NeZ Napisano 9 Lutego 2008 Napisano 9 Lutego 2008 Witam! Od ponad roku użytkuje RS Tore 302 Solo Air z rocznika 2006 ze skokiem 100mm. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić ciśnienie po tym jak rower całą zimę siedział nieużytkowany i w czasie jazdy jednak miękko chodził. Po spuszczenie całkowicie powietrza wziąłem i docisnąłem amortyzator do końca dołu żeby sprawdzić ile tak naprawdę ma skoku, nie użyłem całego ciężaru ciała - po prostu wcale nie do końca tak mocno docisnąłem amorka do dołu. Po tym, wkręciłęm pompke Rock Shoxa do zaworka i napompowałem najpierw do 100psi. po odkręceniu pompki nieźle sie zdziwiłem - amor był twardy jakbym wpakował najmniej 2 razy tyle:/ Dodatkowo gdy mocno siłą nacisne na kiere i coś sie jednak ugnie to w ogóle nie jest to to samo co wcześniej. Szybko się chowa i równie szybko wraca. Nie mam zielonego pojęcia co się mogło stać... Pompowalem na różne ciśnienia i przy 50psi na wskazówce od pomki oczywiście mniej musze siły wpakowac żeby go ugiąć, ale wszystko zero kultury pracy... Bawiłem się tez regulacją od tłumienia i też nic zupełnie sie nie zmienia. Co się mogło stać?
uchmanek Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 pusta komora negatywna. w solo air w czasie pompowania widelca obie komory powinny napelniac sie jednoczesnie do takich samych cisnien. bez serwisu sie nie obejdzie. dobrze, ze mieszkasz we wrocku, masz blisko do harfy .
NeZ Napisano 10 Lutego 2008 Autor Napisano 10 Lutego 2008 mieszkam za mostem koło niej nawet. Orientujesz sie ile może kosztować naprawa tego? Myśle że warto odrazu chyba tez wymienic olej czyli ogólnie przeserwisować. Nie chciałbym jednak walić w tego amora ponad 100zł bo za rok rower idzie cały na sprzedaż. Wie ktoś gdzie we Wrocku jest tani i DOBRY serwis amorków?
uchmanek Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 jesli zalezy ci na cieciu kosztow, to zrob to sam. wyjmij i obejzyj sprezyne. jesli nie dojdziesz, co z nia jest nie tak, trzeba bedzie wymienic.
kryszniok Napisano 11 Lutego 2008 Napisano 11 Lutego 2008 "pusta komora negatywna. w solo air w czasie pompowania widelca obie komory powinny napelniac sie jednoczesnie do takich samych cisnien. bez serwisu sie nie obejdzie. dobrze, ze mieszkasz we wrocku, masz blisko do harfy" Tora 302 Solo Air - jak sama nazwa wskazuje jest tam tylko jedna komora powietrzna, pozytywna. Pusta komora negatywna nie może być w tym przypadku przyczyną nieprawidłowej pracy amortyzatora, bo jej po prostu nie ma.
Iron Napisano 11 Lutego 2008 Napisano 11 Lutego 2008 przykro mi kolego, ale mylisz się. Solo air ma pozytywną i negatywną komorę, a nazwa solo air dlatego ze pompowane są przez 1 wentyl.
kryszniok Napisano 11 Lutego 2008 Napisano 11 Lutego 2008 To nie wiem, osobiście mam Torę 318 i przy wentylu na amortyzatorze jest on oznaczony jako + , czyli komora pozytywna. Nazwa Solo Air faktycznie jest myląca.
uchmanek Napisano 12 Lutego 2008 Napisano 12 Lutego 2008 Z tym sie zgodze: nie wiesz. Nawet instrukcji nie przeczytales . A tutaj jest potwierdzenie slow Irona: http://www.sram.com/en/service/rockshox/fa...c4cf38708677c48
NeZ Napisano 14 Lutego 2008 Autor Napisano 14 Lutego 2008 Byłem w Harfie przedwczoraj i mi powiedzieli, że to pewnie jakiś o-ring puścił. To od razu sobie pełen serwis poprosiłem i dziś po wybuleniu 90zł wszystko działa cacy, nawet lepiej niż było na początku używania amorka Tak na przyszłość napisalem gdyby ktoś miał podobny problem kiedyś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.