Skocz do zawartości

[napęd] wymiana napędu, garść pytań

QWEY564

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz, że lepszym rozwiązaniem jest zakup tych pancerzy np. http://allegro.pl/item315133084_pancerz_sn...0_koncowek.html I użyciu ich do hamulców i przerzutek
Uważam że jest to bardzo dobre rozwiązanie w napędach 8 biegowych (mam na myśli zastosowanie pancerzy do przerzutek o średnicy pod linki hamulcowe - linka przerzutki w takim pancerzu ma więcej swobody i byle paproszek nie pogorszy pracy), jak działają te pancerze z napędem 9 biegowym gdzie wymagana jest większa precyzja to nie mam pojęcia. Z hamulcami działają OKI.

I kolejne pytanie przy okazji, lepiej pociąć odpowiednio pancerze, czy puścić całą linkę manetka -> przerzutka w pancerzu?
Wydaje mi się że lepsza opcja jest z pocięciem pancerzy bo w tym przypadku jest mniej miejsc gdzie występuje tarcie linki o pancerz.

Przy okazji ma ktoś u siebie w rowerze takie "carbonowe" pancerze??
Odi chyba miał pancerze w takich barwach.

Ten "kolor carbonu" się nie ściera?
Nic się nie ściera gdzyż ten wzorek karbonu umieszczony jest pod przezroczystą warstwą igielitu.

a i jeszcze jak to jest z tym teflonem? Rzeczywiście nie trzeba smarować linek?

No smarować trzeba, ale rzadko. Przez 18000 km całość smarowałem z tego co pamiętam tylko 1 raz (nie było to z musu, tylko po prostu miałem taki kaprys), jedynie odcinek przy przerzutce tylnej wymaga częstszego przesmarowania.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jeszcze pytanie malutkie. Co uważasz za rozsądniejszy wybór (kaseta/łańcuch):

-oba HG-50 (8 rzędowy)

-wspomniany przez ciebie SUN + np. łańcuch HG-50 ?

Jakość obydwu będzie porównywalna?

I tak na boczku pytanko jest sens dopłacać do hamulców Avid SD7? (Planuje zakup SD5 - chodzi o klamki + szczęki)

Jest jakaś znacząca różnica poza wagą

Z góry dzięki za odpowiedź

Edit. Zapomniałem zapytać, trochę banalnie może. Otóż czy odczuję różnicę (chodzi mi o same klamki w tym wypadku) w pracy hamulców, gdy zmienię klameczki Alivio na SD5? Generalnie nie widzę możliwości żeby to miało jakiś wpływ wielki (chociaż Alivio maja już lekkie luzy) jednak może czegoś nie dostrzegam.

Pozdrawiam

Do samych ramion SD7 nie opłaca się dopłacać, warto miec jednak klocki do których wsuwa się okładziny, a SD7 je mają. Co do rozwiązań napędu to biorę teraz kasetę Sunrace od Sebka i zobaczymy ile wyjedzie się na niej i łańcuchu Pc48. Mój obecny to kasta 5.0 i łancuch PC58 czyli komplet kosztował mnie Około 110 zł a zużył się dość szybko. Tzn jeszcze dogorywa ale niedługo się wymieni. Kaseta za 28zł i łancuch do 35zł to razem 65zł czyli nie opłaca się stosować metody wielołańcuchowej :) Czy kaseta HG 50 czy wspomniany Sunrace, zależy głownie od zestopniowania. oceń które ci bardziej pasi i kup tą "lepszą".

Także aktualnie używałem Srama 5.0 kasety + łańcuch Srama tu co prawda 38 (totalnie nie polecam :/ ), szybko zużyte i dlatego szukam czegoś hym bardziej budżetowego skoro i tak generalnie co rok muszę wymieniać napęd z powodu zużycia.

Jeszcze pytanie malutkie. Co uważasz za rozsądniejszy wybór (kaseta/łańcuch):

-oba HG-50 (8 rzędowy)

-wspomniany przez ciebie SUN + np. łańcuch HG-50 ?

Zdecydowanie SUNRace + łańcuch HG50 (chociaż osobiście HG50 nigdy nie zakupie bo nie współpracuje ze spinkami).

Za SunRace przemawia fakt że jest 35 gram lżejszy od HG50, jest w pełni-bezproblemowo rozbieralny i jest bardziej przydatnie zestopniowany no i do tego jest tańszy ( tutaj jest mój test http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=28346 )

łańcuch HG50 (chociaż osobiście HG50 nigdy nie zakupie bo nie współpracuje ze spinkami).

