Skocz do zawartości

[Ośka] w tylnej piaście na nakrętki

mp3fan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Po zimie totalny przegląd rowerku zrobiłem, machnąłem 200km, dziś wyjechałem i na 4 kilometrze stoje na swiatłach. Nacisnąłem na pedał i tryknęło. Czuje, że opona ociera o rame więc zlazłem z rowerku i patrze co się stąło. Wpierw wydawało mi się, że nakrętka mocująca do tylnego widelca była za słabo przykecona i się poluzowała. Ale ruszyłem kołem i zauwazyłem duzy luz, to był luz na łozyskach piasty. Zaprowadziłem rowerek do domu i rozkręciłem. jak sie okazało to ukręciła się ośka. Co może byc tego przyczyną? Co źle zrobiłem, ze po tylu kilometrach dopiero się ukręciła? Ukręciła się w miejscu gdzie jest konus a na nim powinny byc kulki. Czy za mocno dokręciłem konusy do kulek? Proszę o podpowiedź, bo gdy kupie nową oś nie cchę popełnić znów tego samego błedu. Zakładam, ze to moja wina przy złym złożeniu piasty z łożyskami i osią.

Napisano

Hmm..wszystko zrobiłem zgodnie z powyższym manualem, tyle, że z innego źródła. Jak tak teraz myślę, to koło się swobodnie kręciło więc konusy za mocno do kulek nie dochodziły. Ponadto nie było luzów więc wszystko dobrze usawione. Może faktycznie zmęczenie materiału. Fajnie to wygląda, tak jakby równo przeciął piłką, nic nie skręcone, prędzej jakby równo pękło, równolegle do przebiegu gwintu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...