Pacmen_89 Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 Nie wiem jak z wentylami ale ja mam obręcz z tamtego roku i samochodowy wchodzi spokojnie, nie ma potem luzów a na siłę wpychać nie muszę A oponę to mam 2.1 ale z firmy nie pamiętam obecnie, maxis czy coś takiego w każdym razie szerszych nie sprawdzałem bo nie potrzebuje.
siwy84 Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 Aha. No to nie wiem co Ci ludzie pisali o tym wierceniu. A co do gumek - chciałbym max 2.2 - 2.3 wsadzić. Chyba wejdzie, nie? W środku jest szeroka na 19.5 - 20 mm.
Ulf Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 Wejdzie bez problemu. Przynajmniej Survivale Continentala w rozmiarze 2,3 weszły, tyle że ciężko je zmusić do wskoczenia w ranty. Ja rozwiązałem problem tak, że smaruje krawędź opony która ma wskoczyć w rant pastą BHP detergentową (taką białą bez piasku), nadaje to gumie poślizgu
siwy84 Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 A wciskasz "ręcznie" czy masz łyżki? Ja się chyba wyposażę w komplecik łyżek. Pod koniec tygodnia idę odebrać hamulec to spytam w rowerowym. A co do szprych to sam postanowiłem się dzisiaj dowiedzieć, korzystając z ładnej pogody, po ile i gdzie są. I tak w "Dynamo" DT Champion 2.0 - 1 zl (srebrne), 1,80 zl (czarne). W "FR shopie" 1,20 zl (srebrne), cholera zapomniałem po ile czarne Zaplatanie koła "Dynamo" 30-35 zł..., "FR shop" 28 zł. W obu sklepach terminy oczekiwania zniechęcające O to też muszę spytać jak pojadę po hamulec - w "Maxxbike-u" zaplecenie koła 15 albo 20 zł bodajże. Ciekawe jak z terminem. PS.Straszna lipa z tymi czarnymi szprychami. 80 groszy na sztuce daje 28,80 na 36... :/ Wezmę srebrne. Te 29 zł wolę przeznaczyć na pancerz czy linkę do hampla.
siwy84 Napisano 12 Marca 2008 Napisano 12 Marca 2008 Zainteresowanych powiadamiam, że obręcz DP20 waży 530 gram. Ważyłem przed paroma minutami na wadze w spożywczaku. Waga całkiem dokładna bo nawet wagę kartki wyczuwała. (musiałem na czymś położyć obręcz i piastę żeby wagi nie pobrudzić itp.) Wagę kartki oczywiście odjąłem. Bendus, a Ty te swoje 321 ważyłeś też kiedyś? Bo pisałeś, że ważą koło 570 gr. Czy to katalogowa waga?
siwy84 Napisano 15 Marca 2008 Napisano 15 Marca 2008 Witam. Śpieszę poinformować, że koło prezentuje się fantastycznie zaplecione na srebrnych championach i z piastą novatec tkwiącą w środku. Coś pięknego Tyle, że przy mojej aktualnej łysej oponie w rozmiarze 1.9 wygląda trochę śmiesznie Jutro idę zakupić gumkę kendy model komodo rozmiar 2.1. Pozdrower
Mod Team bogus Napisano 15 Marca 2008 Mod Team Napisano 15 Marca 2008 A może jaką fotke byś nam pokazał?
siwy84 Napisano 15 Marca 2008 Napisano 15 Marca 2008 Proszę Was bardzo Metamorfoza mojego roweru hehehe http://siwy84.fotosik.pl/albumy/392094.html Mały update. Teraz już wygląda to trochę lepiej bo wrzuciłem na przód Kendę Komodo 2.1. Fajowy przodek się zrobił. Mam nadzieję, że w poniedziałek harfa harryson dostarczy mój hamulec do sklepu i w końcu go odbiorę i zamontuję. Już się nie mogę doczekać. To będzie coś PS.Fotki z nową gumką wstawię później bo teraz tapetuję
Mod Team bogus Napisano 15 Marca 2008 Mod Team Napisano 15 Marca 2008 Jak na razie koło prezentuje się bardzo dobrze, czekam na dalsze foto-prezentacje.
siwy84 Napisano 15 Marca 2008 Napisano 15 Marca 2008 Dzieki Nie ma się nad czym specjalnie rozwodzić póki co. Ot zajefajna felga, fajna piasta i szprychy i średnia oponka Poniżej zapowiedziane fotki z kendą w akcji, a więcej zdjęć dorzucę w poniedziałek jak założę tarczę http://siwy84.fotosik.pl/albumy/392094.html Jak zakładałem oponę to zauważyłem, że jakaś taka miękka i właśnie teraz się zorientowałem, ze to 30 TPI więc na przód jak znalazł. Tylko żeby mi na asfalcie za szybko nie zniknęła
siwy84 Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 No i juz jest pieeeknie Przyszedl hamulczyk i tarcza i rowerek prezentuje sie nastepujaco: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a22bac31a9ff0789.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1052c4dcc945676.html Mam nadzieje, ze podoba wam sie chociaz w polowie tego jak podoba sie mnie Pozdro
Mod Team bogus Napisano 19 Marca 2008 Mod Team Napisano 19 Marca 2008 No, teraz to już masz fajny sprzęcior do ostrzejszej jazdy. Jak długo masz Duro, bo widzę, że anoda w dobrym stanie.
