Skocz do zawartości

[buty spd] Shimano SH-MT40 - czy warto ?

piootrj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytam trochę o SPD i tak powoli chciałbym przymierzyć się do zakupu. Było na forum wiele opinii. Ja potrzebuje czegoś do jazdy po mieście i w lekkim terenie.

Czy dobrym wyborem były by takie buty http://www.allegro.pl/item308298355_buty_s...ja_20_r_41.html ?

Do tego jak czytam zalecany pedały PD-M424, PD-M520 lub PD-M324. Te PD-M520 wiele osob zachwalało, natomiast PD-M324 są jednostronne czyli jak dobrze kombinuje można na nich jeździć w nazwijmy to w normalnych butach.

Co sądzicie o takim zestawieniu, czy może lepiej dołożyć i kupić coś innego ?

Mam te buty drugi dzień. Też boje sie o pocenie ale znowu już sie tak urodziłem, że strasznie pocą mi się stopy i dłonie, stopy nawet w sandałach ! Sznurówki jak raz zawiążesz tak sie same nie odwiązują to jest raz a dwa masz rzep, w którym te sznurówki chowasz. Buty są bardzo sztywne i dobrze wykonane choć ciężkie. Urodą nie grzeszą ... wole swoje conversy ... ale może ty masz inny gust:)

Mam prawie takie same (nie pamiętam symbolu - MT20? W każdym razie tylko na sznurównki).

Wziąłem je dla podeszwy - potrzebowałem szerokiej z gumy, a nie wąskiej z czegoś plastikopodobnego, bo mam pedały typu platforma z jednej - SPD z drugiej i czasami sobie wypinam i stoję na platformie - blok wtedy NIE przeszkadza w pedałowaniu. Nogi mi się w nich nie pocą (a feeeeee! :) ), choć zapinanie rzepami jest łatwiejsze. Sztynwość nogi mogłaby być lepsza, ale z drugiej strony wygodniej się w nich chodzi jak przychodzi (sic!) do zejścia z roweru. B)

hmmm do turystyki lepsze mt40 a 75 mają już bardziej zacięcie sportowe

pomyśl tylko co będzie jak się wyrobią rzepy :) można je co prawda wymienić ale.....

ale sznurówki ci się nie wyrobią :P a rzep który jest w mt40 bardziej za zadanie ma utrzymać sznurówkę na miejscu niż trzymać stopę :D

Mam taki sam zestaw:):] 40 + 520

Z punktu widzenia człowieka, który od zawsze posiadał platformy ale w swoim życiu przejechał około 250 km w noskach, spd są świetne, masz większego kopa niż w noskach i platformach a nie masz problemu z wpięciem się i w ogóle jest znacznie lepiej.

Od kwietnia jeżdżę właśnie w takich butach, do tego mam pedały PD-M520 (osobiście nie polecam tych pedałów , jak złapiesz luzy to później jest problem z rozebraniem pedału i zniwelowaniem luzu, trzeba kupić specjalny żeby go rozebrać, tylko że nigdzie go nie mają, lepiej dołożyć i kupić 540). Z butów jestem bardzo zadowolony :D z wentylacją nie ma problemów, po zamoczeniu również bardzo szybko wysychają.

A więc tak z tymi pedałami to jest tak, że właściwie główną ich wadą jest ta cała specjalna nakrętka, której nawet imadłem nie odkręcisz a tylko ją spierd^%$sz. Ja mam taki plan, że jak sie już luz pojawi to złapie ją chwytem tokarskim a jak to nie wyjdzie to powiem tacie żeby dorobił mi ten klucz na frezarce. A co do pedzia, którego nie możesz wykręcić to pewnie nie był nałożony smar na gwint przed jego założeniem. Upewnij się też czy kręcisz w dobrą stronę, bo lewy pederasta ma lewy gwint. A jak już sie z tym uporasz to nie zapomnij dać smar na 520. Ja z wykręceniem swoich platform nie miałem żadnych problemów, bo przed ich założeniem, które odbyło się 1700 km temu dałem smar na gwint:)

Kto nie smaruje ten nie jedzie :banana: :banana: :banana:

witam wszystkich:D

mam pytanie troszke nie zwiazane z tematem, ale nie umialem tego nigdzie znalezc na forum.

zaczynam dopiero przygode z spd i nie wiem czy w butach o ponad centymetr za duzych lub nawet ponad 2cm bedzie sie wygodnie jezdzilo?? bo noga cały czas mi rosnie i boje sie kupic idealne lub minimalnie wieksze.

dzieki za pomoc ;)

W zimę to no problem man, bo możesz założyć 2 albo 3 pary skarpetek i będzie wszystko dobrze. Ale w lato taki manewr raczej nie przejdzie ;) Proponuje kupić rozmiar o pół lub numer większy niż masz. Np ja mam mt40 w rozmiarze 45 czyli wkładka 28,5 a zwykłe buty converse 44,5 też mają wkładkę 28,5 więc sprawdź jaką długość wkładki w centymetrach mają twoje buty zwykłe do chodzenia i jeśli są dobre to kup spd z taką samą wkładką :)

mam pedały PD-M520 (osobiście nie polecam tych pedałów , jak złapiesz luzy to później jest problem z rozebraniem pedału i zniwelowaniem luzu, trzeba kupić specjalny żeby go rozebrać, tylko że nigdzie go nie mają,

Mają w cykloturze, więc żaden problem. Ja jeżdżę na 520 i nie narzekam z tym, że co roku kupuję nowe ;)

qjon777 takie kupowanie większych o kilka numerów SPDów mija się z celem, bo noga będzie ci latała jak Żyd po pustym sklepie. Kup w miarę tani model za ~150-200zł i zmieniaj co 2 sezony aż ci się noga ustabilizuje.

qjon777 Często też bywa tak z za dużymi butami, że szybciej się niszczą niż te dopasowane. Inaczej w za dużych butach układa się noga (przesowa) więc i but inaczej pracuje co za tym idzie działają siły nie w tym miejscu co potrzeba i o zniszczenie buta szybciej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...