Skocz do zawartości

[11 700g] Cube Aim V/D by Adik

Adik

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucam projekt moje Cube'a Aim który służy mi do turystyki i fajnego smigania sobie po górkach i szosach, czasami w terenie.

Większośc komponentów nie jest ważona ale dam orientacyjne wagi lub katalogowe.

Rama: Cube Aim 20" 2140g

Amortyzator: Mx Comp Air Bomber 85mm 2006 1940g

Koła

Piasty: Rotaz szosa przód / tył Xt 2008 FH-M775 -------p:65g t:350g

Obręcze: Alexrims Equalizer ------------------------1x445g 1x450g koło tył:1020g {około}

Szprychy: DT comp silver ----------------------2x190g koło przód:730g {około}

Opona przód: Kenda Small Block Eight 2.1 ------1x510g

Opona tył: Schwalbe Racing Ralph Evo 2.1 ----1x470g

Dętki: Maxxis Ultralight schrader valve---------2x125g

Taśmy: żólte noname -------------------------2x10g

Zaciski: novatec/xt ---------------------------2x60g

Nyple: Pillar Red 64szt---------------------------20g

Napęd

Przerzutka przód: Lx FD-M581 ------------------165g

Przerzutka tył: Sram 7.0 -----------------------270g

Manetki: Sram SX5 3x8 ------------------------180g

Klamki: Avid FR-5 ------------------------------155g

Kaseta: Sram 5.0 11-28 /wymiana na Alivio hg40 11-32 / sunrace SRCSX8C 11-30 - [247g/360g/291g] -wliczona masa kasety sunrace w rozpisce

Łańcuch: Sram Pc58 /wymiana na Pc48 --------320g

Korba: Deore FC-M540 2 śruby alu /2 tarcze alu -670g

Suport: Xt Octalink BB-ES71 68/118 ---------------------262g

Linki, Pancerze: Accent ------------------------150g?

Hamulec przód: Avid SD7 -----------------------180g

Hamulec tył: Avid BB5 2008 ---------------------230g

Tarcza tył: SMRT 97 XTR 160mm ----------------130g

Mostek: Zoom 100mm/25,4mm ------------------140g

Sztyca: FSA CARBON SL-K 0-Sb 31.6mm/350mm -240g

Siodło: FSA SL-K Ti rails ------------------------185g

Zacisk sztycy: No name -------------------------50g

Kierownica: Zoom double butted ----------------160g

Rogi: WCS -------------------------------------105g

Gripy: Boplight Team 1/2 -------------------------15g

Pedały: Shimano Pd-520 -------------------------375g

Stery: Ritchey ----------------------------------130g

Podładki pod mostek:1x10mm Alu/2x15mm Carbon --20g

Neopren:Futura ----------------------------------25g

Licznik: Cateye Velo 8 ----------------------------40g

Sakiewka podsiodłowa ---------------------------- 30g

Suma: 11 700g {Mniej więcej}

Zdjęcia roweru z wszystkimi czesciami z rozpiski - za 5/6 dni

Co planuję wymienić jeszcze:

Amortyzator na R7 2008 80mm {za rok}

Rama na No Saint Maxi Ari Carbon {za dwa lata}

Oczywiście wątpliwe wagi zgłaszajcie to wtedy wszystko zrobię w rozpisce dokładniejsze {wagi elektronicznej nie posiadam}

Dziwne co nie? Mam dośc vki z tyłu a z przodu mocna tarcza nie jest mi potrzebna. Rozcentrowywanie tylniego koła miało newralgiczny wpływ na nerwy i słabośc tylniej vki. :D

Szprychy miałem mieć Dt revo na przodzie ale rozmiar szprych przy słoneczku {256mm} wykluczył revo, którego w tym rozmiarze nie ma prawie nigdzie.

Acha i dysponuję zimówką o podobnej wadze {ok 12kg} więc kupując lżejszą częsc do Cube'a odchudzam 2 rowery naraz :D

Noszę się z zamiarem dojścia do 11.5kg w tej konfiguracji z tylnią tarczówką, nie tracąc zbyt dużo pieniędzy i przede wszystkim funkcjonalności. :P

Wiedziałem że o czymś zapomnę :D Koszyk na biodn Kbix Squad + 50g i tylnia lampka Sigma Cuberider2 + 50g a i jeszcze uchwyt przedniej lampki Cateye + 20g

Waga w okolicach 11 800g się robi, ach ciężko ciężko jest.

