Skocz do zawartości

[opony] Hexagon V4 - rozmiar.

duchwg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry!

Zacznę od tego, że dawno mnie nie było na forum! Postanowiłem wrócić i dowiedzieć się troszkę czegoś więcej. Pogoda za oknem jak na teraz może nie dopisuje, ale trzeba się zacząć przygotowywać do sezonu?!! A więc:

Mam rower Kross Hexagon V4 '06 a w nim już zużyte opony 26''x1.9

Jeździłem na nich dużo, ale jednak dochodzę do wniosku że opony 1.9 są za wąskie! Ja po prostu źle się czuję na zjazdach i na dość dużych zakrętach. Dlatego mam do Państwa pytanie. Czy istnieje możliwość aby do ramy Hexagon V4 z roku 2006 włożyć oponę 26''x2.1?

Póki co nie mam możliwości sprawdzenia tego, ale może ktoś z użytkowników forum ma taką ramę na takich oponach!

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Napisano

Nie znam wymiarów tej ramy ale pewnie większośc do 2.25" opon wejdzie. Śmiało bierz jakieś 2.1. A nie możesz sobie wyobrazić trochę szerszej opony w widelcu i tylnich widełkach?

2.1 to Około 53mm a niektóre opony 2.1 są zaniżane i w rzeczywistości mają po 50mm. Kenda ma 2.1 dobrze oddany rozmiar - 54mm szerokości.

Napisano

Zapamiętaj sobie wartośc cala, to będzie wszystko łatwiej w wymiarach rowerowych. 1 cal = 2,54cm Oponka 1.9" to przeważnie 48mm ale często jest mniej tzn 46mm - tyle na oko mają Larseny TT 1.9"

Napisano

Racing Ralph 2008 i Kenda SBE 2.1 mają niższe opory na szosie od większości 1.9" opon. Larseny mają troszkę niższe od nich ale jak napisałem to są opony o zaniżonym rozmiarze {faktyczne 1.75/1.8"}

Napisano

W takim razie kupie oponki 2.1! Myślę czy czasemna przód nie dać 2.25 ale to byłaby chyba przesada! 2.1 powinny starczyć! Aha!

Jakie opony dać żeby się szybko nie zdzierały! Bo w starym rowerze miałem opony 2 sezony a teraz opony przeważnie mam na 3 miesiące :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...