Skocz do zawartości

Unibike Extreme Team

thomash

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki za rade ;) jak dostane rowerek to oglądne czy wszystkie czesci sa takie jakie podane sa na stronie producenta :) czytałem forum o unibiku i widze ze czasami sa czesci inne niz podane i jescze pytanko czy we wszystkich evo disc sa piasty quando??

POZDRAWIAM.Przeczytałem wszystkie posty o piastach na tym forum i nie tylko,osobiście mam dosyć kombinowania z konusami.Wydam większą kasę raz i będę miał spokuj.Naprzykład za rok nie kupię stożka o odpowiedniej wielkości i znowu trzeba dopasowywać tuleje dystansowe itp.Atak łożyska 6000 za2,5 - 8zł RS MOŻNA je nasmarować i jechać dalej.A,że mieszkam wBydgoszczy to centrum rowerowe(fokus.tm-na alegro) mam niejako podręką za to nie skasują więcej niż 200zł,po zamotowaniu tych piast podzielę się doświadczeniami.

Ok fajnie jak zamontujesz to się podziel :) (doświadczeniami) podaj jaki model itp :D

Z ciekawości rozkręciłem przednią piastę, żeby przesmarować itp. i okazało się, że z jednej strony mam 9 kulek, a z drugiej 10.

Być może zgubiłem jedną kulkę, ale wątpie. Nie jest to straszny mankament, ale jednak lepiej mieć 10 niż 9. ;) Dokupiłem kulkę w sklepie rowerowym i po sprawie. Poza tym piasty sprawują się ok, po 900km ani konusy ani nic nie jest uszkodzone.

Ja miałem ostatnio problem ze sterami - zrobiły się straszne luzy w bardzo krótkim czasie. Dałem do serwisu, okazało się że w łożysku zostały 2 kulki.... A gdzie była reszta nie mam pojęcia, ja nigdy nie grzebałem w sterach, nie rozkrcałem itd więc nie było mozliwości zgubienia, czyżby od nowości tak było ?

Wymienili łożysko, luzu już nie ma oprócz tego na amortyzatorze.

Czy w UNIBIKE EVOLUTION 06 , nie disc , da sie założyć hample tarczowe ??? pzdr.

Bez większych problemów, musisz dokupić tylko hamulce, tarcze i piasty pod tarczówki. No i jeżeli chcesz hydraulike to nie obejdzie sie bez nowych klamek (najczęsciej w zestawie z hamulcami).

Ps. Czy wam też w Evo 06 założyli obrecze od Evo Disc ?? :P

Jeśli chodzi Ci o Vuelte Viper to tak tylko srebrne.

ten evo jest świetny!!! wcześniej jeździłem na rowerku za 1000zł a jak sie przesiadłem na evo to tak jakby z malucha do rakiety kosmicznej :D mój znajomy mechanik powiedział że jest świetny :D uwielbiam go :P jeżdże codzień kilka godzin żeby sie nim cieszyc :P bo jak wiadomo za tydzien szkoła :glare: trzeba sie odstresować :) pozdro

Witam!

Unibike Evo '06 jest jest świetnym rowerem!!!!!

Od wczoraj jestem jego posiadaczem i jak na razie jestem z niego baaardzo zadowolony :lol:

Na początku jeździłem po szosie a później pojechałem do lasu i niestety po godzinie jazdy przebiłem już koło :) - wbiła mi się pineska :)

Dzisiaj będzie ciąg dalszy testów :)

POZDRAWIAM.

Witam!

Unibike Evo '06 jest jest świetnym rowerem!!!!!

Od wczoraj jestem jego posiadaczem i jak na razie jestem z niego baaardzo zadowolony :lol:

Na początku jeździłem po szosie a później pojechałem do lasu i niestety po godzinie jazdy przebiłem już koło :) - wbiła mi się pineska :blink:

Dzisiaj będzie ciąg dalszy testów :blink:

POZDRAWIAM.

zgadzam sie :D przejechałem na moim uniku od wtorku kilkanascie kilometrów głownie po lasach jak na razie świetnie sie jeździ ;) i jedno pytanie do malin 50 : jak mogłeś w lesie przebić dętke pineską???? :P

Ja pisze po 2000km

Wady:

- coś mi trzeszczy (po myciu) w napędzie (smarowani nie pomaga)

- poluzował się lock-ring w kasecie

- rama sie porysowała od użytkowania ;)

- około 3-5% zużycie napędu (nie wliczając przerzutek i manetek)

- przy ciężkim wysiłku (jazda po kamienistej plaży) zgią mi się hak i przerzutka troche przygieła(chyba)

- słaba jakość opon

- pancerze linek obcerają ramę

Zalety:

- hamulce działają niezawodnie

- wygodnie się jeździ

- szybko się wszystko reguluje

Co tu więcej pisać SUPER! mimo tych paru wad, które (wydaje mi sie) da się szybko usunąć ;)

