lukkas Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 witam. znalazlem stary licznik, atech, pod wyswietlaczem, kolo przycisku widnieje napis 8ka. niestety nie mam instrukcji i nie wiem jaka wartosc mam podac podczas "resetowania" licznika aby prawidlowo wskazywal predkosc. z czasow kiedy go uzywalem pamietam, promien kola w mm trzeba bylo przemnozyc przez podana w instrukcji stala liczbe. czy ktos moze ma taki licznik i wie przez co mam pomnozyc promien kola w mm?? pozdrawiam, Lukasz
sebekfireman Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 Najdokładniejszą liczbę uzyskasz mierząc drogę przebytą przez koło w czasie jednego pełnego obrotu. Do licznika wprowadzasz dystans w milimetrach.
lukkas Napisano 13 Lutego 2008 Autor Napisano 13 Lutego 2008 aha dzieki. czyli krotko mowiac szukana przeze mnie stala to po prostu 2*Pi, ale faktycznie lepszy pomiar dostanie sie mierzac dlugosc krzywej zaznaczonej przez kolo na podlozu w czasie jednego obrotu. dzieki ;] PS. gdyby w instrukcji pisalo ze trzeba wpisac obwod kola, to pewnie bym zapamietal, a ze byla tam podana stala (6.28319) to trudno to pamietac ;]
Pawello12 Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 Przepraszam za odkopywanie tematu, ale mam problem z tym licznikiem. Zupełnie nie mam pojecia jak wpisać te dane, aby licznik podawał właściwą prędkość. Czytam instrukcję, prubuję i zawsze coś źle wychodzi. I teraz mam prośbę, czy mógł by mi ktoś powiedzieć jaką dokładną liczbę tam wpisać? Na kole mam napisane 26 X 1.95 . Przepraszam za takie głupie pytania, ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach.
Schwefel Napisano 4 Maja 2009 Napisano 4 Maja 2009 Czytanie ze zrozumieniem się kłania -> Najdokładniejszą liczbę uzyskasz mierząc drogę przebytą przez koło w czasie jednego pełnego obrotu. Do licznika wprowadzasz dystans w milimetrach.
Pawello12 Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Właśnie o to chodzi, że nie mogę zrozumieć. Próbuje i nic - zawsze pokazuje złą prędkość. Czytałem ten temat, instrukcję też czytałem. Ja proszę tylko, aby ktoś obeznany w temacie podał mi to co trzeba wpisać w moim przypadku.
sebekfireman Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Wpisz 2030 (w czasie jednego pełnego obrotu koło pokonuje drogę 2 metrów i 3 cm) i powinno być prawie że idealnie.
Pawello12 Napisano 6 Maja 2009 Napisano 6 Maja 2009 Dzięki za pomoc - właśnie o coś takiego mi chodziło. Jutro sprawdzę czy działa. Dzisiaj nie mogę po pogoda nie za bardzo.
Jogurt1 Napisano 4 Lipca 2009 Napisano 4 Lipca 2009 nie działa ja mam taki sam problem i NIE działa miałem na 24 calach i kod był 2124 ,a chce wiedzieć na 26 calach bo zmienia sobie rower a instrukcja gdzieś znikła!! pomocy!!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.