Skocz do zawartości

[buty spd] Dwa modele, które wybrać?

kmicic

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli jeszcze nie dotarłeś do tego Łodzia, to zapodaj w Zumi przykładowo sklepy rowerowe.

A dalej zerknij na ofertę jeśli mają coś netowego, albo zawsze można zadzwonić i się spytać.

Może nawet podjedziesz do konkretnego sklepu, który akurat ma ten model i rozmiarówkę

właśnie zamówiłem sh-m122 rozmiar 42 zobaczymy jak przyjdą czy dobrze trafiłem z rozmiarem, zamawiałem przez allegro w airbike, pytałem przed zamówieniem jaki rozmiar polecają przy stopie 26,1-26,2 i polecili 42, więc zobaczymy.

martwi mnie tylko przesyłka pocztą (żebym się doczekał), niestety kurierem nie wysyłają.

TABELA ROZMIARÓW BUTÓW SHIMANO wg centrumrowerowe.pl

37 - 23,2 cm

38 - 23,8 cm

39 - 24,2 cm

40 - 25,2 cm

41 - 25,8 cm

42 - 26,5 cm

43 - 27,2 cm

44 - 27,8 cm

45 - 28,5 cm

46 - 29,2 cm

47 - 29,8 cm

48 - 30,5 cm

49 - 31,2 cm

50 - 31,8 cm

Rafał87 jeśli masz stopę 26.2cm to 42 powinny pasować, numeracje podałem na przyszłość, może komuś to pomoże.

Przecież 41 ma wkładkę krótszą niż jego stopa, więc jak niby ma pasować? Chyba, że sobie dziury w czubkach butów wytnie i będzie nosił jak rękawiczki z krótkimi palcami. Na pewno bardzo przewiewne rozwiązanie :yes:

No to przyjemnej jazdy.

Szalenie się cieszymy.

Ja z Shimano swego czasu musiałem zrezygnować. 43 za małe, 44 za duże a połówek Pawlak nie sprowadza.

Zabrałem się za Northa i jestem zadowolony.

Z kolei koledzy mają Shimanki i też chwalą.

Każdy musi sam zobaczyć :)

Pozdro to ALL

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Oba modele powinny mieć niezgorszą wentylację.

Oba mają wstawki z siateczki.

Model 085 będący następcą 072 i 075 wydaje się już mniej zabudowany.

Mam znajomych, którzy jeżdzą w 072 i 075 i są zadowoleni, nie narzekają na nic. Zatem 085 powinno ładnie wypadać.

Co do 122 to nie mam pewności. Ale osobiście oglądałem model 121 i przymierzałem. Miały sporo siateczki, zatem wentylację też niezła.

A model 122 jako nowszy powinien być też jeszcze lepszy.

Każdy jednak oceni je inaczej, po swojemu. Każdemu inaczej będą pasowały, co innego uznają za atut a co innego za wadę.

Znajomi są zadowoleni z produktów Shimano, z butów też

tutaj temat się chyba już zakończył więc ja podepnę się ze swoim :)

Po wstępnej analizie forum i gogli zdecydowałem się na pedały M540 miast m520. Dlatego też na same buty nie zostało mi za wiele.

Poddaję pod Waszą ocenę dwa modele:

1) Shimano SH-M121G ( http://tnij.org/a1xp ) - do kupienia za 170zł

2) Shimano SH-MT41 ( http://tnij.org/a1xo ) - za 189zł

Przy SH-MT41 ja dostrzegam tę zaletę, że mają 2 niezależne zapięcia. Wiadomo, rzep jak to rzep, z czasem traci swoje właściwości i może przestać łapać, a sznurówki w każdej chwili mozna wymienić.

MT41 sa butami turystycznymi z miekka podeszwa (jak na buty rowerowe), 121 to juz buty sportowe, podeszwe maja sztywna, co nie pomaga w chodzeniu :) Nie napisales do czego maja ci te buty sluzyc. Jezeli w wiekszosci do jazdy, a chodzic bedziesz okazjonalnie, to ja bym wzial 121. Z cala pewnoscia lepiej przekaza energie twoich nog. Rzepy powinny wytrzymac, raczej bym sie nimi nie przejmowal. Jezeli natomiast preferujesz wycieczki, gdzie rowniez sporo sie chodzi (jakies zwiedzanie itp.) to 41 beda lepsze.

