piootrj Napisano 12 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam Czytam trochę o SPD i tak powoli chciałbym przymierzyć się do zakupu. Było na forum wiele opinii. Ja potrzebuje czegoś do jazdy po mieście i w lekkim terenie. Czy dobrym wyborem były by takie buty http://www.allegro.pl/item308298355_buty_s...ja_20_r_41.html ? Do tego jak czytam zalecany pedały PD-M424, PD-M520 lub PD-M324. Te PD-M520 wiele osob zachwalało, natomiast PD-M324 są jednostronne czyli jak dobrze kombinuje można na nich jeździć w nazwijmy to w normalnych butach. Co sądzicie o takim zestawieniu, czy może lepiej dołożyć i kupić coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 14 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Lepiej dołóż kasę do innych butów. W tych się bedziesz pocił a przy sznurowaniu butów w czasie jazdy można dostać szału . Najlepiej kup te http://allegro.pl/item313109409_buty_075_s...odele_r_42.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Dzięki wezmę to pod uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 14 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Mam te buty drugi dzień. Też boje sie o pocenie ale znowu już sie tak urodziłem, że strasznie pocą mi się stopy i dłonie, stopy nawet w sandałach ! Sznurówki jak raz zawiążesz tak sie same nie odwiązują to jest raz a dwa masz rzep, w którym te sznurówki chowasz. Buty są bardzo sztywne i dobrze wykonane choć ciężkie. Urodą nie grzeszą ... wole swoje conversy ... ale może ty masz inny gust:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 14 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ja ze swojej strony polecam buty Kruka. Bardzo tanie i bardzo wygodne - zresztą na forum gdzieś jest temat o tych butach. http://allegro.pl/search.php?string=k-bike...2&country=1 lub http://allegro.pl/search.php?string=k-ride...0&country=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 14 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Mam prawie takie same (nie pamiętam symbolu - MT20? W każdym razie tylko na sznurównki). Wziąłem je dla podeszwy - potrzebowałem szerokiej z gumy, a nie wąskiej z czegoś plastikopodobnego, bo mam pedały typu platforma z jednej - SPD z drugiej i czasami sobie wypinam i stoję na platformie - blok wtedy NIE przeszkadza w pedałowaniu. Nogi mi się w nich nie pocą (a feeeeee! ), choć zapinanie rzepami jest łatwiejsze. Sztynwość nogi mogłaby być lepsza, ale z drugiej strony wygodniej się w nich chodzi jak przychodzi (sic!) do zejścia z roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 14 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 mt -20 to inna bajka ... mają całkowicie inną podeszwę, która w moim odczuciu jest mniej sztywna niż ta w mt - 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 14 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 hmmm do turystyki lepsze mt40 a 75 mają już bardziej zacięcie sportowe pomyśl tylko co będzie jak się wyrobią rzepy można je co prawda wymienić ale..... ale sznurówki ci się nie wyrobią a rzep który jest w mt40 bardziej za zadanie ma utrzymać sznurówkę na miejscu niż trzymać stopę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Dzięki wszystkim za rady. Po odwiedzeniu sklepu i rozmowie ze sprzedawcą zdecydowałem się do mojej bardziej "luźnej" jazdy na zakup butów mt40 plus PD-M520. Teraz pora przetestować sprzęt obym tylko był w jednym kawałku po tych testach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Mam taki sam zestaw:):] 40 + 520 Z punktu widzenia człowieka, który od zawsze posiadał platformy ale w swoim życiu przejechał około 250 km w noskach, spd są świetne, masz większego kopa niż w noskach i platformach a nie masz problemu z wpięciem się i w ogóle jest znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Jak nie urok to przemarsz wojsk. Teraz walczę z odkręceniem jednego ze starych pedałow i już powoli wysiadam i klnę na czym świat stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian000 Napisano 16 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Od kwietnia jeżdżę właśnie w takich butach, do tego mam pedały PD-M520 (osobiście nie polecam tych pedałów , jak złapiesz luzy to później jest problem z rozebraniem pedału i zniwelowaniem luzu, trzeba kupić specjalny żeby go