Gość wlkp Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Na szosie wytrzymałość? Ja mam inne podejście :-D Na szosie często ilość pracy włożona przez nogi jest minimalna, bowiem jedyna siła z nóg idzie tylko na podtrzymanie prędkości + minimalne opory toczenia kół. Zas w tereniie musisz dbać, by bik nie zwolnił do zera często i opory straszne Ja na trening miałem rower który wazył 17 kg i czy teraz czy szosa to była jak siłownia na kółkach. Szkoda że sie pozbyłem Co do kolarki, wystarczy kupić jakiegoś corssa taniego bez amorka na 28 cali, takie są już za 700-800 zł, nawet dobre matki (kross, kellys, merida) - i już sie śmiga. Bo rowery MTC na oponkach 1,25 i mniejszych wygladają koszmarnie :eek: no i obwód strasznie malaej, pewno do 190 cm, wieć prędkośc max też spadnie a na 28 calach to spokojnie jest to 212-225 (zależy od opon) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Jak będzie rower na takich oponach wyglądał to mnie kompletnie nie interesuje bo ma dobrze jeździć a nie wyglądać. Co do treningu na szosie to pisze na własnym przykładzie bo w zeszlym sezonie nabrałem najlepszej formy w okresie gdy jezdzilem duzo po szosie, a cwicze lepiej wytrzymalosc bo to jest rownomierny i dlugotrwaly wysilek, a nie jak w tereni duzo wiekszy ale krotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 bo wlasnie dla kondycji sie jezdzi po szosie ... nie wiem skad takie teorie z palca wyssales wlkp. ja nie widze najmniejszego problemu w slickach w rowerze ze 100mm amorem. to ze wamto przeszkadza, cóż, nie mój problem :] popieram thomash'a w 100%. chmiel'u ty tez chyba nie wiesz co mówisz fakt masz racje, ale po co wydawac kilka tysiecy na kolarzowke i buty szosowe wraz z pedalami, skoro mozna zlozyc sobie drugi zestaw kół na slickach ? co wyjdzie imo o wiele wiele taniej bo zamkniemy sie w 500pln (zakładając ze skladamy dobrej klasy koła na obreczy mavica xm317, maszynówkach novateca, i sprychach dt/sapim/etc + dobrej klasy slicki, czyli wg mnie te schwalbe selvio (70 za sztuke) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marker Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 http://img.photobucket.com/albums/v727/Markerek/uni_sl_1.jpg http://img.photobucket.com/albums/v727/Markerek/uni_sl_2.jpg http://img.photobucket.com/albums/v727/Markerek/uni_sl_3.jpg fotki mojego evo tylko się nie śmiac aha... musze zaszpanować koszyczkiem KBIX'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Takie dziwne wrażenie mam jakby ten kbix był zrobiony z takiego plastiku jak jednorazowe kubeczki Dziwnie masz linke od przedniego hamulca pionowa ustawiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmiel Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 wymieniałeś manetki? heh nie jest okropnie myślałem że gorzej. Mam pytanko jeżdzicie w kaskach? jak tak to może polecicie mi jakis? aha i zmienie moze korbe bo ta z evo 05 shimano troche mi nie leży mam do wydania ok 150zł polecicie cos? może piszcie jak tam sezon wam leci. Nio i piszcie coś o innych bikach niż o EVO wkońcu to unibike forum a nie tylko EVO chciałbym przypomnieć. wysyłajcie jakieś swoje zdjęcia z bikami wszyscy chętnie pooglądamy:) ja za nie dlugo wpuszcze swoje ale musze najpierw odzyskać aparat:) pozdrawiam wiam wiam ja mam takie manetki wy też macie takie z rocznika 05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snuffi Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Fajny kask za 100zl to author reflex - mam i polecam a mam jeszcze pyt do userow evolutiona - poniewaz sam chyba go kupie (wybor evo albo hexagon v6) to moze zrobimy (na razie zrobicie sami) jakis unibike evo cos tam cos tam team i zrobilo by sie jakies koszulki (nie koniecznie kolarskie) na poczatek zwykle t-shirty z logo i nazwa zeby przed i po starcie na jakims maratonie bylibysmy rozponawalni kto jest za a jeszcze jedno czy ktos moze mi wyslac foty swojego evo (koniecznie 19' w malowaniu takim jak na stronie unibike ) na maila? oto mail przemas_mj@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Troche fotek mojego evo mozecie