bodziekk Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 bodziekk: właśnie problem jest taki że nie będę mieć zbyt dużo czasu na szwędanie się i szukanie okazji, poza tym z tego co działem ceny pike'a w stanach (a w każdym razie modeli 2008) są porównywalne do tych z polski, 454 są tańsze, ale też przekraczają mój budżet. a skoroś posiadacz, powiedz mi jak się pike zachowuje w sytuacji dobicia - ostre walnięcie w nadgarstki? czy może nie da się go dobić... ? gwoli ścisłości team = 454 ? Tak, 454 to Team. Żadnego walnięcia w nadgarstki nie zauważyłem, a cały skok na pewno udało mi się wykorzystać. To, czy będzie się dało dobić, zależy od twardości sprężyny i poziomu oleju. Dodatkowo masz jeszcze regulację tłumiena kompresji.
Schwefel Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 strasznie żałuję że manitou nie produkuje już nixona z regulacją skoku IT z manetką. Nie masz co żałować, bo IT było dość awaryjne dlatego się wycofali z tego.
Mentos Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 fakt nawet się przyznali do tego, podobnie mi w Wigwamie mówili jak szukałem amora dla siebie. Niemniej idea szybkiego i znacznego spuszczania widelca jako taka była bardzo dobra, a wg znajomego servisującego amorki i w tym się specjalizującego budowa była banalnie prosta - komora powietrzna przedzielona tłokiem z otwieraną i zamykaną dziurą. Ciekawe, że DT ma teraz coś takiego (LaunchControl) także w powietrznych i widać nie boją się tego rozwiazania.
alghar Napisano 24 Lutego 2008 Napisano 24 Lutego 2008 Zastanawiam sie nad Stance Flow 120-150 mm do enduro
rud Napisano 8 Marca 2008 Autor Napisano 8 Marca 2008 priorytetem dla mnie było obniżenie roweru, niestety różnice w wysokości względem aktualnego mojego widelca są zbyt małe, fox vanilla jest niższy o jakieś 5mm, a ma o 15mm mniej skoku, rs odpada przez mocowanie is (pike byłby idealny gdyby nie absurdalna waga). składam więc na nową ramę (albo sc heckler albo transition covert) w dobrym dla mnie rozmiarze (15") i rozwiąże to moje problemy wysokości roweru bardziej niż niski widelec. co do samego widelca, najprawdopodobniej zmienię w moim nixonie golenie dół na te od minute na oś 20mm na szybkozamykacz (jeżeli będą pasować, wg mnie powinny, jak nie to zwykłe 20mm nixona) + regulacja rtwd - nixon idealnie pasuje w to jak jeżdżę, a nie ma widelca bardziej nixnonowatego niż nixon ale najpierw rama.
ostiepok Napisano 16 Czerwca 2009 Napisano 16 Czerwca 2009 Witam Zastanawiam się ostatnio nad wymianą mojego xc 600 140 air na coś bardziej sztywnego. Ten amortyzator jest obecnie zamontowany w moim reignie 2 i jest jego najsłabszym ogniwem. W Zastawiam się nad 1. Pike 454 2. Revelation ze skokiem 140 3. Manitou Nixon 140 Proszę o opinie na temat ww. amortyzatorów, bądź inne propozycje. Cena max – 2000 zł Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.