Skocz do zawartości

[amortyzator] Amor do DM Funbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś się orientuje, z jakim maksymalnym skokiem można wsadzić amor do ramy Dangerous Mike FunBike ? Z tego co wiem to 130mm spokojnie pasuje. Tylko czy to jest maks, czy może coś więcej wejdzie ?

Napisano

Ja myślę że 150mm skoku da radę bo 130-140mm to normalnie, ale wiecej bym nie dawał bo geo będzie kijowe.

Napisano

Miałem DM FunBike'a z Manitou Black ze 120mm skoku, a w cześniej z Suntourem xcp 75 też ze skokiem 120mm. Uważam, że to takie minimum. Z niższym widelcem kąty byłyby trgicznie ostre, a rower bardzo nerwowy. Nawet przy 120mm rower był momentami co najmniej narowisty. Sądzę, że całkiem rozsądną geometrię mozna uzyskać w nim właśnie z widelcem rzędu 130-140mm, ale i 150mm nie spowodowałoby jeszcze poważnych problemów.

Napisano

Dzięki za odpowiedź panowie :) Teraz mam gównianą Gilę 100mm i niedługo zamierzam coś kupić z Marzoka. Najlepiej AM2, tylko właśnie znalazłem tanio wersję 150mm i pomyślałem, że to może być za dużo.

Napisano

Waszym zdaniem, który amor lepiej wybrać: Marzocchi Z150 FR(QR 20) 2004 rocznik czy Marzocchi All Mountain 1(zwykła oś) 2006 rocznik ?

Napisano
Waszym zdaniem, który amor lepiej wybrać: Marzocchi Z150 FR(QR 20) 2004 rocznik czy Marzocchi All Mountain 1(zwykła oś) 2006 rocznik ?

Ja do swojego roweru bym zdecydowanie wsadził tego Z150 ze sztywną ośką :D

Tylko pamiętaj że marzoki są wyższe niż większość innych amorów - np marzok 150 mm będzie i tak z 1,5 - 2 cm wyższy niż manitou z takim samym skokiem...

Napisano
Do czego ten amortyzator?

Amor ma służyć głównie do enduro, ostrej jazdy w lesie. Nie zamierzam na nim skakać z jakiś 2m czy więcej. Częściej jeżdżę w dół niż pod górę, czy na płaskim. A wiadomo jak to jest z górki; korzenie, kamienie, ciężki teren. Czasem zdarzy się mi wyskoczyć z jakiegoś naturalnego uskoku(nie wyżej niż koło 1m) zamiast spokojnie zjechać ^_^ Jednak chciałbym też aby amor nie sprawiał mi jakiś większych trudności jadąc po płaskim czy pod górę(trzeba w końcu dojechać do lasu ;) ).

Napisano
Czy on waży tyle ile podane jest na aukcji ? Trochę może za ciężki jak dla mnie;)

Wg weightweenies z nieprzyciętą sterówką waży 3204 g..

W sumie do enduro trochę klocek... Ale jeśli Ci to nie będzie przeszkadzać to czemu nie :devil:

Ja stałem przed podobnym problemem (amor do podobnego zastosowania mający minimum 150 mm skoku) i zamiast Z150 wybrałem Shermana Flick + (waży około 2,5 kg)...

Napisano

to bardzo dobry amor ale jego piętą achillesowa jest system zapięcia osi. przynajmniej kilkakrotnie spotkalem sie z informacją ze ulega on uszkodzeniu. zamiana to kszty a nie wiem jak z dostepnoscia czesci w gregorio.

Napisano

Hmm, 3,2 kg trochę dużo. Chociaż w sumie to nie jestem maniakiem lekkości, więc pewnie nie będzie mi przeszkadzało jak rower będzie ważył 15 kilo :)

A ten model co jest na Allegro to jakie ma golenie, bo na stronce Marzocchi nic nie ma ?