Misiek nie narzekaj :huh: jak wszystko będzie na miejscu to dam fotki i wg mnie nie będzie to źle wyglądało. Tarcza XTR Centerlock 5 ramienna jest z reguły ładna a hydraulicznego hamulca na tył nie chciałem. Natomiast na przodzie będzie ładnie zaplecione przednie kółko na słoneczko i naprawdę wystarczająca mi vka. Tarcza na tyle to nie potrzeba większej siły tylko niezawodności.

Różnica wagowa pomiędzy kompletem v a przód v/tył tarcza jest naprawdę niewielka. Piasta - waga ta sama, hamulec {+50g} i tarcza {+130g} do tego pancerz i linki dluższe czyli załóżmy że + 20g. Ile jest więcej? - 200g. Przy tym mam obręcze pod vki czyli masa koła względem wersji pod v się nie zmieniła. jakby co to zawsze mogę wrócić do vki na tyle, przepleść koło na przodzie na inną piastę i z przodu będzie tarcza ale wszystko wyjdzie w praniu :D

Oczywiście wątpliwe wagi zgłaszajcie to wtedy wszystko zrobię w rozpisce dokładniejsze {wagi elektronicznej nie posiadam}

Idąc za przykładem zachęcony cytatem u góry :( :

Amortyzator: Mx Comp Air Bomber 85mm 2006 1940g

Jaka długość sterówki? u mnie dość sporo przycięta i waga 1981 g.

Zaciski: novatec/xt ---------------------------2x60g

Przedni u mnie 54 g - możesz odjąć 6 g :D

Łańcuch: Sram Pc58 /wymiana na Pc48 --------320g

Coś mi się wydaje, że będzie sporo mniej. Pewnie <300 g.

zaciski mam model 207 http://www.allegro.pl/item309561516_zacisk...210_nt_207.html czyli tak czy siak 5g mniej :)

bomber ma 24cm sterówkę, dałem wagę 1940 bo odjąłem trochę g od twojego bombera 105mm {w końcu 85mm jest lżejszy}

Łancuch trochę skrócę także będzie powiedzmy że 310g

kaseta Sunrace waga 295g, żeby się na pojedyńcze gramy nie rozdrabniać :D

średnią zębatkę będę miał http://www.allegro.pl/item315135851__tarcz...m_104_%5D_.html

także zrobię dokładniejszą rozpiskę wagi korb i tarcz... może kupię też http://www.allegro.pl/item316202162_sruby_...loty_5szt_.html

Obręcze ważyłem na wadze z dokładnością 5 czyli komplet w okolicach leciutko poniżej 900g mnie zadowala. Jednak mam obawy co do wytrzymałości tej obręczy z tyłu {ale teraz już za późno na zmiany} :P

Fajnie byłoby zejśc trochę gram nie wydając więcej niż 400zł i przy okazji polepszyć wygląd ale znając życie zejście 250-300g przy obecnej rozpisce to już większe koszta.

Heh wymyśliłem właśnie "patent" na zejście z 20g z masy roweru. Upitolę wreszcie tą sterówkę, przynajmniej o 15mm - mam wysoki komin i 40mm podkładek ale chcę zostawić 25mm {czasami daję 10mm i mostek, a ostatnio 15mm i mostek i jest równie dobrze}. Ale teraz czy to się finansowo opłaca? {serwis} Trzeba by znowu wbijać gwiazdkę na czym się absolutnie nie znam. Może jednak zostawię tak jak jest. Z ramą Maxi ari i R7 to już solidnie przytnę sterówkę ale to odległe czasy :D

Acha i cholerne koła jeszcze nie dotarły do mnie. Będą albo jutro albo w przyszłym tygodniu :(

bomber ma 24cm sterówkę, dałem wagę 1940 bo odjąłem trochę g od twojego bombera 105mm {w końcu 85mm jest lżejszy}

Ale weź pod uwagę, że ja mam 18,5 cm sterówki (przynajmniej tak mi się wydaje, że tyle zostawiłem a nie pisałem tego w specyfikacji) a stalowa sterówka jest ciężka :(

No nie! ale wypasiona ta tarcza 34T! jejku ale by mi przypasowała do sprzęta :D też taką chcę.

Hehe od razu kupiłem żeby mi nikt nie sprzątnął :P Po dzisiejszej jezdzie wiem że na pewno bedzie o wiele lepiej się jezdziło na 34 z zamiast na 32z. Za dużo macham manetką na tej tarczy i zbyt małe są przeskoki między przełożeniami :) Sterowa stalówka? Stalowa sterówka? Nic z tych rzeczy mi nie pasi bo ja mam aluminiową :( Jeżeli masz mx z 2006 to też powinieneś mieć :D Co sądzisz o tym obcięciu jej o 15mm? Da się wykorzystać tą gwiazdkę i wsadzić ją potem niżej? Mój rower schudłby o 20g ale dałbym 2 15mm podkładki do roweru kumpla i tamten by schudł o 30g :D

Widelec też mam z 2006 r. Hmm na moje oko to była stal, bo cóż by tyle ważyło?

