Skocz do zawartości

[obręcze] jakie do 80 zł?

DamianFuji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem jak z wentylami ale ja mam obręcz z tamtego roku i samochodowy wchodzi spokojnie, nie ma potem luzów a na siłę wpychać nie muszę ;) A oponę to mam 2.1 ale z firmy nie pamiętam obecnie, maxis czy coś takiego ;) w każdym razie szerszych nie sprawdzałem bo nie potrzebuje.

Napisano

Aha. No to nie wiem co Ci ludzie pisali o tym wierceniu. A co do gumek - chciałbym max 2.2 - 2.3 wsadzić. Chyba wejdzie, nie? W środku jest szeroka na 19.5 - 20 mm.

Napisano

Wejdzie bez problemu. Przynajmniej Survivale Continentala w rozmiarze 2,3 weszły, tyle że ciężko je zmusić do wskoczenia w ranty. Ja rozwiązałem problem tak, że smaruje krawędź opony która ma wskoczyć w rant pastą BHP detergentową (taką białą bez piasku), nadaje to gumie poślizgu :P

Napisano

A wciskasz "ręcznie" czy masz łyżki? Ja się chyba wyposażę w komplecik łyżek. Pod koniec tygodnia idę odebrać hamulec to spytam w rowerowym. A co do szprych to sam postanowiłem się dzisiaj dowiedzieć, korzystając z ładnej pogody, po ile i gdzie są. I tak w "Dynamo" DT Champion 2.0 - 1 zl (srebrne), 1,80 zl (czarne). W "FR shopie" 1,20 zl (srebrne), cholera zapomniałem po ile czarne :)

Zaplatanie koła "Dynamo" 30-35 zł..., "FR shop" 28 zł. W obu sklepach terminy oczekiwania zniechęcające :P O to też muszę spytać jak pojadę po hamulec - w "Maxxbike-u" zaplecenie koła 15 albo 20 zł bodajże. Ciekawe jak z terminem.

PS.Straszna lipa z tymi czarnymi szprychami. 80 groszy na sztuce daje 28,80 na 36... :/ Wezmę srebrne. Te 29 zł wolę przeznaczyć na pancerz czy linkę do hampla.

Napisano

Zainteresowanych powiadamiam, że obręcz DP20 waży 530 gram. Ważyłem przed paroma minutami na wadze w spożywczaku. Waga całkiem dokładna bo nawet wagę kartki wyczuwała. (musiałem na czymś położyć obręcz i piastę żeby wagi nie pobrudzić itp.) Wagę kartki oczywiście odjąłem.

Bendus, a Ty te swoje 321 ważyłeś też kiedyś? Bo pisałeś, że ważą koło 570 gr. Czy to katalogowa waga?

Napisano

Witam. Śpieszę poinformować, że koło prezentuje się fantastycznie zaplecione na srebrnych championach i z piastą novatec tkwiącą w środku. Coś pięknego :) Tyle, że przy mojej aktualnej łysej oponie w rozmiarze 1.9 wygląda trochę śmiesznie :D Jutro idę zakupić gumkę kendy model komodo rozmiar 2.1. Pozdrower

Napisano

Proszę Was bardzo ;) Metamorfoza mojego roweru hehehe :)

http://siwy84.fotosik.pl/albumy/392094.html

Mały update. Teraz już wygląda to trochę lepiej bo wrzuciłem na przód Kendę Komodo 2.1. Fajowy przodek się zrobił. Mam nadzieję, że w poniedziałek harfa harryson dostarczy mój hamulec do sklepu i w końcu go odbiorę i zamontuję. Już się nie mogę doczekać. To będzie coś :D

PS.Fotki z nową gumką wstawię później bo teraz tapetuję :)

Napisano

Dzieki ;) Nie ma się nad czym specjalnie rozwodzić póki co. Ot zajefajna felga, fajna piasta i szprychy i średnia oponka :D Poniżej zapowiedziane fotki z kendą w akcji, a więcej zdjęć dorzucę w poniedziałek jak założę tarczę :)

http://siwy84.fotosik.pl/albumy/392094.html

Jak zakładałem oponę to zauważyłem, że jakaś taka miękka i właśnie teraz się zorientowałem, ze to 30 TPI więc na przód jak znalazł. Tylko żeby mi na asfalcie za szybko nie zniknęła :P

