Skocz do zawartości

[obręcze] do "ambitniejszej turystyki"

hudy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nabierając coraz większego obrzydzenia do haseł enduro i all mountain składam sobie powolutku rowerek mający służyć domyślnie jako w miarę uniwersalna pomykałka pozwalająca bez większych problemów jeździć po nizinach, ale też i dająca sobie świetnie radę w górach. Docelowo miałby być to full 130/130 skoku, lub też sztywniaczek 130/0. W pełnym rynsztunku zapewne nie przekroczę w najbliższym czasie 65 kg, więc jeśli chodzi o moją masę to sprzęt nie ma za dużo do roboty, a i jeśli o skakanie czy inne tego typu akcje to chyba będzie miała łatwe życie. Interesują mnie obręcze w cenie do 100 (max 120) zł za sztukę. Wypatrzyłem co następuje:

- Alex FD 26 - w obecnych kółkach mam właśnie te obręcze i zastanawiam się nad dalszym małżeństwem

- Alex TD 17

- Mavic XM 317

- Sun Equalizer 27 - bez opinii, ale wyglądają ciekawe, może warto spróbować?

Może byście polecili coś jeszcze innego?

Napisano

ja zastanawiam se jeszcze nad alex dp20. fd 26 nie są za wąskie? jak by sie tam wsadziło oponkę 2,3 albo nawet 2,4 nie bedzie to to latać? dp20 mają te 28mm, więc nawet 2,5 by weszła

Napisano

Docelowo celuję w gumy 2.3, więc nie przewiduje żadnych kłopotów z szerokością :)

Napisano

hudy, możesz zmierzyć fd26? bo teraz mi sie mętlik w bani zrobił, bo już nie wiem czy mają 24mm, czy 26.

pytanie do reszty, czy gdyby mi kiedyś coś odbiło i chciał bym sobie wsadzić do takiej obręczy oponkę 2,5 nie bedzie to to latać? jakie mogą być zakresy opony dla obreczy 26mm?

Napisano

Jak sama nazwa pokazuje moja FD26 ma 26mm szerokości, ale obręcze z AntiSnake Bite mają szersze stopki niż inne, więc można je porównywać z obręczami o szerokości 24mm. Według producenta wewnętrzna szerokość obręczy to 19.3mm.

Napisano

ja mam fd26 na przodzie i bez problemu przyjmowalo oponke 2,35 z-maxa. natomiast dp20 mialem z tylu.. bardzo mocna i calkiem sztywna obrecz przynajmniej tak mi sie wydawalo dopoki nie sprawilem sobie mavica d.3.1 :) to jest to samo co ex823. zapomnialem o centrowaniu kola :D ale za taka cene jak jest dp20 to warto naprawde, chociaz ja bym bardziej polecil jednak fd26. jest chyba odrobine lzejsza do tego. dp20 mial kiedys giant seryjnie w serii ac wiec to mowi samo za siebie co moga wytrzymac te obrecze ;) a moje doswiadczenia to potwierdzaja

Napisano

Ważę podobnie, jeżdżę w sumie chyba też. Miałem Alexy TD 16 przez kilka lat i nie miałem im nic do zrzucenia. Zeszły rok przejeździłem z przodu na FD 26 (musiałem poskładać koło na ośkę, dlatego pozbyłem się TD 16, o wyborze FD 26 zdecydowała jej trochę większa szerokość). Teraz, głównie ze względu na piastę, składałem nowe tylne koło i zdecydowałem się także na FD.

Bardzo fajnymi obręczami są też Sun SOS (montowane w Ransomach i w Enduro, widziałem je chyba w Extreme Shopie po 99 zł). Nawet chyba bym je kupił (bardziej mi się podobają naklejki z czerwonym, niż z żółtym :(), ale jak składałem przednie koło, to nie wiedziałem że takie są, a jak składałem tylne, to już chciałem mieć to samo co z przodu, a poza tym kupiłem nówkę FD 26 za 50 zł.

Napisano

Też o Alex Rims nie mogę złego słowa powiedzieć.

Składając jakieś 2 lata temu rowerek całkiem budżetowo i w założeniu tylko czasowo kupiłem 2 x TD16. Ale okazały się jak na moje wymagania tak dobre (wówczas nawet 92kg ;) ), że mam je już w kolejnej ramie (teraz 78kg :) ). Nierzadko ładuję w dół jak sie da i sam jestem zdziwiony, że te obręcze tak się trzymają. Spodziewałem się marnizny, ale może oczekiwania miałem niskie, więc pozytywne zaskoczenie robi swoje, tym bardziej, że do wielu nawet najdroższych Maviców jakie miałem z ich wyciąganiem się obręczy wokół nypla przy mocnym naciągu szprych jestem do dziś zrażony. I co ważne AntySnakeBite naprawdę działa bo myślałem, że to pic na wodę. Teraz planuję (może) zakup piasty DT i chciałem złożyć kółko na częściach jednego producenta, ale właśnie zniechęca mnie do innych obręczy brak tego patentu, więc też chyba pozostanę przy Alexach, może przesiądę sie właśnie na TD17 bo 16'ki są już poza ofertą. Szerokość opon jaką używam i mi odpowiada to 2,25, ale widziałem i kapcie 2,5 na tych obręczach.

Napisano

Ostatecznie wygrała waga, i wcześniejszy kontakt z xm317 w biku brata, bez problemu łykają oponki 2.3, miałem je pod ręką w Harfie. Już naplotłem na nich komplet całkiem przyjemnych kółeczek - cieniowane Machy i komplet piast Novatec'a z serii Extra Light Weight.

Zobaczymy jak kółeczka wypadną w porównaniu z poprzednimi (NS Roller/Coaster, FD 26, Mach 2.0).

Napisano

Biorąc wagę szprych z weightweenies 2,05 kg razem z zaciskami, rewelki nie ma, ale i tak są lżejsze od tego co mam obecnie o jakieś 300 gram z małym hakiem.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...