Kaczucha Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 Witam wszystkich Jako, ze sezon dla amatorow powoli bedzie sie rozpoczynal, chcialbym juz zabrac sie do przygotowania swojej maszynki na wyprawy. Aktualnie posiadam GT Avalanche 3.0 (model z '06 lub '05) z wymieniona korba i suportem (na LXa '04), rozmiar ramy M. Wyciagajac szyce maksymalnie rower nadal jest za maly, wiec jestem zmuszony do wymiany ramy. Jezdze glownie po miescie, 1-3 wypady w tygodniu po srednio 20-40km. Co jakis czas zdarzy sie jakas gorka, podjazd, zjazd. Nie zamierzam sie scigac. Co radzicie zrobic? Przymierzalm sie do 18" ramy Meridy TFS 900 (na allegro za 699zl jakies sztuki mozna znalesc) + zmiana przerzutki przedniej (z SISa na downswinga Deore) + lancuch PC-48. Pozdrawiam
Duch Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 Po pierwsze nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić- wymienić ramę na większą ok. Ale co dalej, z tego co mówisz jeździsz głównie po mieście i wypady poza miasto brzmią jak szosa/szutry. Może więc rama jakaś turystyczna i slicki? Nie wiemy ile masz wzrostu, dlaczego chcesz zmieniać łańcuch? Zmieniając łańcuch musisz wymienić także kasetę i wiele innych pytań mi się nasuwa na myśl więc proponuję po prostu napisać jeszcze raz o co Ci chodzi.
Radeck Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 A jaką masz długość sztycy, może wystarczy kupić sztyce 400mm ?
Xsystoff Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 18" Meridy nie rozni sie zbyt duzo rozmiarem niz 'M'-ka w GT, wiec dziwna zamiane chcesz zrobic. Tym bardziej, ze TFS w porownaniu do Avalanche to podobna klasa.
Mod Team Pixon Napisano 13 Lutego 2008 Mod Team Napisano 13 Lutego 2008 Radeck czasami nie wystarczy dłuższa sztyca, gdyż rower jest za krótki. Można to zniwelować dłuższym mostkiem ale to nie jest to. Skoro głównie miasto to nie ma sensu wydawać 600 zł na ramę do mtb. Lepiej zostawić ten rower jak jest lub go sprzedać uzyskując więcej gotówki i kupić treking. Cienkie opony, duże koła, na miasto jak ulał, a na trasę później wyskoczyć jeszcze przyjemniej. np. http://www.allegro.pl/item310154578_kellys...z_1299_zl_.html tutaj chyba mała rama może być problemem? http://www.allegro.pl/item310168822_rower_...a_n_i_e_j_.html bardzo fajna propozycja na sztywnym widelcu. Oczywiście mozna lepiej, ale i wyjdzie drożej. Rozumiem, że ciężko czasem dozbierać do tego co już się ma jeszcze kilka setek, dlatego te nie wykraczają aż tak znacznie ponad twój budżet. Chyba, że nadal obstajesz przy rowerze górskim, to możesz jeszcze wziąć pod uwagę Poison Zyankali, jeżeli zależy ci na lekkiej ramie. Minus tej ramy to słaby lakier. Merida fajnie wyglada, ale ciężka
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2008 Mod Team Napisano 13 Lutego 2008 Radeck w jakim sensie rama jest na Ciebie za mala? Jest za krótka, masz mocno zgięte nogi jak siedzisz na siodełku?
Mod Team Pixon Napisano 13 Lutego 2008 Mod Team Napisano 13 Lutego 2008 Dla Radecka rama jest zapewne dobra, przynajmniej nie widziałem żeby się skarżył o jej rozmiar, natomiast za mała jest dla autora tego tematu. Xsystoff zmiana nie ma polegać żeby wymienić tą ramę na lepszą, jak się w większości przypadków robi, tylko na przeskoczeniu o rozmiar większą.
