Skocz do zawartości

Unibike Extreme Team

thomash

Rekomendowane odpowiedzi

eee... Deorki to już pożądny sprzęt. Ja mimo wszystko bardziej preferuje V'ki. No ale jak budujesz dualówke to ok.

A wiecie może coś na temat dostępności ram Unibike'a? Czy są skorzy sprzedawać właśnie same ramy? I w jakich cenach mniej więcej są? Ja w przyszłym roku chciałbym zmienić ramę na mniejszą, a przy okazji na lepszą. Fajnie byłoby zostać przy Unibik'u. Myślełem o ramce flite. A jak się nie da to będę musiał zmienić marke bo mój Evo jest za duży.

:twisted:

Mi udało się kupić ramke Experta z 2005 roku za 300zł. Jest to ramka zdemontowana z nowego bike'a.

No ramka flite/expert 19" waży podobno ok. 1750g.

Bazyl... czyli w sklepie kupiłeś?? Czy jakoś przez neta? 300zł za nówke?? To naprawde okazja... Podejrzewam że Evo jest tyle warta lub nawet troszke więcej.

Wydaje mi się, że wartość nowej z ramki z Evo to max 250zł, a na allegro używane chodzą po ~120zł, max 150zl.

A 300zl za ramę flite/expert to ciekawa propozycja.

Może pochwali się ktoś zdjęciami roweru na takiej ramie, bo jak na razie to same evolutiony widze.

Thomash... pewnie masz troche racji... pewnie te ramki nie są doceniane bo to tylko Unibike. Ale ich wartość w praktyce jest wysoka. Jakby nie patrzeć... To w przedziale do 400zł ze świecą można szukać takich ramek. Wytrzymała, lekka (jak na cene), wzmocnienia, tylnie widełki w kształcie litery S. Szczególnie waga. Podobno waży ok 1850g, ciężko w takiej wadze znaleźć ramki nawet do 500zł.

Blizard o wytrzymałość ramki bym się nie martwił... w moim mieście kilka osób je katowało w streecie. Tylko jeden przypadek z łamania przy główce.

A Suntour to kloc... a jak coś jest wielkie to powinno być wytrzymałe w miare.

Zastanów się raczej czy Ty dasz rade. B) Nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Poza tym jechałeś kiedyś tak dzień w dzień wielki wysiłek?? Wpierw siebie musisz sprawdzić. :P

ToMaSh, szacuneczek :P elitarne endo :)

Doszłły moje Explorery :) praktycznie nie ma śladów użycia, ważą 520g (dętki po 220g więc w przyszłości można będzie się zastanowić nad lżejszymi ale na razie nie mam na co narzekać). Jeździłem chwile, i niczym negatywnym mnie nie zaskoczyły :) Jutro poważniejszy test. Przy okazji zważe stare oponki i dętki i zobacze ile udało się zdjąć z wagi (a różnica jest odczuwalna).

pzdr :D

• 4 tygodnie później...
Wymień sprzęt dopiero jak się zużyje. Planowanie wymiany całego napędu przy rocznym rowerze to lekka przesada

Tak powinna zrobić większość rozsądnych ludzi ale widze że jest inaczej. Sporo osób kupuje evolutiona 06 po to żeby wpakować od razu w niego kolejne 500-700zl a nawet więcej, i wymieniają części które nie są ani troche zużyte. Przecież w takim razie lepiej za te 1800-2000zl kupić odrazu sporo lepszy rower albo coś samemu złożyć i wyjdzie o wiele lepiej.

• 2 tygodnie później...
Skoro jest klub author'a, meridy, giant'a to unibike'a też będzie :). Posiadacze Unibike'ów wpisujcie się !!

Witam, wpisuję się do klubu Unibike'rów ponieważ takowe dwa posiadam (Everest) i śmigam nimi po zimowych błotach i śniegach. Niestety, w pozostałych porach roku używam trochę większych kółek w Authorze Synergy. Więc wpisałem się do dwóch klubów :D

pozdrawiam, http://ktr.net.pl

• 2 miesiące temu...

Mój Unibike EVEREST właśnie dokonał żywota :cry: . Po rozłożeniu roweru do gołej ramy i wymianie całego napędu na deore zabrałem go na przejażdżkę po lesie. Niestety w tylną przerzutkę wplątała mi sie jakaś gałąź :) . Nowa przerzutka się pogięła, łańcuch zerwał, a co gorsze hak tylnej przerzutki sie skrzywił i starło w nim wszystkie gwinty :cry: . Tak więc rama do wywalenia :). Kilka zdjęć przed i po wyprawie:

92327806hx6.th.jpg25948956wa9.th.jpg22284101il5.th.jpg

10823279lu6.th.jpg14582860lu0.th.jpg49013234vx8.th.jpg

Moje EVO przeszło kolejny etap odchudzania. Na warsztat poszły koła. Razem z dętkami i oponami bedą ważyć ciut poniżej 3000 gram.

Taka jest ich konfiguracja:

- obręcze Mavic XM 317 (32 otwory)

- piasty Deore XT

- szprychy DT Revolution

- nyple DT aluminiowe

- dętki Schwalbe AV 14 A XX-Light

- opony Racing Ralph

A ja już zamówiłem nową ramke. Bo moje Evo jest za duże. Niestety Unibike już nie sprzedaje samych ram... byłem i z szefem gadałem. ;)

Następcą będzie Accent El Norte. Oczywiście 17". Teraz na nim będę miał ściganta.

Ale z klubu nie zamierzam odchodzić. Na starym sprzęcie, który zostawał po zmianach w Evo złożę na nowo Unibika. Na używanych częściach niskich klasowo. Będzie służył jako treningówka na szosę i pojazd na zimę. :)

siema unibike`owcy :)

rozgladam sie za rowerem dla kumpla. jednym z typow jest evo. jest tylko jeden problem. kolega wazy jakies 110 kg. jest tu ktos o podobnej masie? jak wytrzymuje to rower? kolega nie bedzie raczej szalal. z gory dzieki za wszelkie opinie.

Pozdrawiam ,mam EVO 06,ważę 105kg,rama ,amor (już bez elastomera i zalany olejem) wytrzymuje bez problemu,wysiadły piasty po 700km,obecnie przebieg to 2300km,zresztą zobacz moje posty o EVO.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...