warto brać nawet profilaktycznie? 2. Stretching - jakie konkretnie ćwiczenia polecacie i czy warto też je wykonywać tuż po treningu - nie praktykowałem póki co. 3. Woda - rozumiem, że po prostu picie wody w dużych ilościach wpływa korzystnie na stawy kolanowe. Trochę mnie to zaskoczyło. Czy aby na pewno? A jak wygląda sprawa mitu z żelatyną? Czy żelatyna naprawdę też pomaga? Galaretki, kisiele, itd. :)

Wbrew opinii mi glukozamina pomogła, teraz od czasu do czasu ją stosuje. Stosuje glukozaminę firmy Naturel.

Wiesz co to efekt placebo? Spasowales pewnie troche i zmieniles kilka innych spraw to sie poprawilo a od czego to juz pewnie trudno stwierdzic. Glukozamina to sciema. Nie ma badan mowiacych o tym ze pomaga, przy czym jest droga i coraz bardziej reklamowana. Najwazniejsze, ze Ci sie poprawilo :confused:

1. Glukozamina - czy warto brać nawet profilaktycznie? 2. Stretching - jakie konkretnie ćwiczenia polecacie i czy warto też je wykonywać tuż po treningu - nie praktykowałem póki co. 3. Woda - rozumiem, że po prostu picie wody w dużych ilościach wpływa korzystnie na stawy kolanowe. Trochę mnie to zaskoczyło. Czy aby na pewno? A jak wygląda sprawa mitu z żelatyną? Czy żelatyna naprawdę też pomaga? Galaretki, kisiele, itd. B)

1. Wg. mnie glukozamina nie dziala! A wydalem na nia sporo probowalem wiele firm wlacznie z najdrozszymi - zero poprawy. Lekarze tez podzieleni, ale badania nie wykazaly nic na temat dzialania. Lepiej odpuscic i isc na masaz kolana efekty beda lepsze ;-)

2. Rozciaganie czworoglowych, lydek, lekko przed i po jezdzie wiecej o tym juz chyba bylo w tym watku.

3. Woda - ja duzo pije od zawsze 2-2.5l dziennie i problemy mam. Woda/Plyny nie zaszkodza ale tez watpie ze odczujesz poprawe, ogolnie picie jest wazne i tyle.

4. Mit z zelatyna najlepiej sprobowac i tyle do stracenia masz 2.50zl za paczke. Kuracja 2 miesiace. Jedna lyzeczka rozpusic w cieplej wodzie (3/4 szklanki) i pic w smaku nie zaciekawe (wahac nie radze ;-))

Galaretki i kisiele zawieraja cukier i mniej zelatyny, czysta zelatyna to lepsza opcja jak chcesz sprawdzic czy to dziala.

Mi najlepiej sluzy jazda z wysoka kadencja, stretching przed i po oraz sesja u masazysty plus kuracja zelatyna! Po 2 latach nareszcie czuje poprawe. Trudno wskazac co konkretnie ale te dzialania przyniosly wyrazna poprawe.

A ja mam taki problem, gdy robię przysiady czy to na wfie, czy to w domu z obciążeniem to coś strzela mi w kolanie. Nic nie boli, poprostu strzela jak już wracam do pozycji stojącej. To samo mam z łokciami podczas pompek :) Tak samo mam z palcami czasem, jak nim obracam to coś strzela :D Rozpadam się od środka? :P

• 3 tygodnie później...

Możesz mieć problem z kaletkami maziowymi. A skrzypieć nie ma. Mogą na początku jazdy strzelić łąkotki. Przyśrodkowe. No bo strzelają. Podnieś siodełko jak najwyżej i cofnij siodełko .Jeśli skrzypi dalej to warto zrobić rezonans o sile powyżej 1 Tesla. Potem dobry opis, oraz oczywiście badania kliniczne. Problem jest bardziej charakterystyczny dla dam, szczególnie tych bardziej kobiecych- chodzi o ustawienie kości udowej itp. itd. Możesz też zrobić zastrzyk u ortopedy w kolano z SYNVISC, HYALGAN, SUPLASYN. Z glukozaminy podobno najlepsza jest postać siarczanu i tu można polecić polski ODNOVIT, a nie jakieś czeskie, niemieckie czy amerykańskie wynalazki. Podobno producenci kantują i jest różna zawartość glukozaminy w glukozaminie. Polski ODNOVIT jest na wysokim poziomie. Tak mówią moi kumple lekarze. ;)

Rower nieodpowiednio ustawiony w linii rzepka ustawienie stopy na pedale, rzeczywiście może narobić sporo szkody rzepkom. No i rogom przednim łąkotek. CZysta FIZYKA

• 4 miesiące temu...

Dzisiaj po treningu (asfaltem 26km) zauważyłem że coś nie tak z moim prawym kolanem. Odczułem jakby było w nim więcej elementów niż w lewym, jak gdyby coś się przesunęło. Teraz gdy robię przysiad wygląda to tak jak by miało pstryknąć a nie mogło, jak by coś je blokowało. Dodam że jechałem spokojnie mało się zmęczyłem i nie miałem żądnego wypadku. Na dodatek w tym sezonie ani razu nie uderzyłem się w kolano. Co to może być? Czy przejdzie, czy lepiej udać się do ortopedy? Proszę o odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...