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2008 Mod Team Napisano 13 Lutego 2008 No tak pomyłka chodziło mi o Kaczuchę. Sorki za błąd.
Kaczucha Napisano 13 Lutego 2008 Autor Napisano 13 Lutego 2008 Treking raczej odpada - za bardzo "kulturalny" jesli chodzi o zastowoanie do mojego stylu jazdy. Mowiac wypady poza miasto mialem na mysli jakies gory, a nie szose. Dluzsza szyca nic nie da - tylko krocze bedzie bolalo, bo bede siedzial majac uszy nizej od bioder. Ramka po prostu jest za krotka. Szukalem czegos tanszego, ale nie za bardzo mam sie o co zaczepic. Scigac sie nie bede, wiec 200g w te czy w te duzej roznicy mi nie robi. Moge wyrwac TFSa 900 (20") za 700zl :> A dlatego napisalem, ze sie 'przymierzam', poniewaz nie jestem pewien rozmiaru - dlatego pisze. W koncu bez sensu byloby tworzenie tematu tylko po to, zeby sie "pochwalic" (jak by bylo czym ). Edit: Czy jest mozliwosc dostania jakies "przejsciowki" z mufy suportu (ES51 bodajze, 121mm,68mm) na 73mm?
tenjin Napisano 13 Lutego 2008 Napisano 13 Lutego 2008 od siebie to ja polecam przymierzyć konkretną rame bo ostatnio jak kupowałem to pojechałem sprawdzić "jak leży" i np. jeden trek w rozm. 15,5 był subiektywnie większy niż krossowa 16. Także ze swojej strony to polecam przymiarke
Kaczucha Napisano 14 Lutego 2008 Autor Napisano 14 Lutego 2008 Ja wcale nie zamierzam kupowac "na oko". Chce tylko zasiegnac rady, ktora rama jest godna polecnia. Szukam na allegro i w sklepach internetowych, bo tam jest sporo taniej.
Kaczucha Napisano 24 Lutego 2008 Autor Napisano 24 Lutego 2008 Co sadzicie o tej ramie http://allegro.pl/item313245749_rama_merid...az_okazja_.html ? Przymierzalem 20" Meride Miami - byla ok.
Kuku Napisano 24 Lutego 2008 Napisano 24 Lutego 2008 Mój brat ma taką ramkę - świetnie wygląda, jest bardzo sztywna, ale niestety ma trochę nadwagi... Jeśli jednak nie zależy Ci na tym tak bardzo, to polecam Świetna baza do zrobienia solidnego roweru.
Kaczucha Napisano 26 Lutego 2008 Autor Napisano 26 Lutego 2008 Co myslicie o Pell's Razzer Elite (karbonowe widelki) za 900zl? Czy rozmiar 19" nie bedzie za maly (180cm,noga 88cm)?
GdyniaBiker Napisano 26 Lutego 2008 Napisano 26 Lutego 2008 Właściwy rozmiar ramy zależy m.in. od stylu jazdy, terenu, preferencji, indywidualnej anatomii, zastosowanego mostka itd itd. Może najpierw zapoznaj się ze wskazówkami dostępnymi tu: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=8764 Zresztą występują w obfitości "na sieci" Możesz też skorzystać z algorytmu obliczającego dostępnego tutaj: https://www.wrenchscience.com/Login.aspx?Re...amp;stylecode=M Z tego, co wiem, w większości przypadków sprawdza się nieźle. U mnie świetnie. I czy na pewno przemyślałeś zmianę ramy? To trochę zmienia prowadzenie roweru, ale może jednak starczyłoby zmienić mostek, ewentualnie sztycę na taką z cofniętym jarzmem? Kolejna rzecz - jeśli liczysz na opinie bikerów - to zależą one nie tylko od obiektywnych cech ramki ale i od zastosowania ramy - jak ostro jeździsz, co jest priorytetem - sztywność, trwałość, komfort, ile ważysz...