zoabczyc na stronie, link w sygnaturce. Dla mnie ten sezon sie jeszcze nie zaczal, troche nauki przedemna jeszcze :/ Jezdze w kasku, nic nie polece bo najlepiej przymierzyc w sklepie wszystkie kaski i wybrac ten, ktory najlepiej lezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmiel Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 ahh dzienx a propo tych dźwigni zmiany biegów macie takie same w EVO 05? kupuj w ciemno tego EVO (na real 100 razy ładniejszy bardziej dynamiczny sportowy wygląd) nie będziesz żałował ja myślałem że mój będzie wyglądał gorzej a gdy go zobaczyłem na żywo mile sie zaskoczylem niesamowite uczucie jak go wyniosłem nowego ze sklepu wszyscy sie rozgladali za mną hihi papa WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ... Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 mozecie mi napisac wymiary ramy w rozmiarze 21 unibike 05?;> bo szukam i nigdzie nie moge znalezc geometri tej ramy , a i napiszcie do jakiego wzrostu polecacie rozmiar 21. z gory dziekuje i zycze wesolych swiat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 ja mam 189,5 cm i mam 21 ale mysle ze od 180 warto kupić rame 21 pozdro pa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 16 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 mysle ze od 180 warto kupić rame 21 Możesz kogos wprowadzic w bład. ja mam 185cm, 19" jest idealne... Rozmiar najlepiej samemu dopasować bo każdemu inny pasuje i może być różnica np w długości nóg itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 tez smigam w kasku jak widac w avatarze ; ] limar sprinter. korba ? ja wymieniam na alivio 'o6 z hollowtech'em. koszulki bawelniane z logiem ? mysle ze nie.. ja mam 181cm i tez mam 19" @ snuffi : ciagle chcesz te zdjecia evo w malowaniu ze strony unibike ? ja mam takowego :] @ chmiel: w evo '05 też są takie klamkomanetki. które z kazdym dniem coraz mniej mi się podobają ale to tak btw : ] a mi sezon " stanął w miejscu " bo posypala mi sie oś suportu : | i jak sie tylko skończą święta, zamawiam częsci ( czytaj, wtorek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmiel Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 nio ja właśnie bede szukać jakiejś korby moze też jakas alivio. nie moge sie doczekać kiedy wyjade rowerem z domu, bo zrzucic troche po świętach trzeba bo kondycja siądzie. heh mi sezon mija powolutku jeszcze dobrze nie zaczołem jeżdzić, bo nie mialem czasu zbyt dużo nauki. Mam pytanko jezdzicie w jakiś teamach czy z kumplami czy samemu czasami, ja mam takową przyjemność jazdy samemu bo nikt z moich znajomych do tej pory nie kupił sobie sprzętu może od wakacji znowu bede jeżdził z kumplami ale to nie pewne. aha moze złoże nowy rower ale do dirtu tym razem z ramą cocaine, ale nie wiem czy bede miał na to pieniądze. na razie to tylko plany. (ramę uzywaną 150zł od kolegi) nie lejcie sie panowie dzisiaj zbyt mocno wodą hehe pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Kolejne kilometry za mną... Mój evo na szosie rozpędziłem do około 45km/h a z lekkiej górki do 50km/h. Na razie wszystko cacy poza lakierem - rysuje się troche w miejscach styków ramy z pancerzami :angry: Wspomnę jeszcze o tylnej przerzutce która czasem zmieni nieoczekiwanie zębatkę. Ale jestem dobrej myśli i sądzę, że trzeba tylko troszeczkę pokręcić śrubkami regulacyjnymi. Zrobiłem pół obrotu wkręcającego śrubka oznaczoną jako "H" i niby do tej pory problem nie wystąpił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 a ja robie wielkie wazenie rozkrecam na czynniki pierwsze swojego bike'a skoluje sobie jakas elekttroniczna wage, a jak nei to bede biegal do zaprzyjaznionego spozywczego wiec, wkoncu ludzei dowiedza sie ile wazy rama od unibike evolution '05 :] ja sam zresztą też :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 19 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Jak masz aparat cyfrowy to bardzo fajnie by było jakbyś porobił fotki na wadze , jak nie da rady to napisz tutaj dokładne wagi części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 da rade . tylko