siwy84 Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Chyba zle widzisz Jestem drugim wlascicielem. Pierwszy go mial kolo roku, ale byl stosunkowo malo jezdzony. Ja go mam tez jakos rok czasu, moze troche ponad. Oprocz lekko startej juz anody jest w superowym stanie. Nie ma praktycznie zadnych luzow na slizgach. Po tym jak zrobilem mu odpowiedni tuning jest w miare fajnym amorkiem za mala kaske. Poki co musi mi wystarczyc bo mam wazniejsze rzeczy do wymienienia w rowerze PS.A sprzet faktycznie sie fajowy z przodu zrobil Sam sie nie moge jeszcze nacieszyc i doczekac kiedy w koncu go dosiądę. Pogoda zrobila mi niemilego psikusa :/
Mod Team bogus Napisano 19 Marca 2008 Mod Team Napisano 19 Marca 2008 Mówię, że w dobrym stanie, bo widziałem Duro po paru miesiącach bez anody.
siwy84 Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 No to tak. Na początku bardziej o niego dbałem. Teraz troszke mniej, ale chyba znowu zaczne Wycieranie goleni przed kazda wycieczka robi swoje PS.Zastanawiam sie nad anodowaniem, juz nawet zalozylem temat, ale poki co chlopaki mnie zniechęcili cenami. Musze zadzwonic do kilku zakladow i sie zapytac.
K-mil Napisano 19 Maja 2008 Napisano 19 Maja 2008 Witam. Zastanawiam się nad kołami MAVIC CROSSRIDE 2008 (pod v-ki) - cena na allegro 585 PLN. Czy ktoś może ma podobne kółka? Słyszałem że ajk się coś stanie ze szprychami to jest wielki problem z zapleceniem ich (trzeba wysłąć do Mavica itp). Druga sprawa: co możecie powiedzieć o obręczy AUTHOR Obręcz Xenon Pro - http://e-rower.pl/obrecz-xenon-p-148.html Trzecia sprawa: jakie piasty są lepsze - dartmoor (przednia za jakieś 85 PLN) czy w podobnej cenie Novatec? Czwarta sprawa: Czy wiecie gdzie w Warszawie mogę kupić osobiście Koła Mavic'a? Jaki komplet kół byłby dobry do XC i agresywnego XC przy mojej wadze - 100kg. Rower waży 12,8 + jakiś plecak to będzie ze 120kg. Chciałbym koła dosyć mocne ale żeby nie były cięższe niż 2kg. Dziś mi polecali te obręcze Authora plus DT swiss Competition plus piasty dartmoora - waga by była w granicach 1800 - 1900g i cena koło 600pln z zapleceniem. Jakbym znalazł w wawie te mavici z 32 szprychami zaplatanymi klasycznie to pewnie kupiłbym MAVIC'a.
Mod Team bogus Napisano 20 Maja 2008 Mod Team Napisano 20 Maja 2008 Mavici nie mają 32 szprych, a 24 pod DSC lub 28 pod V. Pod twoją wagę nie ryzykowałbym z Mavicami. Lepiej złożyć coś mocniejszego. A o Mavicach poszukaj na forum, bo jest tego sporo. Sam jestem ich posiadaczem.
K-mil Napisano 20 Maja 2008 Napisano 20 Maja 2008 Mavici nie mają 32 szprych,a 24 pod DSC lub 28 pod V. Pod twoją wagę nie ryzykowałbym z Mavicami. Lepiej złożyć coś mocniejszego. A o Mavicach poszukaj na forum, bo jest tego sporo. Sam jestem ich posiadaczem. Mavici mają nawet 20 szprych pod v-ki. Wiem że nie koniecznie pod moją wagę są, ale tak bardzo mi się podobają że chciałbym coś podobnego ;( A co sądzicie o tym komplecie: obręcz Author Xenon Pro + piasta S-drive darmoora + szprychy DT competition - przód i podobnie z tyłem tylko piasta X- force dartmoora. Myślicie że takie komponenty dadzą już mocne koło a jeszcze nie ciężkie? - komplet ważyłby około 1800- 1900g.