Kaczucha Napisano 27 Lutego 2008 Autor Napisano 27 Lutego 2008 No ok, ale chodzilo mi o konkretny model ramy, a nie ogolny rozmiar. Jesli chcialbym skorzystac z kalkulatorow, to bym to zrobil. Mysle, ze forum istnieje tez po to, zeby dzielic sie opiniami, a nie tylko podawac linki do formularzy z algorytmami. Po drugie zastosowanie podalem w pierwszym poscie. Waze 70kg. Nie, wymieniam ja, bo mam za duzo kasy i chce ja po prostu wydac (<ironia>). Przez wymiane mostka nie zwieksze rozmiaru ramy, a jedynie odleglosc miedzy tylkiem a kierownica. Poza tym to takze zmienia wlasciwosci jezdne. Jadac zbyt wysoko podnosze cala noge, jestem za bardzo "skulony". Z przyjemnoscia poslucham takze o tym, jaka korbe 8rzedowa polecacie do nowego lancucha PC-48
Adik Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Z przyjemnoscia poslucham takze o tym, jaka korbe 8rzedowa polecacie do nowego lancucha PC-48 Wow, to wogóle są jakieś korby więcej niż 3 rzędowe?? Z kaset 8emek polecam Sunrace http://allegro.pl/item308381565_suuuper_ka...0z_zobacz_.html
GdyniaBiker Napisano 27 Lutego 2008 Napisano 27 Lutego 2008 Jesli chcialbym skorzystac z kalkulatorow, to bym to zrobil. Mysle, ze forum istnieje tez po to, zeby dzielic sie opiniami, a nie tylko podawac linki do formularzy z algorytmami. Najuprzejmiej przepraszam szanownego pana Dużo ludzi pyta o rozmiary i nie wiadomo, kto używał kalkulatora, a kto nie Chciałem podzielić się opinią, że ten kalkulator akurat jest niezły i zwykle lepszy, niż dobieranie rozmiaru na oko chodzilo mi o konkretny model ramy, a nie ogolny rozmiarNa podstawie "ogólnego rozmiaru" można chyba ocenić przydatność konkretnej ramki Chyba, że rozumiesz przez to np "18,5" - tak nie jest -ten kalkulator wylicza precyzyjnie długość i wiele innych parametrów Po drugie zastosowanie podalem w pierwszym poscie. Waze 70kg. Góry, wyprawy, miasto. Mimo wszystko nie wiemy, co jest dla Ciebie najważniejsze. Jeden weźmie ramkę 1500g sztywną alu, inny karbon, inny stalową 2,2kg. Ocenkę Pells'a zostawiam specom i userom
Kaczucha Napisano 29 Lutego 2008 Autor Napisano 29 Lutego 2008 Up. Pell's Razzer Elite 19" za 900zl (gwarancja 1mc) czy polowac na TFSa900 20"?
Gość FF|putek Napisano 2 Marca 2008 Napisano 2 Marca 2008 Pell's Razzer Carbon Elite? Te rame mozesz dostac za 900zl? Posezonowa wyprzedaz czy uzywana? jak nie bierzesz to powiedz mi gdzie taka jest to ja ja wezme. Co do samej ramy. Super geometria. Jezeli to jest rzeczywiscie wersja "Carbon" (bo jest tez Razzer Elite) ma bardzo dluga gorna rure, co nadaje jej bardzo sportowy charakter. Ja jestem bardzo zadowolony. Przyjemnie tez pracuja tylne, splaszczone widelki z carbonu. Mam 191 cm wzrostu. Dlugosc nogi ok 90cm i rozmiar ramy XL (21cali). Pozdrawiam
Kaczucha Napisano 4 Marca 2008 Autor Napisano 4 Marca 2008 Pell's Razzer Carbo Elite, 19" z 2007. Rama po testach (przebieg 100km). Kupiona ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.