Adamicki Napisano 19 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Niestety pękła mi w szosie szprycha od strony napędowej i poszukuję klucza, żeby odkręcić wolnobieg, bo nie widzę innej opcji wymiany szprychy z tej strony. Wolnobieg jest stary (pewnie około 30 lat ma) i jest na jakiś nietypowy klucz albo przynajmniej tak mi sie wydaje. Średnica trochę większa od 10gr, natomiast zdecydowanie za mała na dzisiejsze klucze od wolnobiegów. Może ktoś potrafi wskazać jakiś sklep, gdzie można nabyć taki klucz albo jakiś pomysł, jak innym sposobem to odkręcić? Dzięki za wszelkie porady. Acha, kiedyś słyszałem jak mechanik coś mówił na temat piasty, że to Hyperglide. Nie wiem co to miało oznaczać, ale napisane jest na niej Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 19 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Może jakiś płaskownik spiłowany tak aby osiadł sztywno w dwóch przekątnych zagłębieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 19 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 HyperGlide = HG a więc po prostu system ułatwiający zmianę biegów... więc trudno żeby nie było to Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 19 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Przecież pisze DURA-ACE Może jakimś imbusem spróbować? Może sie akurat trafi rozmiarowi że sie "zazebi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 19 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Imbus nie podejdzie, bo ma przekrój szczesciokąta, a tam pasowałby klucz o przekroju ośmiokąta. Lepiej spróbować z płaskownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 To nie jest nakręcany wolnobieg tylko shimanowska kaseta starego typu. Odkręcasz tylko ostatnią koronkę 13T i juz a to chcesz odkręcić to odkręcasz cały bębenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Nie bardzo mam pojęcie jak sie zabrać za odkręcenie tej najmniejszej koronki, ale to nieważne, bo domyślam się, że nie znajdę na zastępstwo kasety do tego? A gdyby ściągać bębenek, to z kolei normalny klucz do bębenków podejdzie czy znowu jakiś wymarły staroć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 21 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 potrzebne sa 2 baciki: jednym trzymamy kaseta, a drugim odkrecamy koronke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.