Skocz do zawartości

[płyn hamulcowy] jakiego producenta płyn klasy DOT 5.1

jmc

Rekomendowane odpowiedzi

Wkrótce w hamulcach Avid Juicy Seven będę wymieniał płyn hamulcowy. Chciałbym zaaplikować w układ płyn klasy DOT 5.1. Dostępne w sprzedaży są płyny m.in. Motorex i Motul. Przypuszczam, że różnicy pewnie nie ma jeśli idzie o parametry, ale czy jednak któryś z nich jest bardziej polecany.

Jeśli pytałbyś się o płyn do samochodu albo motocykla od razu poleciłbym ci Motula. Z tej prostej przyczyny, że temperatura wrzenia na mokro płynu Motula (a jest ona zdecydowanie ważniejsza niż temperatura wrzenia na sucho) jest o 5 stopni C. wyższa niż Motorexu i wielu innych płynów.

Czy w przypadku hamulców rowerowych temperatura wrzenia ma aż tak wielkie znaczenie nie wiem. Mam nadzieję, że ci to coś pomoże.

Ależ właśnie z powodu znaczącej różnicy w temperaturze wrzenia płynów hamulcowych (na korzyść DOT 5.1) zdecydowałem się na jego wymianę w swoich Avidach. Daleka bowiem od komfortu jest sytuacja, gdy w upalny dzień na ostrym i długim zjeździe klamka hamulca robi się miękka po zagotowaniu płynu w układzie, co się mi już zdarzało. Mile widział będę porady bikerów-praktyków, którzy dokonali wymiany płynów, jak w temacie postu.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...