... bo nie współpracuje ze spinkami SRAMa, czy nie współpracuje ze spinkami w ogóle???

już się zdecydowałem na przetestowanie tego Sunrace'a więc nie będę się bawił w systemy wielołańcuchowe

jaki polecacie do tego łańcuch żeby można było bez problemu korzystać ze spinki?

do tej pory miałem KMC ze spinką(KMC)

a co myślicie o tym?:

http://www.allegro.pl/item308714024_kaseta...ucz_gratis.html

z tego co tu czytam to zaczyna mi sie wydawać że tańsze będzie przejście na 9rzędówkę...

-do czego to doszło żeby kupować łańcuch ponad 2 razy droższy od kasety

Przy 9 jak będziesz chciał też możesz zakupić łańcuch 2 razy droższy od kasety.

bo nie współpracuje ze spinkami SRAMa, czy nie współpracuje ze spinkami w ogóle???

Z większością nie współpracuje - podejrzewam że tylko spinkę Connexa będzie dało się założyć.

Takie małe oszustwo - gdyż to wcale nie jest SRAM 5.0, tylko 3.0.

Jaki zatem (odnośnie braku współdziałania ze spinką Srama HG-50) polecasz łańcuch na 8 przełożeń?

Łańcuchów jest cała masa. Shimano IG50/70/90, SRAM PC48/58, KMC Z82, Connex 800/804 no i łańcuchy na 9 też dadzą radę.

Słyszałem że ten jest bardzo dobry http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=19&a...p=73&id=516 no ale cena...

Dobry zapewne jest, tylko po co tyle płacić jak za 20/30 zł mniej możesz zakupić to samo tylko z mniejszą ilością niklu.

Fryta - bo SRAM nie umie zrobic albo nie chce zrobic lekkiego napedu. Zobacz ile wazy najwyzszy model kasety SRAMa a ile Shiamno. Podobnie z korbami. Z tym ze z korbami przeszli teraz samych siebie bo nowe korby beda... ciezsze. A shimano pomimo dodania stalowej koronki stalo sie minimalnie lzejsze - ewentualnie takie samo jak bylo. A Truvativ na alu jest. Wiec o czym w ogole rozmawiamy :) O ich kasetach wazacych 300 gram w ogole nie ma co dyskutowac bo to jedna wielka kpina z bikerow.

Manetki, przerzutka tylna (nie przednia!) i hamulce (V'ki, nie tarcze!) i to by bylo na tyle ze SRAMa. Ewentualnie Rock Shox jakis choc tez mozna lepsze znalezc. No i lancuchy bo shimano rozciaga sie jak plastelina.

Fryta - bo SRAM nie umie zrobic albo nie chce zrobic lekkiego napedu.

xtr 240gr< 9.0 275gr

xt 256gr< 9.0 295gr

lx 339gr> 7.0 300gr

deore 361gr>5.0 345gr

Co do reszty osprzętu:

przerzutki - system 1:1 na pewno lepszy od 2:1

hample na pewno lepsze od sh*tmano (nie licząc, że avid robi dla srama;) )

łańcuchy - wytrzymalsze i ciut lżejsze

... to tak na szybko...

ale nie tutaj miejsce na dyskusje: "co lepsze sram czy shimano"

Kolejny dylemat mam :)

Otóż po rozkręceniu korby i wyciągnięciu suportu okazało się iż jest to model BC-73T, 73L BL 1,37x24t, L <- 110,5mm -> R (spisane z naklejki na wkładzie)

Planuje zmianę korby (na razie dylemat odnośnie korb które w tym temacie zostały zaprezentowane) stąd pytanie. Czy będzie mi pasowała korba Deore na 2008 r? (np. http://allegro.pl/item311627398_korba_shim...2_xtrabike.html ) W aukcji opisane jest tylko z wielkości które mają coś wspólnego z moimi szerokość mufy, czy długość (110,5mm) ma znacznie? Jak sprawdzić czy posiadam gwint angielski?

Drugim wyborem jest Deore na Octalink, wtedy rozumiem model korby obojętnie jaki, ważne jest uważać przy doborze suportu i wybrać taki który ma szerokość mufy 73 oraz długość 110,5mm?

Pozdrawiam

W takim razie żeby nie bawić się zbytnio w wymiany suportu weź deore z zintegrowanym środkiem. Twoja długośc suportu - 110mm nie będzie pasowała do korb deore 540 {potrzeba 118} i deore 530 {113 albo 118}. Z korbą z zintegrowanym suportem nie masz takich problemów.