Ja pisze po 2000km

Wady:

- coś mi trzeszczy (po myciu) w napędzie (smarowani nie pomaga)

- poluzował się lock-ring w kasecie

- rama sie porysowała od użytkowania :P

- około 3-5% zużycie napędu (nie wliczając przerzutek i manetek)

- przy ciężkim wysiłku (jazda po kamienistej plaży) zgią mi się hak i przerzutka troche przygieła(chyba)

- słaba jakość opon

- pancerze linek obcerają ramę

To nie są wady tylko normalne oznaki użytkowania :) Każy rower będzie tak wyglądał po 2000km :D

Po ponad 11.000 km. Mogę powiedzieć spokojnie, że jak za takie pieniądze to Evolution jest bardzo dobrym i dobrze sprawującym się rowerem. Posiadam wersje Evo 04. Nic mi nie szfankowało. Możliwe, że w tamtych czasach ta firma nie była jeszcze tak rozchwytywana, więc wszystko było ładnie poskładane.

Na pocieszenie można napisać, że może się poprawi bo budują (bądź już zbudowali) nową hale. Więc powinno być więcej rąk do pracy. :D

Do minusów zaliczyłbym te piasty... bardzo słabe uszczelnienie, więc jak się jeździ zimą to od środka korozja je zjada. No ale w rowerku za taką kase nie ma się czego spodziewać.

Mój Evo już coraz mniej przypomina fabryczny... napęd już prawie cały inny (została jeszcze ta przednia przerzutka Nexave). W najbliższym czasie do wymiany idą kółka i może hample.

Co do brzęczenia metalicznego z przodu... to nie musi być piasta... jeśli "brzęczy" to ja bym się skłaniał ku temu, że to szprychy ocierają się o siebie. To jak najbardziej występuje w określonych warunkach (np. prędkość). Różne mogą być tego powody. Niedociągnięte szprychy, wydaje mi się, że pogoda też nie jest tu bez znaczenia. Zauważyłem, że miałem ten problem tak jakby sezonowo... czyli przez jakiś czas bzyczało i przestało po pewnycym czasie. Inny powód... magnez od licznika przyczepiany na 2 szrychy. Zdjąłem i założyłem taki na jedną szpryche i wszystko ok było.

pozdrower. :twisted:

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum. Kilka dni temu miałem przyjemność się przejechać na rowerze Unibike Evo 06 disc (zrobiłem może ze 30km). Czytałem trochę na temat Unibik`ów i generalnie wszyscy je polecają. Chciałem sobie już dawno sprawić dobry rower. Jednak powoli się zbiżają chłodne dni i zima. Czy warto kupić teraz Evo 06 Disc i pojeździć ze 2-3 miesiące zanim spadnie śnieg ? Może jednak warto jeszcze trochę poczekać i pozbierać na lepszy model unibike`a. Rower będe użytkował do jakiś podstawowych trików czy skoków z ramp (najwięcej 50-60cm) no i oczywiście do jazd po lesie. Może też jakiś spokojny Down Hill. Kidyś jeździłem na Kellysie, ale ukradli mi go z piwnicy( ehh.. polska rzeczywistość). Czy mógłby mi ktoś poradzić?

A wiesz do czego jest przeznaczony unibike evolution ?? Bo z tego co piszesz co widzę, że nie bardzo. To nie jest rower do tricków, skoków i dh. Lepiej rozejrzyj się za całkiem innym rowerem.

A teraz inna sprawa - czy ktoś z posiadaczy evolutionów wymieniał już ten jakze wspaniały napę Altus'a ? U mnie do końca sezonu jeszcze dociągnie, do tych 5000 km i chyba koniec. Myślę na razie o kasecie 5.0, jakiś łancuch srama i korba alivio '06, może wyskorbie kase najakiegoś LX za ok 200zl i suport nowy.

Thomash: Masz rację... chociaż, w moim mieście evolution często jest używany jako początkujący sprzęt do streetu albo raczej funbiku. Rama nie jest najgorsza. :)

Co do napędu... tak. Ja wymieniałem tak jak już opisywałem mój rowerek. :)

Kaseta Sram 5.0 jak najbardziej... fajna, kup sobie korbę LX z 2004. Choć ja mam Hoolowtech II. Ale dostałem okazyjnie. I do tego łańcuch LX. Naprawde super działa taki napęd.

pozdro

No ja sie troche zmobilizowalem i wymienilem pare czesci

ztylnej pzrerzutki Alivio na Deore LX

z kasety standartowej montowanej w evo na Deore LX

no i lancuch Sram PC 48

obraz001fq3.th.jpg

obraz002ta7.th.jpg

teraz albo sie posune w strone hamulca tarczowego na przod alebo jszcze nie wiem...;)

korba na razie jst wporzatku wiec zostawie ta acere...

przednia przerzutka alivio tez spoko wiec albo hamulec albo nic na zime:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...