A czy ktoś może słyszał o Marzocchi All Mountain SL2 2007 rocznik ? Na stronce Marzoka jest tylko SL1. Ma ktoś jakieś info na ten temat ?

No to teraz mam dylemat co wybrać :D

Z tej trójki w takim razie co najlepiej brać ? Ceny takie same, różnice raptem 50 zł między nimi(czyli od 1100-1250).

1. All Mountain 1 2006

2. Z150 2004

3. All Mountain SL2 2007 http://www.actionsports.de/Forks-Rear-Shoc...007::11148.html

Napisano

nie dam sobie ręki uciąc ale to prawie na pewno jest z 150 z goleniami stalowymi - ma charakterystyczne malowanie goleni dolnych - dwubarwne.

am 1 sl 2 ma co wynika z opisu system tst2 a nie tst5 - czyli umozliwia ustawienie regulacji kompresji w pozycji tylko otware/zamknięte - co raczej moim zdaniem nie jest zle - nie mam pewnosci czy ktos korzysta z ustawien posrednich w systemei tst5. to taka blokada jak w innych widelcach np rs.

Napisano

Jak Z150 ma stalowe golenie to pozostaje tylko wybór między tymi:

1.All Mountain 1 2006(dobre oceny i opinie na mtbr.com)

2.All Mountain SL2 2007- Na mtbr.com oceniana jest wersja SL1 i jakoś słabo wypada. Ludzie narzekają.

Kierując się opiniami na stronce mtbr.com należałoby wybrać All Mountain 1 z 2006 roku. Co Wy na to ? :)

Napisano

SLki maja dwa minusy: przebicia powietrza miedzy komorami powietrznymi pozytywna i negatywna oraz zawodny zbiornik systemu tst.

am 1 tez ma system tst. znam dwie oosby ktore posiadaja marcoka z tym systemem i u obu pojawil sie z tym problem.

to ze ten z150 ma stalowe golenie nie jest problemem - po prostu widelec jest ciezszy. marzocchi robilo w pierwszym roku takie golenie zapewne z obawy o sztywnosc swojego produktu. jak pokazuja obecne widelce tak skok bez problemu wspolpracuje z goleniami alu nawet przy wiekszym skoku (np nixon 32 mm golenie i 160 mm ugiecia)

Napisano

Ja bym wybrał Z150 2004, nie wiem jak tobie ale mnie by jego waga nie przeszkadzała. Ja mam Z1 SL '04 i jest bardzo dobry, a co dopiera coś podobnego ze sztywną osią. QR nie ma porównania do osi 9mm.Pozdrower

Napisano

No właśnie dziwne czemu jest zaznaczone pod stery 1 calowe. Czytałem, że te amory mają 1 i 1/8 cala. Zapytam się tego sprzedawcy. Tobo jak się pytałeś o stalowe golenie to myślałem, że to jakaś poważniejsza wada tego amora. A tak to w sumie ta waga, aż mi tak nie przeszkadza. To tylko 600g więcej od gównianej Gili, którą mam teraz ;)

A wracając do tematu amorków All Mountain. To w takim razie, który model AM i z którego roku byłby najlepszym wyborem ?

Napisano

Hmm, 150 mm skoku bez regulacji to nie za dużo do sztywniaka enduro?

Stalowe golenie w Z150 poza wagą mają jeszcze jedną wadę - ściera się czarna anoda.

Napisano

No trochę dużo te 150mm skoku, szczególnie że nie jeżdżę tylko z górki. Chciałem brać te All Mountain`y ale jednak są niby gorsze i się pierdzielą. Dojdzie do tego, że nic nie kupię i będę jeździł na starym dziadowskim amorze :D

Napisano

Dostałem odpowiedź od sprzedawcy Z150. Rura sterowa to 1 i 1/8 cala i jej długość to 270mm. Czyli sie przytnie to będzie jeszcze mniej ważył. Więc nie ma chyb się co zastanawiać, biorę go :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...