Skocz do zawartości

[Napinacz]-jaki?

miromalbork

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zacząłem się zastanawiać i doszedłem do wniosku, że chyba odkręcę od hussefelta mniejszą zębatkę i zamontuję jakiś napinacz, zamiast montować przerzutkę. Ale jaki sprzęt zakupić? W Shredzie nie mam niestety mocowania pod napinacz, wkręcałbym pod suport.

Zainteresował mnie PM Socho, Truvativ boxguide i jego odpowiedniki oraz point lub bop taki

Oglądałem jeszcze to, ale niska cena sugeruje mi, że to niska jakość i nie warte zakupu. Słusznie?

Napinacz ma byc na 36z.

JA mam napinacz BOP ale ten zwykły za 40 zł i spisuję się dobrze! Parę razy mi łańcuch spadł ale to dlatego ze mam za daleko blat od napinacza i musiałem dać podkładki, ale teraz jak wyregulowałem to tak od 3 tyg. ani razu mi nie spadł. Podobno ten truvativ jest bardzo dobry, wiele osób na tym jeździ, takie same opinie są o PM socho. Jeśli masz tyle kasy na napinacz to ja bym brał albo truvativa albo PM tego pointa sobie odpuść.

Aktualnie mam i polecam boxguide'a. Zalety - duża możliwość regulacji - ustawienie kąta dolnego ramienia z rolką, wysunięcie rolki, przesunięcie klatki góra-dół (ilość zębów od 34 do 46) oraz na boki, a do tego nie jest zbyt ciężki i jest cichy. Wady - jak na razie nie odkryłem.

Wcześniej miałem pmsocho i używałem go ponad rok. Zalety - napina łańcuch i chroni przed jego spadaniem i to chyba wszystko... A i cenowo nie jest az taki drogi - płaciłem 110zł bez rockringu zewnętrznego (miałem w korbie). Wady - brak jakiejkolwiek regulacji, przez to, że jest robiony pod określoną ilość zębów nie ma możliwości zmiany korby na mniejszą/większą bez zmiany napinacza, jest ciężki pomimo, że to alu i głośny (szczególnie na początku).

Ten dm tak samo jak prodigy profes to z wyglądu ta sama konstrukcja co boxguide, tylko nie wiadomo jak z wykonaniem i jakością. Osobiście wolałem dołożyć jakieś 30zł do boxguide'a i kupić napinacz sparwdzony.

A napinacze takie jak project-x, point oraz wszystko noname to moim zdaniem tandeta niewarta jakichkolwiek pieniędzy.

Podsumowując - boxguide.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Ostatecznie napinacz zrobiłem samemu :P

napinacz1.JPG

napinacz2.JPG

napinacz3.JPG

Banan jest z alu 5mm, adapter z alu 3mm (montowany zamiast podkładki od howitzera). Regulacja w zakresie ok. 50 stopni, pod zębatki 28-48z.

Rolek nie robiłem samemu z powodu braku odpowiedniego zaplecza technicznego :D

Aktualnie użyte są śrubki na klucz płaski (mają mniejsze łebki, o poprzednie śrubki od v-ek ocierała korba).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...