rozebrać, tylko że nigdzie go nie mają, lepiej dołożyć i kupić 540). Z butów jestem bardzo zadowolony z wentylacją nie ma problemów, po zamoczeniu również bardzo szybko wysychają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 ostatnio co gdzieś trafiłem na opinie o tych pedałach to wszyscy zachwalali ... hm ... A w takim razie mam pytanko czy aby wyeliminować ewentualne późniejsze problemy są jakieś specjalne zalecenia co do użytkowania PD-M520 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 16 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 A więc tak z tymi pedałami to jest tak, że właściwie główną ich wadą jest ta cała specjalna nakrętka, której nawet imadłem nie odkręcisz a tylko ją spierd^%$sz. Ja mam taki plan, że jak sie już luz pojawi to złapie ją chwytem tokarskim a jak to nie wyjdzie to powiem tacie żeby dorobił mi ten klucz na frezarce. A co do pedzia, którego nie możesz wykręcić to pewnie nie był nałożony smar na gwint przed jego założeniem. Upewnij się też czy kręcisz w dobrą stronę, bo lewy pederasta ma lewy gwint. A jak już sie z tym uporasz to nie zapomnij dać smar na 520. Ja z wykręceniem swoich platform nie miałem żadnych problemów, bo przed ich założeniem, które odbyło się 1700 km temu dałem smar na gwint:) Kto nie smaruje ten nie jedzie :banana: :banana: :banana: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 16 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 aaa i gwint w blokach do butów też warto jakimś towotem czy czymś smarnąć tak mi zalecił pan. z detalicznego sklepu pawlaka (eurobike) jak kupowałem u nich spd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 16 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Wreszcie się uporałem z odkręceniem No to koniecznie muszę dobrze posmarować przed zamontowaniem no i czas na pierwsze testy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qjon777 Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 witam wszystkich:D mam pytanie troszke nie zwiazane z tematem, ale nie umialem tego nigdzie znalezc na forum. zaczynam dopiero przygode z spd i nie wiem czy w butach o ponad centymetr za duzych lub nawet ponad 2cm bedzie sie wygodnie jezdzilo?? bo noga cały czas mi rosnie i boje sie kupic idealne lub minimalnie wieksze. dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 W zimę to no problem man, bo możesz założyć 2 albo 3 pary skarpetek i będzie wszystko dobrze. Ale w lato taki manewr raczej nie przejdzie Proponuje kupić rozmiar o pół lub numer większy niż masz. Np ja mam mt40 w rozmiarze 45 czyli wkładka 28,5 a zwykłe buty converse 44,5 też mają wkładkę 28,5 więc sprawdź jaką długość wkładki w centymetrach mają twoje buty zwykłe do chodzenia i jeśli są dobre to kup spd z taką samą wkładką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qjon777 Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 jescze jedno. czemu w lato nie przejdzie?? nie chce po porstu kupowac butow na jeden sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 a jak ci sie wydaje czy w 3 parach skarpetek nie będzie ci zbyt gorąco ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 mam pedały PD-M520 (osobiście nie polecam tych pedałów , jak złapiesz luzy to później jest problem z rozebraniem pedału i zniwelowaniem luzu, trzeba kupić specjalny żeby go rozebrać, tylko że nigdzie go nie mają, Mają w cykloturze, więc żaden problem. Ja jeżdżę na 520 i nie narzekam z tym, że co roku kupuję nowe qjon777 takie kupowanie większych o kilka numerów SPDów mija się z celem, bo noga będzie ci latała jak Żyd po pustym sklepie. Kup w miarę tani model za ~150-200zł i zmieniaj co 2 sezony aż ci się noga ustabilizuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piootrj Napisano 20 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 qjon777 Często też bywa tak z za dużymi butami, że szybciej się niszczą niż te dopasowane. Inaczej w za dużych butach układa się noga (przesowa) więc i but inaczej pracuje co za tym idzie działają siły nie w tym miejscu co potrzeba i o zniszczenie buta szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qjon777 Napisano 21 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 dzieki za pomoc postram sie cos z tym faktem zrobic:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.