Maki Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Za jakiś czas czeka mnie wymiana napędu postanowiłem wyprobować systemu 2 łańcuchów. Łańcuchy to będą 2xXTR a kaseta XT 11/34. Tylko tu moje pytanie: 1. Co ile km wymieniacie łańcuchy. 2. Jakie macie metody by nie zapomnieć zmienić o czasie łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Zestaw Kaseta SRAM 5.0 Łancuch SRAM PC38 i PC58 zmiana co 400km. Po przejechaniu 2400km żaden łańcuch nie przeskakuje na żadnej zębatce. Łańcuchy podmieniam po sprawdzeniu dystansu na liczniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Łańcuchy podmieniam po sprawdzeniu dystansu na liczniku. A nie boisz się że pewnego dnia zapomnisz zmienić łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ja mam podobny zestaw: PG-850 i PC-48. Kasety SRAMa niestety nie naleą do najtwardszych, stąd lepiej zmieniać łańcuchy za często, niż za rzadko... ja u siebie rotuję 2 chainy co ok. 300-500km, zależy jak bardzo jest usyfiony, i ten na którym akurat nie jeżdże, brany jest do konserwacji. Na razie jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 To piszecie iż ze sramami robicie co 300-400km. A z shimanowskimi to co 500km by było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Mam taki nawyk że kontroluje. W przypadku gdy jeden łańcuch dostaje przez pewien okres czasu "po tyłku" to zmieniam wcześniej. Ps. Raz przeciągnąłem do 600km ale nie miało to jakichś zauważalnych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 im czesciej, tym lepiej. ja zmieniam lanuch kiedy wymaga czyszczenia. zakladam czysty z polki, a brudny laduje w benzynie. niektorzy mowia, ze optymale sa 3 lanuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 No dobra to z innej beki. O ile przedłuży się żywotność napędu. Moja XT na 1 łańcuchu ma już niecałe 10tys. km. a i do 12-13 się pokula. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 ja zmieniam co 200 kilometrów a jeżdze na kasecie deore i używam dwóch łańcuchów sram pc 951 (te za niecałe 70 zł) jak sie ma spinke to można zamieniać i zamieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Troche tutaj jest nieprawidłowości. łańcuch wyciąga sie w zależności od tego w jaki sposób i gdzie jest użytkowany. optymalnym rozwiązaniem jest nie system: raz jeden raz drugi, a cały czas krótszy... Tzn że po tych założmy 500km ściągamy łańcuch, porównujemy go z drugim i zakładamy ten który będzie krótszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Cały czas tak myślałem. No to o ile mi napęd więcej wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Cały czas tak myślałem. nie wywnioskowałem tego z twoich odpowiedzi ale ok. jeżeli chodzi o zywotnośc to gdzies czytałem że wydłuża o 50% ale jak jest w rzeczywistości to nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 a co z kasetą ? dłużej wytrzyma ? ile dłużej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 No właśnie mam te same pytania co lukashs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ja zmieniam 2 łańcuchy (HG40 i HG50) co 1000km i wszystko jest ok. Co do niezapominania to po prostu patrzę na licznik i wiem kiedy mam zmienić. Raz zapomniałem i mimo że łańcuch przejechał jednorazowo prawie 1400km, wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 no włąsnie pisałem o tym dwa posty wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 no włąsnie pisałem o tym dwa posty wyżej. "czytałem... gdzieś.... ale jak jest w rzeczywistości to nie mam pojęcia." a mnie interesuje opinia ludzi którzy śmigają na takim systemie, nie takich co czytali ale sami nie wiedzą. Czy jest ktoś taki kto poda nam knkretną liczbę ile wiecej ? fajnie jak by się wypowiedział ktoś doświadczony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekP Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Żeby nie zapomnieć najlepiej założyć sobie zeszyt , to nie żart.Ja mam taki i wpisuje tam wszystkie naprawy i smarowania (data ilosc km na liczniku i notka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 no cięzko bedzie okreslić nawet doświadczonemu, bo nigdy warunki w jakich sie jeźdizło nie beda takie same, także to jest tak śliska sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 8 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Ale w % zawsze można podać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 8 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 na pewno ważne jest jak użytkuje sie łańcuchy bo tydzień jazdy w błocie bez czyszczenia zniszczy łańcuch bardziej niż dwa tygodnie po szosie, myśle, że jeżeli się zmienia łańcuchy często np 200-400 km to można olać system mierzenia łańcuchów, ale tak myśle, a nie wiem wcześniej jeździłem na kasecie srama za 100 zł (nie pamietam nazwy) i łańcuchu chyba pc 951 (ten za 70) i łańcuch umarł a kasety jeszcze sporo zostało a była już na tyle nadjedzona, że nowy łańcuch miałby problem tak więc system 2,3 łańcuchowy wydaje sie być mimo wszystko oszczędniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winq Napisano 9 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Muszę się wtrącić bo widzę, że tu do porozumienia chyba nie dojdzie. Prawda jest taka, że praktycznie po zajeżdzeniu dwóch łańcuchów kaseta nadaje się do wymiany. I to raczej bez względu na to czy zmieniało się te łańcuchy na bieŻąco, czy najpierw zajechało jeden a następnie kolejny. Przebieg 16 do 20kkm to dla takiego zestawu chyba max jednak. Za to z moich wiadomości, i to popartych konwersacjami z ludzmi z branży rowerowej, jeśli zastosuje się 3 łańcuchy, to kaseta powinna przeżyć te 20 do 24kkm. Podaję takie przedziały, bo u jednej osoby łańcuch padnie po 6 u innej po 8 a u jeszcze innej po 10kkm. Z innej strony znajomi w serwisach twierdzą, że łańcuch najlepiej wymieniać gdy ma przejechane jakieś 6 do 8kkm. Zatem polecam system 3 łańcuchów, a wymiany w zależności od warunków w jakich łańcucha się używa, ale raczej przekraczanie 500km nie powinno być wskazane. Im dłużej się jeździ, tym bardziej kaseta układa się do danego łańcucha. Zmieniając łańcuch, ten znów układa kasetę na nowo. Dlatego im częstsza zmiana tym chyba lepiej. Mam nadzieję, że ta wypowiedz w czymś pomoże. Dla Maki'ego dopowiem, że przy systemie 3 łańcuchowym, zyskuje się na kasecie, bo nie trzeba jej wymieniać po zużyciu 2 łańcuchów. Zatem kaseta przejedzie przynajmniej te 4 do 6kkm więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 9 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Z innj strony znajomi w serwisach twierdzą, że łańcuch najlepiej wymieniać gdy ma przejechane jakieś 6 do 8kkm. Wydaje mi sie żę po takim dystansie kaseta nie ma już raczej szans na przyjęcie nowego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 9 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 kolesie w serwisach wiedzą jak radzić ... by klient szybko do nich wrócił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 9 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Z innej strony znajomi w serwisach twierdzą, że łańcuch najlepiej wymieniać gdy ma przejechane jakieś 6 do 8kkm. Ja aktualnie jeżdżę na jednym łańcuchu który ma niecałe 10tys. km. Będę na nim tak długo jeździł aż zacznie przeskakiwać lub często pękać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.