Hmm, zastosowanie to szeroko rozumiane XC. Chodzenia w tych butach raczej nie planuję :) chociaż jak wiadomo czasami nie da się tego uniknąć (jakieś podprowadzenie roweru przez błoto/bagno, bardzo stromy podjazd, głęboki piach - moje opony niestety uniemożliwiają mi jazdę w piachu...). Czasami jakieś przedreptanie się "z kąta w kąt" w czasie odpoczynku:)

Największą zaletą MT41 jest to, że człowiek który je sprzedaj ma też M540 więc tylko raz płąci się za wysyłkę :wallbash: ale z drugiej strony i tak taniej wyjdzie kupić 121 za 170zł+8zł i m540 za 115+8zł :)

aha, a jeszcze tylko się upewnię. Czy wszystkie Shimano mają identyczną rozmiarówkę (to znaczy nie tylko długość ale szerokość i wysokość podbicia)? Bo mierzyłem w sklepie SH-MT31 i niby rozmiar odpowiedni to 47 (normalnie 45 :) ) a nie chcę odsyłać butów po kilka razy jak się okaze, że są np. za wąskie...

Mefisto sprawa jest taka.

Buty do wyboru żeś wybrał jak "piernik do wiatraka". Te MTcośtam, to śmiech na sali. Chyba, że ktoś chodzi równie tyle ile jeździ, to tekingowe papcie.

Sklepów internetowych jest od groma, gdzieś byś coś znalazł by w ofercie były pedały i buty tanio.

Shimano ma z założenia rozmiarówkę mniejszą i nie można też porównywać dwóch tak różnych butów jak SH-MT31 i SH-M121, bo z pewnością będą różnice, czasem nawet pokaźne.

W ogóle to są jeszcze z Shimano modele SH-M075, SH-M085, SH-M122. Polecam się z nimi zapoznać : http://www.cyklotur.com/x_C_Dz__PDNAZ2_but...mtb__LL_10.html na tej stronie znajdziesz ich fotki.

Ponadto co do butów, to najlepiej każdą parę przymierzyć i to oba buty, nawet między identycznym modelem mogą być niewielkie rozbieżności.

Ps. I jeszcze wrócę do rzepów. W butach rowerowych są one wysokiej jakości i wiele sezonów mogą przetrwać, 3 do 4 to lekko, w zależności, czy się nimi ktoś bawi co chwila i jak często w ogóle jeździ na rowerze. Ja zarówno w butach szosowych jak i MTB mam rzepy i wszystko jest z nimi OK.

Te MT41 sobie odpusc jak zamierzasz w nich glownie jezdzic. W normalnych typowo sportowych sie da chodzic, nie trzeba takiego czegos kupowac. chyba ze faktycznie ktos jakis dziwny rodzaj turystyki uskutecznia i lazi wiele km. Ale chodzic z rowerem? To juz bym wolal brac buty na przebranie bo tamto to bedzie ni pies ni wydra wg mnie.

Aha - i postaraj sie jednak je przymierzyc bo czasem but jakiejs firmy po prostu nam nie pasuje i nie chodzi tu o rozmiar ale ogolnie pojety komfort.

O, to dzięki za informację, bo koleś od tych 122 nie odpisuje (trudno, jego strata) i już się zaczynałem zastanawiać czy nie wziąć jednak tych MT41.

No z tych wymienionych ciekawe są SH-M085 - ze względu na klamrę. Tylko problemem jest cena... Chciałem się zmieścić w +/- 300zł, a tutaj same buty już kosztują 230zł... Pedały 120. No chyba żeby wziąć na początek M520?

Da się w ogóle kupić jakieś buty (do jazdy, tylko!) do 200zł?

no właśnie w Lbn nie bardzo chodziłem po sklepach. Byłem w zeszłym roku na Zana przy Mediamarkt, ale nie było za wielkiego wyboru (a i ceny nie były za atrakcyjne). W Decathlonie bardzo drogo i mały wybór.

Dzięki, przejdę się jeszcze do tego rowerowego o którym piszesz ;) Nie pamiętasz jaki to był model?

• 2 tygodnie później...

witam , nie chcialem zakladac nowego tematu to sie pdlacze pod ten

zastanawiam sie na kupnem butow , przymiezalem dzisiaj m122 i wsumie to nawet dobze 'lezaly' wypadly numer wieksze niz normalnie nosze

glownie jezdze po lasach i temu podabne i do pracy po szosie wiec nie musza byc wygodne do chodzenia

nie rozgladalem sie jakos specialnie za innymi ale 'konkurencja' dla nich to m085 a one jakos mi nie przypdaly do gustu

a i druga sprawa to pedaly

generalnie preferowal bym uniwersalne co takiego

http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53013352-...01__PZTA_2.html

znaczy co sadzicie o takich modelach jest to wygodne czy lepiej brac typowe do spd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...