Skocz do zawartości

[amortyzator] enduro / all mtn ok 140mm

rud

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
bodziekk: właśnie problem jest taki że nie będę mieć zbyt dużo czasu na szwędanie się i szukanie okazji, poza tym z tego co działem ceny pike'a w stanach (a w każdym razie modeli 2008) są porównywalne do tych z polski, 454 są tańsze, ale też przekraczają mój budżet. a skoroś posiadacz, powiedz mi jak się pike zachowuje w sytuacji dobicia - ostre walnięcie w nadgarstki? czy może nie da się go dobić... ? gwoli ścisłości team = 454 ?

Tak, 454 to Team.

Żadnego walnięcia w nadgarstki nie zauważyłem, a cały skok na pewno udało mi się wykorzystać.

To, czy będzie się dało dobić, zależy od twardości sprężyny i poziomu oleju. Dodatkowo masz jeszcze regulację tłumiena kompresji.

Napisano

fakt nawet się przyznali do tego, podobnie mi w Wigwamie mówili jak szukałem amora dla siebie.

Niemniej idea szybkiego i znacznego spuszczania widelca jako taka była bardzo dobra, a wg znajomego servisującego amorki i w tym się specjalizującego budowa była banalnie prosta - komora powietrzna przedzielona tłokiem z otwieraną i zamykaną dziurą. Ciekawe, że DT ma teraz coś takiego (LaunchControl) także w powietrznych i widać nie boją się tego rozwiazania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

priorytetem dla mnie było obniżenie roweru, niestety różnice w wysokości względem aktualnego mojego widelca są zbyt małe, fox vanilla jest niższy o jakieś 5mm, a ma o 15mm mniej skoku, rs odpada przez mocowanie is (pike byłby idealny gdyby nie absurdalna waga). składam więc na nową ramę (albo sc heckler albo transition covert) w dobrym dla mnie rozmiarze (15") i rozwiąże to moje problemy wysokości roweru bardziej niż niski widelec. co do samego widelca, najprawdopodobniej zmienię w moim nixonie golenie dół na te od minute na oś 20mm na szybkozamykacz (jeżeli będą pasować, wg mnie powinny, jak nie to zwykłe 20mm nixona) + regulacja rtwd - nixon idealnie pasuje w to jak jeżdżę, a nie ma widelca bardziej nixnonowatego niż nixon ;) ale najpierw rama.

• 1 rok później...
Napisano

Witam

Zastanawiam się ostatnio nad wymianą mojego xc 600 140 air na coś bardziej sztywnego. Ten amortyzator jest obecnie zamontowany w moim reignie 2 i jest jego najsłabszym ogniwem. W

Zastawiam się nad

1. Pike 454

2. Revelation ze skokiem 140

3. Manitou Nixon 140

Proszę o opinie na temat ww. amortyzatorów, bądź inne propozycje. Cena max – 2000 zł

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...