cloudior Napisano 31 Lipca 2008 Napisano 31 Lipca 2008 Witam Panowie! Podepnę się pod temat. Czy warto dopłacać do wersji Race czy może podstawowy model SL będzie pracował niegorzej? Priorytetem jest dla mnie sztywność i wytrzymalość/solidność (nie waga)? Pozdrawiam
mucher Napisano 31 Lipca 2008 Napisano 31 Lipca 2008 Witam Panowie! Podepnę się pod temat. Czy warto dopłacać do wersji Race czy może podstawowy model SL będzie pracował niegorzej? Priorytetem jest dla mnie sztywność i wytrzymalość/solidność (nie waga)? Pozdrawiam Wszystko to samo, co Race - jedynie pokrętło Floodgate jest atrapą (tzn. trzeba regulować imbusem bodaj 2.5 mm - z braku laku podobno pasuje wykręcone pokrętło regulacji tłumienia. Właściwie zdarza mi się nim kręcić, ale z rzadka.
Jason Napisano 31 Lipca 2008 Napisano 31 Lipca 2008 Jakiś czas temu miałem taki sam dylemat Sl czy Race . Pytałem w sklepie którym kupowałem i na forum , wszędzie wskazywano tylko brak pokrętła Floodgate zamiast niego jest korek pod którym jest miejsce na włożenie imbusa - nie musisz wozić go ze sobą bo pasuje pokrętło od regulacji tłumienia jak wcześniej pisał mucher . Wybrałem Sl i nie żałuje bo różnica w cenie jest dość spora , sztywność , wytrzymałość i wszystkie regulacje masz takie same a płacenie za głupią naklejkę i pokrętło jest bez sensu przynajmniej dla mnie
mwegrzyn Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Takie rozważania nie mają sensu jeżeli nie ma podanej ceny amortyzatora . Jak rozumię chodzi pewnie o jedną z ofert sklepów internetowych . Jeżeli różnica wynosi 150-200 zł , to faktycznie można sobie darować , ale np jeżeli różnica wyniesie 50-100 zł , to zastanowiłbm się i wybrał Race , mimo wszystko zrobione jest odrazu pokętło flotgate i nie poma potzrby przeprowadzania kombinacji
Wax Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 mimo wszystko zrobione jest odrazu pokętło flotgate i nie poma potzrby przeprowadzania kombinacji Nie ma potrzeby robienia żadnych kombinacji. Kilka miesięcy temu też stałem przed wyborem SL vs. Race. Wybrałem Sl'kę i nie żałuję wyboru. Floodgate'a ustawiasz raz lub po jakimś czasie gdy dane ustawienie Ci nie pasuje. Ściągasz "cycek" z napisem GATE, wkładasz imbusa 2,5 kręcisz i już. Nie widzę powodu by za jakieś tam pokrętło płacić kilka stów więcej.
mwegrzyn Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Czytałeś to co napisałem czy nie ? Jakie kilka stów ? Napisałem że przy różnicy w cenie 50-100 zł wybrałbym Race . Nie jest też prawdą że ustawiasz raz , można zmieniać ustawienie w zależności od trasy i od tego czy jest to wycieczk czy wyścig. Tak że Race jest pod tym wzgledem wygodniejsza w obsłudze.
Wax Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Jak ja kupowałem REBE to Race był droższy o 300zł. No to jak przygotowujesz się do wyścigu/wycieczki to skręcasz sobie jak chcesz i nie ma w tym nic męczącego ani mniej ekskluzywnego w porównaniu z pokrętłem... Dla Ciebie to pokrętło warte jest 50-100 zł ? Ja dałbym za nie najwyżej tyle co za dętkę.
mucher Napisano 3 Sierpnia 2008 Napisano 3 Sierpnia 2008 Jak ja kupowałem REBE to Race był droższy o 300zł.No to jak przygotowujesz się do wyścigu/wycieczki to skręcasz sobie jak chcesz i nie ma w tym nic męczącego ani mniej ekskluzywnego w porównaniu z pokrętłem... Dla Ciebie to pokrętło warte jest 50-100 zł ? Ja dałbym za nie najwyżej tyle co za dętkę. A jednak możliwość kręcenia czasem się przydaje - np. na stromych kamienistych zjazdach mnie zdarzało się zjeżdżać na zablokowanym amorze z miękko ustawionym FG - wtedy amor nie nurkuje, a w miarę nawet wybiera.
Wax Napisano 3 Sierpnia 2008 Napisano 3 Sierpnia 2008 Ok, CZASEM się przydaje, ale nie jest warte tyle ile za nie wołają.
uchmanek Napisano 3 Sierpnia 2008 Napisano 3 Sierpnia 2008 ja korzystam z niego dosc czesto. w tej chwili roznica miedzy race a sl (na allegro) wynosci ok 150pln, tylko na pewno bym nie zplacil.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.