Tnij sterówkę! :] najlepiej zobacz jaka jest wysokość główki sterowej w Twojej przyszłej ramie, dodaj kilka mm na stery, kilka cm na mostek, z 1,5 cm na podkładki i z 0,5 cm na zapas i tnij :(

No saint 19" ma 130mm główki. Mój Cube Aim 20" ma 160mm główki. Mam sterówkę 24cm także chyba mogę upitolić ją o 25mm. Nie wiem czy uda mi się uzbierać na tego no sainta i tym bardziej nie wiem czy mając go wsadziłbym do niego bombera. Co tyle w nim waży? Amor, sterowka jest w takim ala złotym kolorze i jest alu {sprawdzałem magnesem}. Chyba zrobię tak jak powiadasz, o ile da się to zrobić przy minimalnych kosztach. Tarcza ci się podoba? Trzeba było ją wcześniej zobaczyć i kupić :D

Możliwe że postaram się też nabyć tarczę 22T alu, bądz 24t jakąkolwiek gdyż wkurza mnie te niskie przełożenie. W zimówce mam większą korbę ale tam jest momentami za ciężko dlatego zamiast 22-32-44 i 26-36-48 pójdę na kompromis i zrobię 24-34-44. Podoba mi się też tarcza 46 ale jest nie do dostania w normalnych kwotach a i nie jest łatwo rozbujać ją :(

Widziałem żę sprzedawałeś tarcze "trekkingowe" na forum. Masz je jeszcze?

Eh pomyliło mi się - sterówkę mam zwykłą - srebrną :D Ale jest aluminiowa. Przed chwilą rozkręciłem mostek i podkładki i bawiłem się magnesem. Przyciągał - przy główce ramy {stery} i przy gwiazdce, czyli ewidentnie jest Aluminiowa. Bawiłem się magnesem na sterówce RS tory u kumpla i tam to on ciągnął z 10cm :P Sprawdź u siebie bo mi się aż wierzyc nie chce że masz stal :) Popatrzę twój temat o tarczach, może będę paroma zainteresowany :(

Eh pomyliło mi się - sterówkę mam zwykłą - srebrną :) Ale jest aluminiowa. Przed chwilą rozkręciłem mostek i podkładki i bawiłem się magnesem. Przyciągał - przy główce ramy {stery} i przy gwiazdce, czyli ewidentnie jest Aluminiowa. Bawiłem się magnesem na sterówce RS tory u kumpla i tam to on ciągnął z 10cm :P Sprawdź u siebie bo mi się aż wierzyc nie chce że masz stal :P Popatrzę twój temat o tarczach, może będę paroma zainteresowany ;)

Nie każda stal przyciąga magnes.

W takim razie jest to dośc lekka stal. Naprawdę fajna jest ta rura sterowa i po samym wyglądzie idzie stwierdzić {powiedzieć} że to alu. Dobra, dla doświadczenia, a raczej dla lightowania utnę te 15 albo 25mm sterówki i stwierdzę czy to alu czy jednak stal. A ponowię pytanie - da się odzyskać gwiazdkę i użyć ją ponownie?

Okej, koła już są http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry458613 był to strzał w 10 :) Zdjęć roweru jeszcze nie wrzucam bo aktualnie ma on założone 3 hamulce, długi komin i nie wymieniona średnią zębatkę... Od aktualnej wagi - 11 950 jeszcze zrzucę 300g - poprzez wypieprzenie tylnej vki, ucięcie 15mm sterówki i wymianę średniej tarczy. Także fotki najwcześniej we wtorek.

Myślałem, żeby zastąpić pedały lżejszymi ale to nie od razu, powiedzmy że za kilka miechów. Te mi się spodobały http://allegro.pl/item318171236_pedaly_mtb...micki_bike.html.

Do zdjęć porządnie wypucuję rower bo rama jest obryzgana błotem :)

Amortyzator: Mx Comp Air Bomber 85mm 2006 1920g - teoretyczna waga z przyciętą sterówką {21.5cm}

Koła:

Opona tył: Schwalbe Racing Ralph Evo 2.1 460g {było 470 ale większośc wag podaje 450-460g}

Taśmy: żólte noname 1x10g {przód} / michelin 24mm tył 1x25g

Zaciski: novatec/xt ---------------------------115g

Napęd

Kaseta: Sunrace SRCSX8C 11-30 - 295g

Łańcuch: Sram Pc48 310g

Korba: Deore FC-M540 rozpracuję korbę na części pierwsze w przyszłym czasie. Wymiana zębatki 22 na alu {zysk 20g} niedługo, średnia alu - Stronglight 34 - wagi nie znam, śruby aluminiowe kupię KCNC złote

Linki, Pancerze: Accent ------------------------180g?