Właśnie przeglądałem aukcje i nie znalazłem jakoś żadnego wkładu o długości 110 :) Czyli te 3mm więcej robią różnice? Tzn. korba przez to działa gorzej? Bo tak na zdrowy rozsądek po prostu nie będzie się dało dokręcić do samego końca i będzie wystawała po 1,5mm więcej z każdej strony.

Na jakiej zasadzie zatem montuje się korbę z zintegrowanym suportem skoro w nich długość suportu nie ma znaczenia? Przecież tam sztywna oś połączona z jednym z ramion ma pewną długość, jeżeli to będzie za długie to będzie wystawało. Ale może nie rozumiem zasady tego mechanizmu po prostu :/

Pozdrawiam

Ano właśnie chodzi mi o długość. Czy to nie będzie oznaczało, że zamiast np mojej starej długości 110,5mm będę miał np z 118? Bo to już nieciekawie chyba by było? Jeśli będzie zbyt szeroko jak w takim razie będzie przebiegało ustawianie przedniej przerzutki. Może się okazać, że np. przy maksymalnym wychyleniu obejmy przerzutki nie będzie ona w stanie obsłużyć największej zębatki?

Pozdrawiam

Coś ty, rzadko się zdarzają takie ekstramalne przypadki. Ja musiałem zmienić 113 na 118 dla własnego komfortu - przy 113 w butach spd, nogi za bardzo gięły się w stronę ramy.. Z przednią przerzutką nie mam żadnych problemów. Można po wymianie suportu na większy, zablokować przednią przerzutkę w pozycji większej od 0 {0 jest kiedy leży na ramie} i wtedy przykręcić linkę. Da spokojnie radę obsłużyc blat korby. Linia łańcucha po wymianie też mi się polepszyła i to czuć. W drugim biku wymieniłem 117 na 127 i też żyję. A przednia przerzutka obsługuje tarcze w korbie, mimo trochę gorszej linii łańcucha dla biegów na kasecie.

Witam, ja mam pytanie związane z wymianą "tyłu". Mianowicie muszę wymienić koło, na którym ma zamontowany wolnobieg i zastanawiam się czy kupijąc koło nie kupić odrazu kasety na miejsce wolnobiegu. Po wizycie w sklepie dowiedziałem się, że facet zrobi mi koło z kasetą 7 rzędową za ok 180zł. Co radzicie? Mam ograniczone fundusze;) do max 200zł. Dzięki z góry. Pozdrawiam

Co do amorka to teraz są niezłe promocje w sklepach rowerowych (warszawa) na Bombery MX PRO (kosztują ok. 650 zeta) - a amor jest bez obsługowy i niezawodny (podobno bo jeszcze go nie mam).

Jedyną wadą to jest jego waga coś koło 2kg :yes: , ale mi to nie przeszkadza (moja waga ok 100 kg).

mam kolejne pytanie...

jeśli wepchniemy linkę od przerzutek w pancerze hamulcowe(bp tak ponoć "zdrowiej") to jak to potem upchnąć w przelotkach na ramie??

może ja coś pomieszałem?? a jeśli nie to prosił bym o wyjaśnienie(jeśli będzie zbyt zawiłe to i zdjęcia się przydadzą)

pzdrower

a co do amorka to w grę wszedł jeszcze Spinner Aeris Sport... tylko nie wiem czy jest sens... bo ważę 70-75 i chciałbym żeby amorek jak najdłużej wytrzymał, nie mogę nigdzie znaleźć Tory 318 solo air(tzn mam ofertę, muszę jeszcze zmierzyć główkę ramy i podkładki), MX pro nie ma tłumienia(nie to co MC), spinner nie ma dilera, serwisu etc a cenowo podobny do konkurentów, poza tym jest dramatycznie lekki i obawiam się o jego "wiotkość"(ale jeszcze nie dotarły do mnie opinie o nim)

Z tego co sprawdzałem przed chwilką, w przelotce w otworek do przerzutek pancerz ten (hamulcowy) wchodzi prawie na styk (rama Trek 6500). Jest minimum luzu, jak będę zakładał linki to pewnie koniuszki pancerzy od przerzutek owinę kawałeczkiem taśmy izolacyjnej (tak żeby ta końcówka owinięta weszła w przelotkę) uniemożliwi to jakiekolwiek telepanie sie pancerzy i podzwanianie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...