Napisano

Chyba zle widzisz :P Jestem drugim wlascicielem. Pierwszy go mial kolo roku, ale byl stosunkowo malo jezdzony. Ja go mam tez jakos rok czasu, moze troche ponad. Oprocz lekko startej juz anody jest w superowym stanie. Nie ma praktycznie zadnych luzow na slizgach. Po tym jak zrobilem mu odpowiedni tuning jest w miare fajnym amorkiem za mala kaske. Poki co musi mi wystarczyc bo mam wazniejsze rzeczy do wymienienia w rowerze :)

PS.A sprzet faktycznie sie fajowy z przodu zrobil :D Sam sie nie moge jeszcze nacieszyc i doczekac kiedy w koncu go dosiądę. Pogoda zrobila mi niemilego psikusa :/

Napisano

No to tak. Na początku bardziej o niego dbałem. Teraz troszke mniej, ale chyba znowu zaczne :) Wycieranie goleni przed kazda wycieczka robi swoje :D PS.Zastanawiam sie nad anodowaniem, juz nawet zalozylem temat, ale poki co chlopaki mnie zniechęcili cenami. Musze zadzwonic do kilku zakladow i sie zapytac.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam.

Zastanawiam się nad kołami MAVIC CROSSRIDE 2008 (pod v-ki) - cena na allegro 585 PLN. Czy ktoś może ma podobne kółka? Słyszałem że ajk się coś stanie ze szprychami to jest wielki problem z zapleceniem ich (trzeba wysłąć do Mavica itp).

Druga sprawa: co możecie powiedzieć o obręczy AUTHOR Obręcz Xenon Pro - http://e-rower.pl/obrecz-xenon-p-148.html

Trzecia sprawa: jakie piasty są lepsze - dartmoor (przednia za jakieś 85 PLN) czy w podobnej cenie Novatec?

Czwarta sprawa: Czy wiecie gdzie w Warszawie mogę kupić osobiście Koła Mavic'a?

Jaki komplet kół byłby dobry do XC i agresywnego XC przy mojej wadze - 100kg. Rower waży 12,8 + jakiś plecak to będzie ze 120kg. Chciałbym koła dosyć mocne ale żeby nie były cięższe niż 2kg.

Dziś mi polecali te obręcze Authora plus DT swiss Competition plus piasty dartmoora - waga by była w granicach 1800 - 1900g i cena koło 600pln z zapleceniem.

Jakbym znalazł w wawie te mavici z 32 szprychami zaplatanymi klasycznie to pewnie kupiłbym MAVIC'a.

• Mod Team
Napisano

Mavici nie mają 32 szprych,

a 24 pod DSC lub 28 pod V.

Pod twoją wagę nie ryzykowałbym z Mavicami.

Lepiej złożyć coś mocniejszego.

A o Mavicach poszukaj na forum,

bo jest tego sporo.

Sam jestem ich posiadaczem. :)

Napisano
Mavici nie mają 32 szprych,

a 24 pod DSC lub 28 pod V.

Pod twoją wagę nie ryzykowałbym z Mavicami.

Lepiej złożyć coś mocniejszego.

A o Mavicach poszukaj na forum,

bo jest tego sporo.

Sam jestem ich posiadaczem. :)

Mavici mają nawet 20 szprych pod v-ki. Wiem że nie koniecznie pod moją wagę są, ale tak bardzo mi się podobają że chciałbym coś podobnego ;(

A co sądzicie o tym komplecie: obręcz Author Xenon Pro + piasta S-drive darmoora + szprychy DT competition - przód i podobnie z tyłem tylko piasta X- force dartmoora.

Myślicie że takie komponenty dadzą już mocne koło a jeszcze nie ciężkie? - komplet ważyłby około 1800- 1900g.

• Mod Team
Napisano
Mavici mają nawet 20 szprych pod v-ki. Wiem że nie koniecznie pod moją wagę są, ale tak bardzo mi się podobają że chciałbym coś podobnego ;(

Tak, ale mnie chodziło konkretnie o Crossride'y.

Czegoś podobnego do Mavic'ów nie bierz,

bo też będą miały za mało szprych. :)

Napisano

Wygląda na to że obręcze które biorę pod uwage to: Mavic 317 i DT Swiss x450 (chyba takie modele - jak sprawdzę to dpopiszę).