Mod Team bogus Napisano 20 Maja 2008 Mod Team Napisano 20 Maja 2008 Mavici mają nawet 20 szprych pod v-ki. Wiem że nie koniecznie pod moją wagę są, ale tak bardzo mi się podobają że chciałbym coś podobnego ;( Tak, ale mnie chodziło konkretnie o Crossride'y. Czegoś podobnego do Mavic'ów nie bierz, bo też będą miały za mało szprych.
K-mil Napisano 20 Maja 2008 Napisano 20 Maja 2008 Wygląda na to że obręcze które biorę pod uwage to: Mavic 317 i DT Swiss x450 (chyba takie modele - jak sprawdzę to dpopiszę). Szprychy wezmę DT Swiss Champ (czarne). A teraz najlepsze: jedni mówią żeby brać XT a inni np: dartmoora na maszynowych łożyskach - tu się jeszcze bardzo waham. Njprędzej wezmę XT z 2007 roku (bo są czarne) i będę zadowolony - teraz mam DEORE z 2000 roku. Ogólnie takie zestawy w Wawie można mieć od 500 do 600 PLN.
siwy84 Napisano 20 Maja 2008 Napisano 20 Maja 2008 Zależy czy lubisz bawić się z konuskami i kuleczkami Jak masz obecnie deorki to jesteś zaprawiony w bojach. Zakładając, że Ci to nie przeszkadza to możesz brać XT. Jeśli jednak chciałbyś się od tego uwolnić to myślę, że dartmoory na maszynach lub jakieś wyższe modele novatec-a spełniłyby Twoje wymagania.
K-mil Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 Zależy czy lubisz bawić się z konuskami i kuleczkami Jak masz obecnie deorki to jesteś zaprawiony w bojach. Zakładając, że Ci to nie przeszkadza to możesz brać XT. Jeśli jednak chciałbyś się od tego uwolnić to myślę, że dartmoory na maszynach lub jakieś wyższe modele novatec-a spełniłyby Twoje wymagania. Chciałem żeby koła ważyły nie więcej niż 2000g - i tu jak liczę sobie to na xt, dartmoorach czy novatecach koła wyjdą około 2100 , ale znalazłem takie o to piasty: Boplight Race F i R : http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=177 i http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=178 Czy ktoś ma doświadczenie z takimi piastami? Tu bym zyskał z 200 - 230g czyli bym zszedł poniżej 2000g na komplecie kół. W podobnej cenie też miałbym piasty DT, ale tu też znowu waga winduje ponad 2000g Nigdy nie przypuszczałem że złożenie/wybranie koła jest tak wielkim problemem (może dlatego że mam ograniczony budżet) Jakbym miał 900PLN to wybór byłby prosty - dt x 1800 i byłoby po kłopocie. Może zanim się zdecyduję na jakiś komplet to dozbieram do DT
Adik Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 Chciałem żeby koła ważyły nie więcej niż 2000g - i tu jak liczę sobie to na xt, dartmoorach czy novatecach koła wyjdą około 2100 , ale znalazłem takie o to piasty: Boplight Race F i R : http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=177 i http://lato.bikershop.pl/index.php?akcja=p...&id_pro=178 Czy ktoś ma doświadczenie z takimi piastami? Tu bym zyskał z 200 - 230g czyli bym zszedł poniżej 2000g na komplecie kół. W podobnej cenie też miałbym piasty DT, ale tu też znowu waga winduje ponad 2000g Nigdy nie przypuszczałem że złożenie/wybranie koła jest tak wielkim problemem (może dlatego że mam ograniczony budżet) Jakbym miał 900PLN to wybór byłby prosty - dt x 1800 i byłoby po kłopocie. Może zanim się zdecyduję na jakiś komplet to dozbieram do DT Co do przedniej boplighta to jeszcze można ją kupić, ale tylnia piasta wymieniona przez Ciebie to już chińska zabawka... A co ci da te 150g mniej na tylniej piaście, kiedy zepsuje się ona w parę miesięcy...? Nie warto.. Jeżeli nie stać Ciebie na lekką i dobrą piastę to kup cięższą i pewną... Ja też zaryzykowałem z xt 08 i załuję. Wolałbym tańszego i bardziej pewnego novatecka...
K-mil Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 Novatec to chyba to samo co dartmoor? A poza tym za cenę tych Boplightów można kupić DT Swiss'a na maszynówkach (cięższe, ale podobno nie do zaje...nia) Albo złoże to na XT z 2007 albo jakąś maszynówkę zawinę Dartmoor, novatec albo coś jeszcze innego znajdę Adik napisz mi dlaczego żałujesz piast XT z 2008? w niektórych sklepach polecają piasty XT. Ja jednak chciałbym mieć koła ważące mniej niż 2000g
siwy84 Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 A jakie obręcze w końcu bierzesz? Bo tu chyba głównie masę kół można zbić, no i na piastach. Szprychy i nyple to kosmetyka raczej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.