Hamulec tył: Avid BB5 2008 ---------------------230g + adapter 30g

Rogi: WCS - może poddam je tuningowi {mam zamiar z 15g zrzucić z nich i polepszyć komfort} 105g

Pedały: Shimano Pd-520 375g - kiedyś wymiana na Exustary 280g {zysk 100g}

Podładki pod mostek:1x15mm Carbon 7g

Licznik: Cateye Velo 8 ----------------------------40g + magnes z 20g

Koszyk na bidon: Kbix Squad ---- 55g

Uchwyt przedniej lampki Cateye -- 25g

Sigma Cuberider 2 ---------- 50g

Suma: 11 850g {Mniej więcej}

Koła są wporzo, tylni hampel taki jaki chciałem - dzięki niemu wybroniłem się dzisiaj małym slajdem przed zderzeniem z skracającym sobie drogę samochodem.

Idę go wyczyścić i porobić te zdjęcia. Relacje z jeżdzenia na koronce 34 najprawdopodobniej jutro.

Zdjęcia zrobione wczoraj, nie miałem okazji ich wrzucić na forum, także wrzucam je dzisiaj..

cubefoto4av5.th.jpgcubefoto2xa2.th.jpgcubefoto3cd5.th.jpgcubefoto5gr0.th.jpg

cubefoto8or6.th.jpgcubefoto6if0.th.jpgcubefoto9uw3.th.jpgcubefoto11ud0.th.jpg

cubefoto14jn7.th.jpgcubefoto7yh3.th.jpgcubefoto15gd3.th.jpg

Wrzucałem te fotki przez 1.5 godziny, uff wreszcie jakoś ten rower wygląda. Pivoty wykręciłem z ramy {na zdjęciu jeszcze są} a śrubki w korbach musze w najbliższym czasie zastapić złotymi bo korba wygląda szaro buro, a przecież bedzie "customized'owana" :( Mówcie co się wam podoba, co psuje ogólne wrażenie i zbytnio kontrastuje. Zdzierżę krytykę :D Tylko nie kłóćcie się o tylnią tarczę że powinna być z przodu :(

Może od strony napędu nie wygląda ten zacisk zbyt dobrze {z drugiej strony lepiej} ale jest wg mnie bardzo estetyczny, ergonomiczny i nie będę ryzykował zbyt mocnego ściśnięcia mojej carbonowej sztycki zaciskiem na imbus. :(

Aha i jeszcze nie wińcie mnie za to "coś" powyżej siodełka na tym głazie, nie brałem pod uwagę że to tak dziwnie wyjdzie :(:D

Koszyk na bidon: KBIX Squad (+ 4x śruba M4 stal) = 54 g

wzięte z http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=35663

:) Śruby KCNC złote zamówione. Nie chciałem czerwonych bo złote bardziej do obręczy będą pasowały i trochę kontrastu będzie :)

Rama schudła o około 60g {pivoty}. Chyba z lightowaniem roweru się wstrzymam na chwilę bo trzeba "reanimować" zimówkę czyli kupić jej działające pedały takie jak http://allegro.pl/item321453130_super_vp_1...zynowe_hit.html lub http://www.allegro.pl/item321400623_pedaly...kpl_tanio_.html tańsza opcja i łoż kulkowe :). Do tego oponka do zimówki stricte pasująca czyli http://www.allegro.pl/item317202012_maxxis...9_zwijana_.html , możliwe że kupno rogów http://www.allegro.pl/item318842243__rogi_..._do_dloni_.html {do zimówki akurat a będę miał rozeznanie i będe wiedział czy warto kupić zoomy za 110zł carbonowe} http://www.allegro.pl/item320349217_dzwign..._155_gram_.html klamki do zimówki, chociaż w sumie to nie wiem czy wymieniać fajne tektro :D

Dalszy tuning śrubkowy Cube'a stoi pod znakiem zapytania {może lepiej dołożyć do pedałów exustar}, koronka 22 alu nie jest na razie zakupem koniecznym, a pozatym nie mam ochoty zdejmowac znowu korby, także powiedzmy że mieszczę się w wadze 11 800g. :P Ciąży rama jak na tak w miarę lekkie podzespoły ale rama to jak napisałem w pierwszym poście dopiero za szmat czasu mogłabybyć wymieniona...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...