Szprychy wezmę DT Swiss Champ (czarne).

A teraz najlepsze: jedni mówią żeby brać XT a inni np: dartmoora na maszynowych łożyskach - tu się jeszcze bardzo waham.

Njprędzej wezmę XT z 2007 roku (bo są czarne) i będę zadowolony - teraz mam DEORE z 2000 roku.

Ogólnie takie zestawy w Wawie można mieć od 500 do 600 PLN.

Napisano

Zależy czy lubisz bawić się z konuskami i kuleczkami :D Jak masz obecnie deorki to jesteś zaprawiony w bojach. Zakładając, że Ci to nie przeszkadza to możesz brać XT. Jeśli jednak chciałbyś się od tego uwolnić to myślę, że dartmoory na maszynach lub jakieś wyższe modele novatec-a spełniłyby Twoje wymagania.

Napisano
Zależy czy lubisz bawić się z konuskami i kuleczkami :) Jak masz obecnie deorki to jesteś zaprawiony w bojach. Zakładając, że Ci to nie przeszkadza to możesz brać XT. Jeśli jednak chciałbyś się od tego uwolnić to myślę, że dartmoory na maszynach lub jakieś wyższe modele novatec-a spełniłyby Twoje wymagania.

Chciałem żeby koła ważyły nie więcej niż 2000g - i tu jak liczę sobie to na xt, dartmoorach czy novatecach koła wyjdą około 2100 :rolleyes: , ale znalazłem takie o to piasty: Boplight Race F i R : http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=177 i http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=178

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi piastami? Tu bym zyskał z 200 - 230g czyli bym zszedł poniżej 2000g na komplecie kół.

W podobnej cenie też miałbym piasty DT, ale tu też znowu waga winduje ponad 2000g :)

Nigdy nie przypuszczałem że złożenie/wybranie koła jest tak wielkim problemem (może dlatego że mam ograniczony budżet)

Jakbym miał 900PLN to wybór byłby prosty - dt x 1800 i byłoby po kłopocie.

Może zanim się zdecyduję na jakiś komplet to dozbieram do DT :D

Napisano
Chciałem żeby koła ważyły nie więcej niż 2000g - i tu jak liczę sobie to na xt, dartmoorach czy novatecach koła wyjdą około 2100 :) , ale znalazłem takie o to piasty: Boplight Race F i R : http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=177 i http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=178

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi piastami? Tu bym zyskał z 200 - 230g czyli bym zszedł poniżej 2000g na komplecie kół.

W podobnej cenie też miałbym piasty DT, ale tu też znowu waga winduje ponad 2000g :)

Nigdy nie przypuszczałem że złożenie/wybranie koła jest tak wielkim problemem (może dlatego że mam ograniczony budżet)

Jakbym miał 900PLN to wybór byłby prosty - dt x 1800 i byłoby po kłopocie.

Może zanim się zdecyduję na jakiś komplet to dozbieram do DT :D

Co do przedniej boplighta to jeszcze można ją kupić, ale tylnia piasta wymieniona przez Ciebie to już chińska zabawka... A co ci da te 150g mniej na tylniej piaście, kiedy zepsuje się ona w parę miesięcy...? Nie warto.. Jeżeli nie stać Ciebie na lekką i dobrą piastę to kup cięższą i pewną... Ja też zaryzykowałem z xt 08 i załuję. Wolałbym tańszego i bardziej pewnego novatecka...

Napisano

Novatec to chyba to samo co dartmoor?

A poza tym za cenę tych Boplightów można kupić DT Swiss'a na maszynówkach (cięższe, ale podobno nie do zaje...nia)

Albo złoże to na XT z 2007 albo jakąś maszynówkę zawinę :D Dartmoor, novatec albo coś jeszcze innego znajdę :P

Adik napisz mi dlaczego żałujesz piast XT z 2008? w niektórych sklepach polecają piasty XT.

Ja jednak chciałbym mieć koła ważące mniej niż 2000g :D

Napisano

A jakie obręcze w końcu bierzesz? Bo tu chyba głównie masę kół można zbić, no i na piastach. Szprychy i nyple to kosmetyka raczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...