Skocz do zawartości

[koło] szukam dobrego tylnego kola :)

howado

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Jakiś czas temu kupiłem na allegro używany rower. Mam trochę kasy i wymieniłem ramę ( cube attention comp ) a teraz czeka mnie wymiana tylnego koła bo jest strasznie zniszczone i nie da sie go nawet prosto ustawić.

Szukałem dobrego tylnego koła ale nie mogłem znaleźć bo szukam koniecznie na obręczach Mavic bo na przodzie mam Mavika

i nie chce innego .

Myślałem na taka kombinacja :

Obręcz : Mavic xm 317

Piasta : XT

Szprychy : za bardzo nie wiem jakie wybrać

Nyple : tez nie wiem jakie dobre

Bardzo was proszę o pomoc czy taka kombinacja jest dobra i czy może gdzieś na internetowym sklepie można kupić takie gotowe kolo.

Napisano

Zestaw sensowny, prawdopodobnie gotowego nie znajdziesz, np bikestacja.pl ma takie koła ale w komplecie z przednim. Musisz powybierać części i zamówić z usługą zaplecenia. Sprawdź w centrumrowerowe.pl

Jeżeli chodzi o szprychy to w zależności od potrzeb wagowych. Jak chcesz tanio i dobrze to szprychy DT champion i mosiężne nyple, jak trochę lżej to DT competition oraz nyple aluminiowe. Obręcz jest wytrzymała, piasta też w miarę w porządku, szczególnie jak na jej cenę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

to ja się podłączę: ważę około 100kg, jeżdżę głownie XC ale zdarzają się wypady w beskidy. po przejechaniu ~800km mam już 3 szprychy złamane... rower jak w podpisie, co tam mam nie pamiętam. pomóżcie wybrać obręcz i szprychy bo się na tym nie znam.

z góry dziękuję!

ps. aaa i jeszcze jedno - co robić z tylną piastą - Shimano FH-M475 Disc? wymieniać od razu (na co?)czy zostawić?

Napisano

Najlepiej zbuduj nowe tylnie koło. Obręcz - wg woli, piasta na maszynach np novatec pod tarcze, albo jakieś NS-y, szprychy shampion lub inne dobre 2.0 i nyple mosiężne nierdzewne.

Tylnia piasta shimano którą masz jest średniej jakości dlatego lepiej zainwestować w coś przyszłosciowego.

Napisano

Oczywiście wszystko zależy przede wszystkim od tego jak chcecie jeździć. Conley widać szprychy były jakieś podstawowe, skoro już 3 pękły. Najlepszy zestaw pod tarczę to piasta XT FHM765 lub 775, do tego obręcz (przy Twojej wadze odpadają lekkie rozwiązania) powiedzmy z tańszych DM24, z droższych np. DT 5.1, a szprychy obowiązkowo Champion.

Howado zestaw, który wybrałeś jest dobry i spokojnie można go polecić, dodaj szprychy champion i nyple mosiężne i masz spokój z kołem. a co do zaplatania w bikestacji, to polecam ten wątek http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry464517 Pozdrowerek ;)

Napisano

Piasta tylnia XT 775 o przebiegu 220km zaliczyła u mnie awarię bębenka. Tajwański novatec po 6 000km ma się bardzo dobrze, łożyska chodzą trochę głośniej niż na początku ekploatacji, ale bębenek i zazębianie się piasty jest jak nowe...

• 4 tygodnie później...
Napisano

odświeżam temat B) - przypominam: biker 100kg + ostra jazda w terenie, czasem beskidy... w sprawie obręczy waham się między `Sun Rims Double Track` a `AlexRims Supra BH`. szprychy: Champion`y. piasta... no własnie, co wybrać? spróbować novateca na 4 maszynowych czy np Reborn Fat Joint 20 mm? o co własciwie chodzi z tymi 20mm - spasi do zwykłego hardtaila? help me z wyborem bo czas leci a ja siedze w domu...

Napisano

Odnośnie piast reborna to na temat ich awaryjności jest już tyle przykładów, że chyba nie muszę dokładać kolejnych. Obręcz SUPRA BH będzie jak najbardziej odpowiednia do Twojej wagi, a piastę weź albo XT (najlepiej starego, to oszczędzisz sobie zagwostki czy padnie Ci bębenek w piaście czy nie) albo novateca, chociaż osobiście stawiałbym na XT. 20mm oś to oś sztywna i do niej potrzebowałbyś specjalnego amortyzatora, tak więc odpada. Pozdrowerek ALL :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...