waga ramy bedzie na samym końcu, bo czekam na przesyłke z korba suportem i kluczami. a nie bede podawal wagi kazdej czesci w osobnym poscie , więc mysle ze w okolicach tygodnia/10 dni, podam hm , zważoną "konfigurację" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wlkp Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Ja już sporo rzeczy poważyłem, głównie tych co zmienaiłem lub wywaliłem, wyniki dałem w teście m2006, np: - kiera gięta 320 g - nózka 190 g - opona 870 g - osłonka korby 20 g - siodło 320 g (mam nieco inny model) Jaki model będziesz ważył? Model 2006? To zważ koniecznie amorka, bo chyba w nim tkwi tajmenica większej wagi Evo Rama ponoć waży w okolicy 1,85-2 kg ktoś mówił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 20 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Rama będzie wazyła pewnie 2kg, Kos będzie ważył model '05, ciekawy jestem ile RST będzie ważył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mRNA Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam wszystkich. Jestem posiadaczem evo 06 i mam taki problem: Koło najmniejszej tylnej zębatki (tak około 1-2cm od niej na widełkach) mam takie brzytkie duże otarcia koloru fioletowego . Czy to może zpowodować pęknięcie ramy, np. poprzez utlenianie, korozję, deszcz, śnieg albo inne tego typu rzaczy? Czy to trzeba jakoś zabezpieczyć czy można spokojnie jeździć? Poza tym podobnie jak Blizzard mam jeszcze w tym miejscu: Po zdjęciu podpórki musiałem ponownie ją założyć Rama była tak otarta że szok (aż do takiej fioletowej warstwy - nie wiem czy to jeszcze lakier czy jakaś warstwa ochronna)Co mi poradzicie żeby to zamaskować po zdjęciu podpórki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krihu Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Wg producentów Suntour XCM 2500g RST Gila Plus T5 2200g a np. RST Capa T5 1700g http://www.rst.com.tw/product/pd2005/gila%20plus-t5.htm http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si2d7...detail&tnid=138 chociaż w evo '05 gila jest bez "plus" cokolwiek to znaczy tutaj piszą że Gila T5 waży 1,8kg! http://www.e-rower.pl/product_Gila_T5_RST_1698.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wlkp Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Troszke bez sensu jak się widzi obtarcie montowac nózkę z myśłą, że to cos zaradzi jak już, to będzie się obśrupywanie pogłębiać (bo nóżka jest na załamaniu widelca). Ja kupiłem czarny spray i te miejsce nim potraktowałem. Spray chyba nie powinien ALU zaszkodzić - a może sie myle? Z drugiej strony - między łańcuchem - mam czarna taśme izolacyjną, jak ochronka przeciw obtarcią. A co do zębatki - to jak niby zębatka ma ci rame popsuć? ps. sam jestem ciekaw ile ten stary RST waży. Koleś z allegro mówi że model amorka SR w Evo 06 waży na 100% 2500 g, ale nie mogłem sie doprosić, czy już z rurą, czy tylko widełki i łacznik, ponoć całość. RST waży - tak mówią - 2-2,5 kg. Na mój gust musi być ze 300 g lub więcej lżejszy, skoro Evo 06 jest cięższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wlkp Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Jakim cudem RST Capa T5 waży niby 1700 g? Z ALU jest czy co? Chyba ważone bez rury sterowej, bo na allegro czesto pisali (przy RST) np: waga katalogowa 1800, realna 2510 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mRNA Napisano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A co do zębatki - to jak niby zębatka ma ci rame popsuć? Ne zębatka tylko łańcuch. Jakimś códem łańcuch obtarł mi ramę przy samych widełkach tylnich od wewnątrz A co do podnóżki to jak kupiłem rower to jej nie odkręcałem (na tych 200gramach mi nie zależało i uznaję że się przydaje, bo rower trzymam w pokoju i nie mam go gdzie oprzeć tak aby sie nie przewrócił ). W końcu rower opierać się zaczą pod coraz mniejszym kątem. Postanowiłem ją odkręcić. Wykręciłem śrubki a tu obtarcie 32mm na 8mm po obu stronach :!!: mam czarna taśme izolacyjną A czy to się nie będzie w deszczu odklejać? Ale to się chyba brzydko prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.