Skocz do zawartości

[obręcze] jakie do 80 zł?

DamianFuji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam obręczy do 80 zł mam fd26 ale w kolorze żółtym a zmieniłem ramę i teraz to nieciekawie wygląda (jak by ktoś chciał kupić to na 36otw po ok 60zł nowe mogę sprzedać) co proponujecie mogą być niewiele droższe chodzi mi o wagę jak i o wytrzymałość.

Napisano

Szukaj na allegro Mavic X317d. coraz rzadziej ale są jeszcze dostępne. Ja swoje nowki trafilem po 50zl sztuka. Waga rewelacja bo poniżej 400g a sa naprawde mocne. Po paru km pod moim 80kg tyłkiem jestem zachwycony :D.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Co do tej obreczy Sun DS2-XC z Synkrosu, to sie przejechałem, właśnie dzisiaj przyszła, ale upaćkana klejem jakimś Kropelkopodonym, własnie skończyłem ją czyścić, teraz wygląda tak jak należy. Przed obręczą nie ostrzegam, a raczej przed sklepem, może to przypadek, ale chyba wiedzą co wsadzają do paczek.

Napisano

Z informacji znalezionych w internecie, obręcz Mavic XM317 ma wysokość 17,5 mm a FD26 17,9 mm, czyli minimalne różnice, w takim wypadku stare szprychy będą akurat.

Napisano

Miałeś stycznośc @PudeleQ z przeplataniem koła o takiej różnicy w mm między obręczami? Szprychy są najczęsciej w rozmiarach co 2 mm lub co 1 mm, tak więc 0,4mm x 2 = 0,8mm różnicy. Może podejdzie ale nie wiadomo. Szprychy mogą być za płytko osadzone w nyplach przy obręczy XM317, no chyba że przy aktualnych obręczach one "głęboko siedzą w nyplach". 1mm to wartośc mała a XM317 to dobra obręcz, można zaryzykować, ale gwarancji nie ma.

Napisano

i tak sam tego nie zaplote bo mi jeszcze wyjdzie cos nie podobnego do koła:D wiec temat prawie zamkniety musze sprzedać nowe fd 26 lub zamienie na xm317 chętny ktoś? sprzedam za 120zł kpl nówki złożyłem koła ale nie używałem

Napisano

Adik, założyłem, że szprychy są głęboko osadzone w nyplach, bo z innego załóżenia wyjść nie mogłem, bo kolega nie podał jakie ma piasty, jakie są wymiary piasty i jakie ma szprychy.

DamianFuji, możesz iść do serwisu, żeby Ci przepletli kółko na starych szprychach, nikt nie każe Ci samemu zaplatać :)

Napisano

To ja się podepnę pod temat. Polećcie jakaś obręcz do przedniego kółka pod tarczę (nie koniecznie) w granicach do 80-85 zł. Ten Mavic XM317 całkiem przyjemny, ale czy będzie dość wytrzymały? Te FD26 tez całkiem fajne, ale żółte :) do czarnego ganga nie ten teges :P

• Mod Team
Napisano

Zależy do czego chcesz ich używać,

jak do XC to są bardzo wytrzymałe obręcze.

Jeśli do bardziej ekstremalnych sportów to lepiej zainwestować w coś innego. :)

Napisano

Siemka. Wiecej jezdze XC (las,miasto), ale wlasnie w tym lesie albo w tym miescie lubie sobie skoczyc z jakichs schodow, hopki, górki :) Wiesz jak to jest, ciezko sie powstrzymac czasem :yes:

W lato chcialbym w góry z bikiem jechac, ale nie wiem ile z tego wyjdzie.

Pozdro i z gory dzieki za propozycje.

• Mod Team
Napisano

Mavic ma wysokiej jakości obręcze,

które są lakkie i wytrzymałe,

ale nie wiem jak to będzie z obręczą do XC przy skokach,

wydaje mi się, że powinna dać radę.

Chyba, że są to większe skoki to poszukałbym czegoś szerszego. :)

Napisano

Wiesz,tak sobie myślę, że raczej dadzą radę. Aktualnie jeżdżę UWAGA!!! FANFARY!!! ;) na obręczach stożkowych - wzmacnianych firmy remer x :D Wiem, wiem, boki zrywać. Te kółka to jeszcze pozostałości ze starego roweru i czasów kiedy nie znałem się kompletnie na sprzęcie. W każdym razie te kółka jakoś wytrzymują moją jazdę, a śmiem twierdzić, że jakieś obręcze właśnie mavicowskie lub alexowo rimowskie ;-) z dobrymi szprychami i piastą zniosą jeszcze więcej. Chyba można przyjąć bezpiecznie takie stwierdzenie? :( Pozdro i czekam na dalsze propozycje bo w temacie kółek przyznam szczerze nie czuję się jak ryba w wodzie.

PS.Dzisiaj w sklepie MAXX BIKE w łodzi chłopaki polecili mi takie oto obręcze - Boplight Disc xc 430 (jak dla mnie fajne,ale ciut za drogie - u nich 110 zł) lub Mavic XM 317 (też fajowe i cena ciekawsza bo 95 zł). Co o tym sądzicie Panowie? :P

PS2. Piasty do tego kółeczka przedniego myślałem włożyć Novatec NT-D041SB albo NT-D041SB-C nie wiem czy to jakaś różnica lub BOP Indian.

PS3. Czy to

http://www.allegro.pl/item311806158_novate...ny_zobacz_.html

i to

http://www.allegro.pl/item313051693_piasta...ska_maszyn.html

to jest to samo? Zacisk będzie ważył te 50 coś gram więc waga by się zgadzała. Z góry dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

To w takim razie nic tylko brać.

Z piast postawiłbym na Novateca właśnie,

niezłe piasty za dobrą cenę.

P.S. Te obręcze trochę drogie. :D

Napisano
Szukam obręczy do 80 zł mam fd26 ale w kolorze żółtym a zmieniłem ramę i teraz to nieciekawie wygląda (jak by ktoś chciał kupić to na 36otw po ok 60zł nowe mogę sprzedać) co proponujecie mogą być niewiele droższe chodzi mi o wagę jak i o wytrzymałość.

No to może FD 26 w kolorze czarnym?

Napisano

Wczoraj wydumałem - dartmoor riderr. Całkiem fajne, zwlaszcza wersja biala, proszkowana, ale troszke ciężkawe. Musze jeszcze o nich cos poczytac, ale cena calkiem przyjemna i chyba nawet u mnie w miescie moge je tanio kupic.

• Mod Team
Napisano

To poszukaj tych Maviców i z głowy.

Solidnie i dobrze wydasz kasę.

A nie jak przy tym Dartmoorze w ciemno.

I nie ta waga co Mavic. ;)

Napisano

Mavici trochę drogie. Chyba wezmę tego dartmoora bo się zdecydowałem na BB7 i muszę na czymś zaoszczędzić :/ Chyba, że znasz/znacie jakąś inną fajną obręcz do 70zł, waga koło 500gr., szerokość (zew.) do 28 mm no i żeby była w miarę wytrzymała?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...